Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Επεισόδια στο Σύνταγμα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά


Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, και υπό το «βλέμμα» πολλών συνεργείων ξένων μέσων ενημέρωσης.
Αυτήν την ώρα, ομάδες νεαρών έχουν «οχυρωθεί» στο Πολυτεχνείο, ενώ κατά διαστήματα διεξάγουν πετροπόλεμο με άνδρες της αστυνομίας στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούν, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, να διαλύσουν τις ομάδες των αντιεξουσιαστών στα στενά της πλατείας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, που έκαναν χρήση χημικών και γκλομπς, απαντώντας σε μολότοφ, πέτρες και καδρόνια.
Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα ανθοπωλεία της Βουλής, όπου εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Νεαροί επιτέθηκαν με μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ που απάντησαν με δακρυγόνα. Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Προπύλαια Πανεπιστημίου.
Στο ύψος της Κοραή νεαροί εντόπισαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον προπηλάκισαν. Κάποιοι επιχείρησαν και να του επιτεθούν, αλλά παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που προφύλαξαν τον κ. Κακλαμάνη από τα χειρότερα. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής βρήκε καταφύγιο σε παρακείμενο καφέ και αργότερα παρελήφθη από ασθενοφόρο που έσπευσε για κάθε ενδεχόμενο.
Νωρίτερα, ομάδες νεαρών προκάλεσαν φθορές στην είσοδο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε τζάμια του ξενοδοχείου «Μ.Βρετανία» και σε ένα βαν της ΕΡΤ, ενώ πυρπόλησαν και μια μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων της κρατικής τηλεόρασης στα Προπύλαια. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί καταστήματα και στάσεις λεωφορείων στην Πανεπιστημίου, την Ιπποκράτους και τη Χαριλάου Τρικούπη.
Πετροπόλεμος σημειώθηκε και στην Ομόνοια, όπου δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν σε προσαγωγές. Συνολικά στη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν περίπου 19 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δέκα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τέσσερις τραυματισμοί, δύο αστυνομικών και δύο διαδηλωτών.
Η πορεία των αντιεξουσιαστών ξεκίνησε από το Μουσείο στην Πατησίων και στο ύψος της πλ. Καυθμώνος οι νεαροί εκτόξευσαν μπουκάλια με νερό και μπαλόνια με χρώμα εναντίον της εξέδρας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη οι μουσικές εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η αστυνομία έθεσε σε κλοιό την εξέδρα των εκδηλώσεων και οι νεαροί συνέχισαν την πορεία τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Πολυτελή αυτοκίνητα και ΑΤΜ τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία των νεαρών ξεκίνησε από την Καμάρα και στην οδό Μητροπόλεως έσπασαν με βαριοπούλες τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όλων των τραπεζών που βρέθηκαν στο δρόμο τους, καθώς επίσης έσπασαν και έβαψαν με σπρέι πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο δρόμο.

Οι υπόλοιπες πορείες που είχαν προγραμματισθεί για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...