Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

«‘Έλεγχοι και στο Λιμενικό για Χρυσαυγίτες»

Συνέντευξη για όλα παραχώρησε στο κανάλι 1 του Πειραιά, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

 
Μίλησε για το περιστατικό του Κερατσινίου και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τους ελέγχους που γίνονται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου για σχέση αξιωματικών με την Χρυσή Αυγή, αλλά και για τις εκλογές στη Γερμανία και τον ΟΛΠ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας:

ΥΝΑ,Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι δια νόμου λύονται τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντικό ακόμα και γι’ αυτούς που θεωρούσαν ιδιοτελείς, όσους από εμάς λέγαμε από καιρό ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα. Αντικρίσαμε όλοι κατάματα το πρόσωπο της βίας και το πρόσωπο της εκτροπής. Αυτό είναι που πρέπει να αξιολογήσουμε και να δούμε. Τώρα, να πούμε εκ προοιμίου ότι πρέπει να φτάσουμε στην αποχώρηση συμμετοχής στις εκλογές ενός κόμματος και ουσιαστικά να το υλοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν λάθος. Αν όμως, συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πιστεύω ότι πρέπει να το εξετάσουμε πάλι από την αρχή.
Δεν το έχω υπόψη μου το βίντεο του κ. Λαγού. Δεν το έχω δει. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι αντίστοιχα και το κίνημα των αγανακτισμένων είχε υιοθετήσει το σύνθημα «να καεί, να καεί …..Η Βουλή.» Να σας πω ότι προερχόμενος από μια κοινοβουλευτική οικογένεια και έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια μέσα στο κοινοβούλιο, είναι πρώτη φορά που οι διαδηλωτές έξω από τη Βουλή δε διαδήλωναν ενάντια σε μια Κυβέρνηση, ενάντια σε μια απόφαση, αλλά απέναντι στο ίδιο το Κοινοβουλευτικό σύστημα. Αυτό ήταν μια ειδοποιός διαφορά την οποία είχαμε επισημάνει, ελάχιστοι, όμως, τότε ήθελαν να ασχοληθούν με αυτή την λογική.

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο δημοκρατικό τόξο
ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έχω τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό γι αυτό. Μάλιστα, έχω γίνει και αντικείμενο κριτικής. Έχω πει ότι η Χρυσή Αυγή είναι σαφώς εκτός συνταγματικού τόξου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ορισμένα ακραία στοιχεία μέσα , σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα κόμμα πέρα και έξω από το συνταγματικό τόξο. Και σας το λέω πολύ απλά γιατί έχει διαδικασίες εσωτερικές, έχει συνέδριο, έχει τάσεις, έχει εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των οργάνων του. Είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι εκτός συνταγματικού τόξου.

Για την αποφυγή του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει ακραίες ενέργειες από «γνωστούς – αγνώστους», κάθε φορά που υπάρχει πορεία.
ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει μόνο αυτό. Αποφεύγει, παράλληλα, να καταδικάζει δηλώσεις βουλευτών που έχει στους κόλπους του, οι οποίοι μέσω αυτών καλλιεργούν εμφύλιο-πολεμικά μίση και συνθήματα. Αυτός είναι και ένας λόγος, εξάλλου, που δεν έχει δείξει ότι είναι ώριμος στον πολιτικό του λόγο σε όποιο επίπεδο και να τον εξετάσουμε, είτε στην οικονομική του πρόταση, είτε στην πρόταση διακυβέρνησης, είτε, βεβαίως, στην πρόταση διαχείρισης των ζητημάτων γύρω από τη δημοκρατία. Το ότι είναι ανώριμο κόμμα, δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι και αντισυνταγματικό.

Σχετικά με το αν σκέφτεται να πραγματοποιήσει κάτι αντίστοιχο - όπως η εντολή που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος – ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύουν Χρυσαυγίτες

