Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η άγνωστη ζωή των έξι



Δεκαέξι χτυπήματα και απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων μέσα σε διάστημα έξι ετών δράσης μετρά στο ενεργητικό της η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», με εντυπωσιακότερο όλων την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία που συντάραξε το πανελλήνιο και έκανε τον γύρο του κόσμου ανεβάζοντας πολύ ψηλά το αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα μας.

Οπλισμένοι σαν αστακοί τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν επιθέσεις ωμής βίας κατά των αστυνομικών υπαλλήλων, χωρίς να διστάζουν να πλησιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις πολύ κοντά στους στόχους, σχεδόν σε απόσταση αναπνοής από τις δυνάμεις καταστολής.

Η πρώτη εμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα» έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, όταν ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη για δύο εκρήξεις στο κτίριο 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μία ημέρα μετά την απολογία Γιωτόπουλου για τη δίκη της «17Ν». Η δεύτερη έκρηξη έγινε με διαφορά 15 λεπτών από την πρώτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επιθέσεις: 
14/03/2004: τοποθέτηση βόμβας στην τράπεζα Citibank του Ψυχικού, που όμως εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας. Αμέσως μετά ακολούθησε και η πρώτη προκήρυξη της οργάνωσης με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη βόμβα και δημοσιεύτηκε σε απογευματινή εφημερίδα. 05/05/2004: τριπλή βομβιστική επίθεση στο Α.Τ. Καλλιθέας σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τη χώρα μας, τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου σε όλα τα διεθνή δίκτυα. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί ήταν τρεις και ο τρίτος εξερράγη με χρονική διαφορά 15-20 λεπτών από τους δύο πρώτους. 
29/10/2004: έκρηξη βόμβας στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη με στόχο δύο λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. που μετέφεραν αστυνομικούς στις φυλακές Κορυδαλλού. Βρέθηκε καλώδιο ενεργοποίησης μήκους 30 μέτρων, που ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα στο μικρό πάρκο το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας προς τη λεωφόρο Κηφισού.12/12/2005: έκρηξη στο υπουργείο Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών πολιτών, καθώς δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ., παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε μεγάλη ισχύ, ήταν ωρολογιακός και είχε τοποθετηθεί στο κουτί μεταφοράς που ήταν προσαρμοσμένο στο πίσω μέρος μοτοσικλέτας. 
12/01/2007:πραγματοποιείται η εντυπωσιακότερη επίθεση της οργάνωσης. Ξημερώματα οι τρομοκράτες βάλλουν με ρουκέτα και χτυπούν τον θυρεό της αμερικανικής πρεσβείας στην πιο σκληρά φυλασσόμενη -υποτίθεται- περιοχή της πρωτεύουσας. Η επιχείρηση των τρομοκρατών έγινε στις πεντέμισι το πρωί και η γραμμή βολής ήταν πάνω στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας εν μέσω διερχόμενων αυτοκινήτων. Η είδηση μεταδίδεται σε χρόνο μηδέν σε όλον τον κόσμο, ενώ αν και δεν υπήρξαν ιδιαίτερες υλικές ζημιές, η σημειολογία και μόνο προκάλεσε πανικό στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Η ρουκέτα πέρασε τελικώς πάνω από τον θυρεό της πρεσβείας και κατέληξε σε τουαλέτα ορόφου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρεσβευτή. 
24/10/2008: απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία εταιρείας πετρελαιοειδών στο Παλαιό Φάληρο. 23/12/2008: επίθεση τα ξημερώματα στο Γουδί με όπλα Καλάσνικοφ και βολές κατά ριπάς σε κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη.

Οι δράστες σκόπευαν από τον χώρο του παλιού πολυβολείου στην Πολυτεχνειούπολη κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, το οποίο έβγαινε από την πύλη των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Κατεχάκη και τελικό προορισμό το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας πίσω από το Πολυτεχνείο. 
05/01/2009:χτύπημα της οργάνωσης στα Εξάρχεια. Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και MP5 γαζώνουν περίπολο των ΜΑΤ πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού και ανοίγουν πυρ εναντίον τριών αστυνομικών στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου, τραυματίζοντας βαριά τον 21χρονο αστυφύλακα Διαμαντή Μαντζούνη.

