Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα-50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή Καπανδριτίου - Βαρνάβα ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα.
Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στην περιοχή, αντιμετωπίζουν εναπομείνασες μικροεστίες, οι οποίες όπως εκτιμάται, σύντομα θα τεθούν υπό έλεγχο. Ο ακριβής απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Μέχρι στιγμής, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι έχει καεί ένας ξενώνας 40 τ.μ.. Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.
Στην περιοχή παραμένουν όλα τα οχήματα, υδροφόρες των δήμων, εθελοντές και κάτοικοι, καθώς και δυνάμεις του στρατού. Σημειώνεται ότι το Σάββατο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων», διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και οχήματα.
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χαράδρα στην περιοχή του Μικροχωρίου απειλώντας Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί, ενώ οι φλόγες έφθασαν στις αυλές σπιτιών. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για εμπρησμό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών να διατάζει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.
Όπως επίσης έκανε γνωστό και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Απόστολος Γεροκώστας, η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού διεξάγει ενδελεχείς έρευνες στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Βαρνάβα.
Εξάλλου εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να εξετάσουν κολόνα μέσης τάσης της ΔΕΗ  με μετασχηματιστή, η οποία βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ'όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας.
Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Πάρνωνα
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα, στα όρια Λακωνίας - Αρκαδίας, την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες. Στη μάχη της κατάσβεσης έλαβαν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και το Αστρος.
50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
Συνολικά χθες εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σήμερα παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, με βάση το χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, και σήμερα, στην ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και σε όλη την Κρήτη εκτός από το νομό Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...