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση. Εξάλλου, υπάρχει ένας πιο στενός έλεγχος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, από την άποψη ότι έχουμε ένα Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων που εξετάζει πολλές και διάφορες καταγγελίες. Είμαστε, παρ’ όλα αυτά σε εγρήγορση για να δούμε αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις αξιοποίησης είτε του στελεχιακού μας δυναμικού, είτε ακόμα περισσότερο του εξοπλισμού μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη και καμία τέτοια πληροφόρηση. Υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς ελέγχου και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται τώρα. Είναι ένας διαρκής έλεγχος που γινόταν ανέκαθεν, σε σχέση με καταγγελίες ή υποψίες που υπάρχουν γύρω από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Για την οικονομία
ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς, έχουμε θέσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις, δηλαδή ότι είναι μεγαλύτερο το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα μας δώσει περισσότερα περιθώρια ευελιξίας. Σίγουρα, όμως, έχουν διαψευστεί ή διαψεύδονται συστηματικά όλοι όσοι λένε ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα και από ένα σημείο και μετά, θεωρώ ότι αυτή η καχυποψία τους είναι και ύποπτη. Δηλαδή, επαναφέρουν στο διεθνές περίγυρο τα σενάρια περί αποτυχίας του οποιοδήποτε προγράμματος στην Ελλάδα και, βεβαίως, τη συνέπεια αυτού, την αναγκαστική αποχώρηση της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Το λέω αυτό, όχι μόνο προς πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς που αμφισβητούν, αλλά και στους διάφορους ανθρώπους που έχουν ένα δημόσιο λόγο, θεωρούν τον εαυτό τους «expert» στα οικονομικά και που - από ένα σημείο και μετά- η εμμονή τους στην άρνηση των πραγματικών δεδομένων, μου προκαλεί καχυποψία.

Για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, σε σχέση με την Ελλάδα.

ΥΝΑ, Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μην ξεχνάτε ότι ο βασικός, ο πιο σκληρός αντίπαλος που είχαμε στη γερμανική πολιτική σκηνή, δεν ήταν η κ. Μέρκελ. Ήταν το κόμμα των φιλελευθέρων, το οποίο ζητούσε να εξαντληθεί η αυστηρότητα της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Το ότι κατακρημνίστηκε και δεν μπήκε τελικά ο κ. Ρέσλελ και οι σύντροφοι του μέσα στη Βουλή, δείχνει ότι , ενδεχομένως, οι ακραίες φωνές δεν επιβραβεύονται.

Για τη φήμη ότι Γερμανοί μπορεί να κρύβονται πίσω από τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στη διαδικασία που γίνεται για τον ΟΛΠ. λόγω του ότι φοβούνται ότι ο Πειραιάς μπορεί να πάρει ουσιαστικά δουλειά από το Αμβούργο.
ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, σε μια πολύ μεγάλη σύμβαση, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και, βέβαια, με τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της τήρησης των όρων του ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή νομολογία σε αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Δεν είναι απλά θέματα. Και όταν συζητάς για μια επέκταση σύμβασης, διπλασιασμού δηλαδή μιας σύμβασης χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, όπως έχει, ήδη, αποφασιστεί για τον ΟΛΠ, νομίζω ότι είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχει ένας διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας μην ξεχνάμε τι θέλουμε να καλύψουμε εδώ. Υπάρχουν, εξάλλου, οι καταδίκες της χώρας μας σε σχέση με τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και την ΠΥΡΚΑΛ για τις κρατικές ενισχύσεις. Τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, επιπρόσθετα, βρίσκονται κλεισμένα περίπου οκτώ μήνες από την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για το αν υπάρχουν άλλες ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπόψη μου συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά δεν υπάρχει, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσο και σε ποιο επίπεδο θα προχωρήσουμε στο διαγωνισμό και την αποκρατικοποίηση. Νομίζω, όμως ότι θα υπάρξει από τη στιγμή που θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Παράλληλα, υπάρχει πολλαπλό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον έντονο και από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και συνδυάζεται, άμεσα, με την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τώρα το αν αυτό θα πάει πακέτο με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι δική μου. Βεβαίως, ο ένας διαγωνισμός με τον άλλο δεν είναι συμβατοί, γιατί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και , ήδη, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές.

Για τη διαφορετική αντίληψη του ΟΛΠ, σε σχέση με αυτήν της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης: Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο μέτοχος του ΟΛΠ. Τώρα, το ποιος λαμβάνει την απόφαση είναι σαφές ότι τη λαμβάνει ο μέτοχος. Και ο μέτοχος, το ΤΑΙΠΕΔ, είναι υποχρεωμένο να υπηρετήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να φέρει ορισμένους στόχους. Νομίζω λοιπόν, ότι δεν υπάρχει θέμα για το ποιος έχει τον κυρίαρχο ρόλο, είναι σαφέστατα το ΤΑΙΠΕΔ. Και παρά τις όποιες εντάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να προχωρήσει βάσει των συμπεφωνημένων και με τους διεθνείς δανειστές. Όσον αφορά εμένα, εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...