Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μέχρι τέλους η «μάχη» για τα ΕΑΣ

Ερωτηματικό το μέλλον της ΕΛΒΟ - Πολλά θα κριθούν στον αυριανό «δεύτερο γύρο» των διαπραγματεύσεων


Σκληρή μάχη μέχρι τέλους για την σωτηρία της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δίνει η κυβέρνηση, που προσκρούει όμως στις έντονες αντιρρήσεις της Τρόικα. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας με την Τρόικα υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, έγινε ένα «θετικό βήμα» σήμερα αλλά αύριο θα κριθούν πολλά στον «δεύτερο γύρο» διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί με την Τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο, ειδικά για την ΕΑΣ.

Η περίπτωση ΕΑΣ πάντως, όπως διαφαίνεται, συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με το μέλλον της ΕΛΒΟ που παραμένει αβέβαιο αφού, παρά την παρουσία του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη σύσκεψη, η ομάδα Τόμσεν δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη στάση της έναντι των επιχειρημάτων της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ΕΛΒΟ ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε να λειτουργήσει το εργοστάσιο στη Σίνδο ως στρατιωτικό.

«Κλειδί» των εξελίξεων πάντως, ειδικά για τη διαπραγμάτευση για την τύχη της ΕΑΣ, φαίνεται πως θα παίξουν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες 250 εκατ. ευρώ που έχουν κλειστεί και θα εξεταστούν αναλυτικά την Παρασκευή, ενώ στα σκαριά υπάρχουν και άλλα σχέδια για ακόμη μεγαλύτερα projects από την Ινδία και αλλού.

«Έγινε ένα μεγάλο βήμα στις διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού την περασμένη εβδομάδα, για το τελικό ύψος των ανακτήσεων ύψους 1 δισ», που θα πρέπει να επιστρέψουν οι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση. «Το επόμενο βήμα είναι όμως να πείσουμε την τρόικα για τη βιωσιμότητα των εταιριών αυτών» κατέληγε.

«Προτείναμε να ολοκληρωθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 250εκ. ευρώ από Μαρόκο και Αμερική και σταδιακά το σχέδιο σμίκρυνσης και αναδιοργάνωσης των εταιριών. Αλλά αυτό είναι ακόμη μακριά. Ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...