Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Λίστα με 3.700 που χρωστούν πάνω από 1 εκ. € στην Εφορία

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

«Χρυσή»  λίστα με 3.700 μεγαλοοφειλέτες  του Δημόσιου  βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε ένας εξ αυτών χρωστάει στην εφορία τουλάχιστον  1 εκατ. ευρώ ενώ στην κορυφή της λίστας φιγουράρει επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη με οφειλές «μαμούθ» 636 εκατ. ευρώ. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και η χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις γνωστή από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων με βεβαιωμένα χρέη άνω των 550 εκατ. ευρώ.

Στους μεγαλοοφειλέτες συμπεριλαμβάνονται τόσο φυσικά πρόσωπα κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες  όσο και νομικά πρόσωπα , εταιρείες οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ενεργές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες  αθροιστικά το σύνολο των οφειλών και των 3.700  πλησιάζει τα 10 δις ευρώ ποσό που θα μπορούσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4,2% του ΑΕΠ.
Βέβαια επειδή στην λίστα περιέχεται ο ΟΣΕ και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές γεννάται το ερώτημα αν είναι δυνατόν και μέχρι ποιου  ύψους να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές.
Πιο αναλυτικά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ετοιμάσει και στείλει στο υπουργείο Οικονομικών την λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου.
Η γνωστοποίηση της λίστας αναμένεται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη ο οποίος οφείλει στην εφορία 636 εκατ. ευρώ.  Στη συμπρωτεύουσα δραστηριοποιείται και έτερος επιχειρηματίας με χρέη άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Ακόμη συμπεριλαμβάνονται πλήθος εταιρειών από όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα,  ένδυση , τουρισμός , κατασκευές , εκδόσεις , διαφήμιση,  διασκέδαση ? αναψυχή ,  ασφαλιστικές υπηρεσίες κ.α.
Επίσης στην λίστα υπάρχει ο ΟΣΕ , οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Όπως έγραψε χθες το «Έθνος» το οικονομικό επιτελείο έχε βάλει στο στόχαστρο 11.000 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στην εφορία από 100.000 ευρώ και πάνω.
Εξ αυτών στην «χρυσή» λίστα έχουν συμπεριληφθεί τα 3.700 ?μεγάλα ψάρια που  χρωστούν ποσά  μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ .
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει ?φωτιά καθώς για όσους οφειλέτες έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη παρουσία έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες κατάσχεσης.
Να υπενθυμίσουμε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο υπολογίζονται στα 34 δισ. ευρώ .
Από αυτή την τεράστια πίτα στα κρατικά ταμεία υπολογίζονται ότι μπορούν να εισρεύσουν περί  τα 8 με 9 δισ. ευρώ, αφού για τα υπόλοιπα 25 με  26 δισ. ευρώ θεωρείται  εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν.              
Μόνο ΟΣΕ, Ολυμπιακή και Δήμοι χρωστούν στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται  οι οφειλές των εταιριών που έχουν κηρύξει πτώχευση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...