Στο σημείο βρέθηκαν 27 κάλυκες από Καλάσνικοφ (ήταν ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στο Γουδί) και 4 κάλυκες των 9 χιλιοστών που προέρχονται από υποπολυβόλο ΜΡ5, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον του Α.Τ. Νέας Ιωνίας. 
18/02/2009: τοποθέτηση μεγάλης ισχύος αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε Ι.Χ., που ήταν σταθμευμένο στον περίβολο των κεντρικών γραφείων της τράπεζας Citibank, στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά. Βρέθηκε έγκαιρα και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. 09/03/2009: εκρηκτικός μηχανισμός στο πίσω μέρος της Citibank, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Λαυρίου, στη Φιλοθέη.12/05/09: ισχυρότατη έκρηξη (βόμβα μεγάλης ισχύος, αποτελούμενη από τουλάχιστον δέκα κιλά ζελατοδυναμίτιδα) ισοπέδωσε την πρόσοψη της Eurobank στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε διπλανά κτίρια και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια τσιμεντένια κολόνα, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την τράπεζα, κόπηκε στα δύο, ενώ λαμαρίνες και θραύσματα εκτοξεύτηκαν στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Οπως αποδείχθηκε από τα ευρήματα, οι δράστες είχαν σπάσει την τζαμαρία της τράπεζας, τοποθετώντας τον ωρολογιακό μηχανισμό στον προθάλαμό της, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι δεν χτύπησε ποτέ ο συναγερμός της τράπεζας. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, πλήρωμα περιπολικού (δύο άνδρες και μια γυναίκα) που περνούσε νωρίτερα από τη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Γερουλάνου, έξω από το υποκατάστημα της Eurobank, είδε τέσσερα άτομα που φορούσαν κράνη, όμως πριν οι αστυνομικοί κάνουν την παραμικρή κίνηση οι δράστες τους αιφνιδίασαν, τους απείλησαν με όπλα, ανέβηκαν σε δύο μοτοσικλέτες και εξαφανίστηκαν.
02/06/2005: ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο υπουργείο Απασχόλησης. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στο προαύλιο του υπουργείου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές. 30/05/2006: έκρηξη, με τηλεχειρισμό αυτοσχέδιου μηχανισμού στην οδό Δοξαπατρή στο Κολωνάκι κοντά στο σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο που ήταν σταθμευμένο ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα και πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο από τον Λυκαβηττό. 30/04/2007: επίθεση με υποπολυβόλο και χειροβομβίδα στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας. Τότε στον χώρο της επίθεσης βρέθηκαν 30 σφαίρες που προέρχονταν από υποπολυβόλο ΜΡ5 διαμετρήματος εννέα χιλιοστών. Το υποπολυβόλο ήταν όμοιο με αυτά που άγνωστοι άρπαξαν λίγες ημέρες νωρίτερα από τον αστυνομικό που φρουρούσε την κατοικία του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και από τον ειδικό φρουρό Χ. Αμανατίδη το 2004, αν και κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε τελικώς. Κατά την αποχώρησή τους οι τρομοκράτες αφού γάζωσαν εξωτερικά το τμήμα και το φυλάκιο του σκοπού πέταξαν μία χειροβομβίδα και εξαφανίστηκαν πεζή σε αλσύλλιο της περιοχής.
 
02/09/2009: ισχυρή έκρηξη νωρίς το πρωί σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών, έξω από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε γειτονικά καταστήματα, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία αυτοκίνητα. Το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό που από τα θραύσματα τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι μια γυναίκα που βρισκόταν σε απόσταση 200-300 μέτρων από το Χ.Α. Λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, οι δράστες προειδοποίησαν για το χτύπημα με τηλεφώνημα σε εφημερίδα και η Αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει την περιοχή. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ένα λευκό βαν, το οποίο ήταν παρκαρισμένο έξω από το κτίριο. Αυτή ήταν και η τελευταία ενέργεια της οργάνωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ


Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει «σαρώσει» όλο το Λεκανοπέδιο αναζητώντας εναγωνίως και για ευνόητους λόγους τη γιάφκα ή τις γιάφκες στις οποίες κρύβεται ο οπλισμός της οργάνωσης. Μια προσεκτική πάντως ανάγνωση των επιθέσεων και των ευρημάτων τους μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα είδη των όπλων που διαθέτει η οργάνωση, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν είναι λίγα. Εκτός από τα όπλα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο ενός εκ των κατηγορουμένων, τα οποία είναι δύο πιστόλια Zastava των 9 χιλιοστών που δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια και εκατόν είκοσι πέντε σφαίρες των 9 χιλιοστών, η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» διαθέτει δύο τύπους όπλα-σφραγίδες, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές επιθέσεις: Καλάσνικοφ και ημιαυτόματα MP5. Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί με βεβαιότητα δύο Καλάσνικοφ και δύο MP5, ενώ στο οπλοστάσιο περιλαμβάνεται και άγνωστος αριθμός χειροβομβίδων που οι τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη διαφυγή τους από τόπους επιθέσεων και κατά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα.

Αγνωστο παραμένει αν διαθέτουν και άλλη αντιαρματική ρουκέτα, όπως εκείνη που χρησιμοποίησαν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και η οποία αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως τύπου RPG7 ρωσικής κατασκευής. Εκτός από τα όπλα, πλούσια φαίνεται πως είναι και τα αποθέματα εκρηκτικών υλών, μεταξύ των οποίων η ζελατοδυναμίτιδα αλλά και η πετρελαιοαμμωνίτιδα-ΑΝFΟ. Η τελευταία χαρακτηρίζεται και «εκρηκτικό της νοικοκυράς» λόγω της ευκολίας εύρεσης των πρώτων υλών και χρησιμοποιήθηκε για να παγιδευτεί αυτοκίνητο που το οδήγησαν οι τρομοκράτες ως τα γραφεία της Citibank στη Νέα Κηφισιά. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε τότε, αλλά δεν συνέβη το ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο στην τελευταία επίθεση, όταν οι τρομοκράτες παγίδευσαν ένα κλεμμένο φορτηγάκι, το οποίο στάθμευσαν έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάντως, αυτό που οι Αρχές θεωρούν δεδομένο, είναι ότι η οργάνωση έχει καταφέρει να μεταφέρει και να αποθηκεύσει εκρηκτικά και υλικά κατασκευής βομβών, σε άγνωστο ακόμη σημείο, ενώ πιστεύουν ότι διαθέτει και αρκετά εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται σε λατομεία για εξορύξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...