Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση Ν. Νικολόπουλου με εργαζομένους στην Αμυντική Βιομηχανία


Στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος δέχτηκε σήμερα εργαζόμενους από την Αμυντική Βιομηχανία ο Γ.Γ. του ΧΡΙ.Κ.Ε. Νίκος Νικολόπουλος και αφού άκουσε τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα λέγοντας μεταξύ άλλων πως...
«ΘΕΜΑ: «Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πτωχεύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας και για αυτό δεν κάνει ούτε καν χρήση του Άρθρου 296 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Η έννοια των «ζωτικών συμφερόντων ασφάλειας» είναι ασαφής και διαφορετική για κάθε κράτος. Πράγματι ένα κράτος που αντιμετωπίζει απειλή μπορεί να θεωρήσει ζωτικό συμφέρον ασφαλείας την ενίσχυση της αμυντικής του βιομηχανίας. Αυτή η θέση ισχύει ακόμη και για κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία που κάνουν χρήση αυτού του συγκεκριμένου άρθρου για να προμηθεύονται αεροσκάφη απ’ ευθείας από τη Dassault και την EADS αντίστοιχα, άρματα από τη GIAT/Nexter και την Kraus-Maffei αντίστοιχα κ.ο.κ.!!! Ποιο λοιπόν είναι το Όραμα της Ενωμένης Ευρώπης για Κοινή Αμυντική Πολιτική και Ασφάλεια; Πως εννοούν την ασφάλεια των χωρών Κρατών μελών και την παραγωγή πολεμικού υλικού από την αμυντική βιομηχανία τους;

Οι νέες απειλές και τεχνολογίες έχουν καταστήσει ασαφή τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη στρατιωτική και τη μη στρατιωτική ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, είναι ακόμη πιο πολύπλοκη η λήψη της απόφασης σχετικά με το τι είναι «άμυνα» και τι είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια»!!!

Η Κυβέρνηση έχει στήσει για ακόμα μια φορά επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες. Ενώ έχει στα χέρια της ένα βασικό χαρτί, που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποφύγει το «λουκέτο» στις πολύπαθες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να κάνουν χρήση του Άρθρου 296 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, το Αρ. 296/TEC, σύμφωνα με την ενοποιημένη απόδοση της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αναφέρει ότι:

1. Κανένα κράτος μέλος δεν υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες, τη διάδοση των οποίων θεωρεί αντίθετη προς ουσιώδη συμφέροντα ασφαλείας του·

2. Κάθε κράτος μέλος δύναται να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφαλείας του, που αφορούν την παραγωγή ή εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού·τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αλλοιώνουν τους όρους του ανταγωνισμού εντός της κοινής αγοράς σχετικά με τα προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς ειδικά σκοπούς.

Για οποιαδήποτε δε τροποποίηση των προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

Το άρθρο 296 επιτρέπει στα κράτη μέλη να εξαιρούν τις προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού από τους κοινοτικούς κανόνες, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία των ζωτικών τους συμφερόντων ασφαλείας..»

Ωστόσο, οι προμήθειες αμυντικού υλικού που προστατεύονται από το Αρ.296 εναπόκειται στην ερμηνεία που θα δώσει κάθε κράτος.

Εν κατακλείδι το Αρ.296/TEC αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και η Ελλάδα πρέπει να είναι υπέρμαχος της διατήρησής του και ασφαλώς χρησιμοποίησής του, προκειμένου να αναθέτει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής οπλικών συστημάτων που θα εξοπλίζουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Τέλος, ο επικεφαλής των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών Νίκος Νικολόπουλος τόνισε:

«Η Κυβέρνηση φαίνεται πως «ηθελημένα αγνοεί» την ύπαρξη αυτού του άρθρου!!! Μπορεί να μας απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος, αλλά και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος και η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά, τι ενέργειες έχουν κάνει με βάση αυτό το άρθρο για να προστατεύσουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας; Υπάρχει σχετική αλληλογραφία με την Ε.Ε; Έχουν κηρύξει ή όχι την χώρα σε κατάσταση κρίσης, οπότε, μπορούν με βάση αυτό το άρθρο να αξιώσουν τη διατήρηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...