Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά από μία πενταετία ξεκινά η μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2013»


Η μεγάλη διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Παρμενίων», που για διάφορους λόγους (διπλωματικούς και οικονομικούς) δεν πραγματοποιείτο τα τελευταία χρόνια πρόκειται να πραγματοποιηθεί από  30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013.

Η άσκηση «Παρμενίων 2013» είναι εθνική, διακλαδική, μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων και πραγματοποιείται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ, δηλαδή, τόσο επί χάρτου, όσο και με χρήση μέσων και στρατευμάτων αντίστοιχα, είχε δε να πραγματοποιηθεί εδώ και μία εξαετία για διάφορους λόγους.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, συμμετέχουν τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, καθώς και πολιτικοί φορείς όπως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημερώσεως και Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, η ΕΥΠ, η ΕΜΥ και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «Σκοπός της ασκήσεως είναι:

α. Η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

γ. Η εφαρμογή και αξιολόγηση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του πολιτικού τομέα, της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων. Η άσκηση διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η άσκηση θα έχει δύο τελικές φάσεις. Η μία στη ζώνη ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στην ευρύτερη περιοχή της ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στην περιοχή της Αλεξανδρουπόλεως στον Έβρο και η δεύτερη στην αντίστοιχη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με επίκεντρο την Μυτιλήνη.

parapolitika.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...