Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή για το κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ξέσπασε την Τετάρτη στη Βουλή, όπου μεταφέρθηκε η κόντρα για το μέλλον των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, μετά την απαίτηση της τρόικας για κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ειδικότερα κατά τη συζήτηση για την κύρωση τριών διεθνών συμβάσεων της Ελλάδας, με την Κίνα, τη Βουλγαρία και τους Ευρωπαίους εταίρους, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά απάντησε στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

«Η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς πρέπει να στηριχθεί, χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

«Τα ΕΑΣ έχουν δυσθεώρητα χρέη και γίνεται τιτάνια προσπάθεια, καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστιο, κοινωνικό, αμυντικό και εθνικό σκάνδαλο που έχει ουρά στο παρελθόν για την κατάργηση της αμυντικής βιομηχανίας». «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει ζητήματα διάλυσης του οργανωμένου τμήματος του κράτους.

Πρόκειται για έναν τομέα που κανείς δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει, ούτε η Ε.Ε. ή η τρόικα, ούτε κανείς» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «σε αυτά δεν μπορεί να σιωπά».

Ωστόσο, ακόμα πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο συνάδελφός του από τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στο επίμαχο e-mail της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση (στο οποίο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς απέρριπτε το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της αμυντικής βιομηχανίας), σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους: «Η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της. Αυτό που συνέβη προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα; Να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων… η κυβέρνηση οφείλει με ανάλογο τρόπο να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις των βουλευτών των λοιπών κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον ειδικό αγορητή των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργο Νταβρή, να αναφέρεται σε σκάνδαλα προηγούμενων περιόδων, επισημαίνοντας: «Ο Ακης (Τσοχατζόπουλος) είναι ο αίρων το σταυρό του μαρτυρίου των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της μεγάλης παράγκας. Και η Βουλή εξυπηρετεί την διαπλοκή. Στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, δεν ξέρει κανένας τι έχει γίνει σε αυτά τα μαγαζιά; Όργια. Έχουμε άλλον, εκτός του Τσοχατζόπουλο που καταδικάστηκε; Πως έπεσαν έξω τα μαγαζιά αυτά; Όλοι ξέρουμε γιατί δεν παίρναμε αυτοκίνητα από ΕΛΒΟ και προτιμούσαμε την Σιτροέν και αλλού».

Από το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καταδικάζοντας την πολιτική της που, όπως είπε, «αδυνατίζει την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας». Υποστήριξε δε, πως «η θεωρία ότι η τρόικα τα επιβάλει όλα αυτά, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Πρόκειται για την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα μας να παράγει ούτε φυσίγγια».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...