Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Κρήτη έφτασε το καταδρομικό Moskva

Το καταδρομικό του ρωσικού Ναυτικού "Moskva" μετά από ένα μακρύ ταξίδι από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό εισήλθε αργά τη νύχτα στην ζώνη επιχειρησιακής ευθύνης του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αυτή την στιγμή πλέει νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και εντός της νοητής θαλάσσιας περιοχής που καθορίζει το FIR Αθηνών.

Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πρώτο παγκοσμίως στο αποκορύφωμα της κρίσης την εντολή έλευσης του Moskva στην Α.Μεσόγειο από τον Βόρειο Ωκεανό που βρισκόταν μέχρι τότε στις 29/08.

Το πλοίο πλέει προς την θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Συρίας, στο ύψος της χθεσινής τουρκικής πρόκλησης όταν τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής Mil Mi-8.

Η αποστολή γίνεται "διά παν ενδεχόμενο" και για να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία σε εξέλιξη και ότι δεν χωράνε τέτοιου είδους τραμπουκισμοί.

To πλοίο μεταφέρει και πυρηνικά όπλα (κεφαλές των P-500 Bazalt ή SS-N-12 Sandbox κατά το ΝΑΤΟ).

Πέρα από το εκτόπισμα των 14.000 τ., ο οπλισμός του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:

Βλήματα επιφανείας-επιφανείας:

• 16 (8 x 2) P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) anti-ship missiles

Αντιαεροπορικά βλήματα:

• 64 (8 x 8) S-300PMU Fort (SA-N-6 Grumble) long-range surface-to-air missiles
• 2 x 2 OSA-M (SA-N-4 Gecko) SR SAM

Πυροβόλα:

• 1 twin AK-130 130mm/L70
• 6 x 6 AK-630 αντιπυραυλικά

Τορπίλες και ανθυποβρυχιακά όπλα:

• 2 x 12 RBU-6000 ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές
• 10 (2 x 5) τορπίλες των 533mm

Ελικόπτερα:

1 Kamov Ka-25 ή Kamov Ka-27 Helicopter

Με 64 βλήματα της θαλάσσιας έκδοσης των S-300PMU1 δημιουργεί μια κινητή αντιαεροπορική "ομπρέλα" ακτίνας δράσης 150 χλμ. στην Α.Μεσόγειο! Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Οι SS-N-12 Sandbox, μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές, 16 από τις οποίες είναι αποθηκευμένες στο πλοίο είτε για χρήση από τους Sandbox είτε από τα άλλα πυραυλικά συστήματα του πλοίου....

Η κλάση ναυπηγήθηκε στην δεκαετία του 1980, αλλά το σκάφος (ένα από τα τρία της κλάσης που υπηρετούν) έχει υποστεί δύο μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των συστημάτων του, ένα στην δεκαετία του 1990 που κράτησε περίπου οκτώ χρόνια και ένα πρόσφατα.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...