Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τρομοκράτες με κανόνες


Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα οι έξι συλληφθέντες. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, ακολουθούσαν όλους τους κανόνες του συνωμοτισμού και τα μέτρα ασφαλείας που ελάμβαναν στις μεταξύ τους επικοινωνίες ήταν σχεδιασμένα στη λεπτομέρεια.
Για τον σχεδιασμό των χτυπημάτων τους οι αστυνομικοί εκτιμούν πως χρησιμοποιούσαν ως ένα από τα ορμητήριά τους το σπίτι του Ευάγγελου Σταθόπουλου στην οδό Λυκούργου 2 στη Νέα Ιωνία. Η Αντιτρομοκρατική εκτιμάει πως οι τρομοκράτες είχαν κρυμμένο και οπλισμό στην οδό Λυκούργου, τον οποίο και απομάκρυναν ύστερα από τον θάνατο του Φούντα, ενώ το σπίτι θεωρείται ορμητήριο για την επίθεση εναντίον του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Ιωνίας αλλά και της αποτυχημένης επίθεσης στην τράπεζα Citibank στην Κηφισιά. Η Αστυνομία συγκέντρωσε αποτυπώματα και βιολογικό υλικό από το σπίτι, τα οποία εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μεταλλικοί ανιχνευτές και σκυλιά θα εξετάσουν αν υπάρχουν υπολείμματα εκρηκτικών υλών στο σπίτι, μεταξύ των οποίων και ΑΜΦΟ.

Οπως διαπίστωσαν η Αστυνομία και η ΕΥΠ, η συμπλοκή στη Δάφνη και ο θάνατος του Λάμπρου Φούντα έκαναν πολύ προσεκτικούς τους τρομοκράτες στις μεταξύ τους συνομιλίες. Παράλληλα, άρχισαν να αραιώνουν τις επισκέψεις τους στη Νέα Ιωνία και να δίνουν ραντεβού σε περιοχές ερημικές στις οποίες θα μπορούσαν να αντιληφθούν εύκολα την παρουσία άλλων προσώπων. Μια από τις τελευταίες τους συναντήσεις πραγματοποιήθηκε στις 2 τα ξημερώματα προχθές έξω από το γήπεδο της Καισαριανής και τελείωσε ύστερα από 3 ώρες. Ραντεβού στο Λαγονήσι
Ενα άλλο ραντεβού πραγματοποιήθηκε σε τοποθεσία της παραλιακής, κοντά στο Λαγονήσι, και πάλι βραδινές ώρες. Οταν οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν τα κινητά ή τα σταθερά τους τηλέφωνα δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματά τους αλλά χαρακτηρισμούς όπως «φίλε», «ο άνθρωπός μας». Ενα επιπλέον μέτρο προφύλαξης που ελάμβαναν κατά τις συνομιλίες τους ήταν η εφαρμογή του τριαδικού συστήματος: χωρίστηκαν σε τριμελείς ομάδες και όταν θα έπρεπε να ενημερωθεί συνολικά η οργάνωση ο επικεφαλής της κάθε ομάδας αναλάμβανε να ενημερώσει μόνο τους δικούς του.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τη συμπλοκή στη Δάφνη, η Αστυνομία διαπίστωσε έντονη κινητικότητα των υπόπτων. «Ηταν σα να βρίσκονταν σε φρενίτιδα» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτή η κινητικότητα προξένησε την αντίδραση των αρχών, καθώς όλα τα στοιχεία έδειχναν πλέον ότι ετοιμαζόταν αιματηρό χτύπημα. Γι΄ αυτό τον λόγο αποφασίσθηκε να προχωρήσει η επιχείρηση των συλλήψεων.

Πολυδαίδαλες διαδρομές
Οπως διαπιστώθηκε στο διάστημα της παρακολούθησης, οι κατηγορούμενοι στις μετακινήσεις τους πάντοτε χρησιμοποιούσαν πολυδαίδαλες διαδρομές. Απέφευγαν τη χρήση της Αττικής Οδού προκειμένου, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, να μην μπορούν να καταγραφούν στοιχεία για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, πολλά εκ των οποίων ήταν κλεμμένα. Επίσης χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές διαδρομές για τις μετακινήσεις τους, για να διαπιστώσουν αν τους παρακολουθεί η Αστυνομία. Σε μια παρακολούθηση ενός εκ των έξι κατηγορουμένων στα νότια προάστια για απόσταση 10-15 λεπτών με το αυτοκίνητο ο κατηγορούμενος οδήγησε επί 1 ώρα.

Και ασύρματοι
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες στη διάρκεια των επιθέσεών τους οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, τους οποίους και συντόνιζαν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα την οποία δεν μπορούσε να ακούσει κανένας άλλος. Στα σπίτια και των 6 συλληφθέντων βρέθηκαν ασύρματοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, οι αστυνομικοί θύμιζαν ότι ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας είχε βρεθεί και πάνω στον Λάμπρο Φούντα, στη Δάφνη.


«ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ»
Μετά τη συμπλοκή στη Δάφνη, η Αστυνομία διαπίστωσε έντονη κινητικότητα των υπόπτων και περίμενε τρομοκρατικό χτύπημα

Ψάχνουν τη σύνδεση με τις άλλες οργανώσεις

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ των Αρχών είχαν βρεθεί εδώ και καιρό οι προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα και οι επιστολές συγκεκριμένων φυλακισμένων τρομοκρατών της 17Ν, στα οποία υπήρχε «κοινή» επιχειρηματολογία. Από την Αντιτρομοκρατική δεν είχε περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Επαναστατικός Αγώνας σε προκήρυξή του είχε εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξή του προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, χωρίς όμως να διεκδικεί τον ρόλο του συνεχιστή της 17Ν.

Κυνισμός
Ενα στοιχείο που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό από την Αντιτρομοκρατική είναι το περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας ενός εκ των 6 συλληφθέντων με φυλακισμένο αντιεξουσιαστή. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο τους σχολίαζαν τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αφγανού Χαμιντουλά Νατζάφι με απόλυτο κυνισμό. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου διαλόγου μάλιστα, ενισχύει την πεποίθηση της Αστυνομίας ότι οι τρομοκράτες που έβαλαν τη βόμβα στα Κάτω Πατήσια ήταν παρόντες στην έκρηξη που στοίχισε τη ζωή στο δεκαπεντάχρονο αγόρι.

Παράλληλα ενισχύεται και η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ της οργάνωσης και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που συνέπεσε με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της τελευταίας.

Αλλη ομάδα
Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους 6 συλληφθέντες να έχουν συμμετάσχει και σε επιθέσεις της Σέχτας, αν και οι πληροφορίες της Αστυνομίας «φωτογραφίζουν» άλλη ομάδα προσώπων πίσω από αυτήν την οργάνωση. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν τα κινητά και οι δεκάδες κάρτες SΙΜ που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων αλλά και χαρτονομίσματα τα οποία θα εξεταστεί αν προέρχονται από ληστείες ή άλλες εγκληματικές ενέργειες, ακόμη και από λύτρα απαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...