Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβέρνηση προς τρόικα: «Χρειάζονται μόνον 30 και όχι 144 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της ΕΑΣ»


«Κάνατε λάθος στους υπολογισμούς, δεν χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για το restart των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αλλά μόνο 30 εκατ. ευρώ». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης στο απαντητικό της e-mail προς τις Βρυξέλλες και στις... συνεχείς της επαφές με την τρόικα τα τελευταία 24ωρα.

Η επιστολή (σσ: αν δεν εστάλη χθες, αυτό θα γίνει πιθανότατα σήμερα) θα εμμένει στο αρχικό σκεπτικό των ελληνικών θέσεων, εξηγώντας με πολύ σαφή και τεχνοκρατικό τρόπο ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία θα έχει μεγαλύτερο όφελος για την οικονομία απ’ ότι το λουκέτο. Κυρίως όμως θα "στέκεται" στο λάθος υπολογισμό των Βρυξελλών.

Ποιο είναι αυτό το λάθος, σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά; Το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα «προικοδοτηθεί» η ΕΑΣ 2, δηλαδή η εταιρεία που με αμιγώς αμυντικό αντικείμενο θα παραμείνει στη ζωή συγκεντρώνοντας όλη την παραγωγή στα συγκροτήματα του Αιγίου και του Λαυρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη της ομάδας που συμμετείχαν εξαρχής στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης, αυτή μιλούσε για την ανάγκη να ενισχυθεί η ΕΑΣ 2 με κεφάλαια κίνησης 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες, και όχι με 144 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Ματίας Μόρς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο επίμαχο σημείο του e-mail του ο κ. Μορς «υπολογίζετε επιπλέον 144 εκατ. ευρώ κρατικών κεφαλαίων (σσ: ενισχύσεων) για την στρατιωτική παραγωγή που θα προκύψει από τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές και στρατιωτικές εργασίες των ΕΑΣ επιπροσθέτως στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις (σσ: χρέη) του παρελθόντος».

Πρόκειται για λάθος υπολογισμούς, επιμένει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι το σχέδιο εκκαθάρισης μιλά για 30 εκατ. ευρώ, που μπορούν μάλιστα να προέλθουν από διαφορετικές πηγές, χωρίς καν να θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση, το θρίλερ για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών και για τη ΛΑΡΚΟ καλά κρατεί. Και πέρα από την εμμονή στα αρχικά επιχειρήματα να «περάσει» – έστω με μεγάλη συρρίκνωση- η διατήρηση εν λειτουργία των εταιρειών, υπάρχει και μια έσχατη λύση για τις δύο αμυντικές βιομηχανίες.

Να διατηρηθεί μέρος των μονάδων με την αιτιολογία ότι είναι αναγκαίες για λόγους εθνικής ασφάλειας-αμυντικής επάρκειας, υπό τον Ελληνικό Στρατό.


Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...