Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Εσπασε κώδικες των τρομοκρατών το κομπιούτερ της Σκότλαντ Γιαρντ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr

ΤΟ Ι2, το λογισμικό «υπερόπλο» της Σκότλαντ Γιαρντ, αποτέλεσε το βασικό εργαλείο στην εξέλιξη των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Το σούπερ λογισμικό των Βρετανών το οποίο προτάθηκε στην Ελληνική Αστυνομία τον περασμένο Φεβρουάριο από την ομάδα ειδικών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας βοήθησε, όπως υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, τις διωκτικές αρχές να σπάσουν τους κώδικες συνωμοτικότητας της οργάνωσης και να αποκαλύψει τις σχέσεις τους. «Τροφοδοτήσαμε το σύστημα με ό,τι στοιχείο είχαμε διαθέσιμο.

Τους αριθμούς των καρτοκινητών, τα στοιχεία από τις κλήσεις από τα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ, τις κινήσεις των οχημάτων που διαθέτουν οι κατηγορούμενοι και φτιάξαμε το πλέγμα των κινήσεών τους.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο τρόπος συναντήσεων και επικοινωνίας αποτελούσε για μας ανοικτό βιβλίο», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από τη δολοφονία Σόντερς
Η Ελληνική Αστυνομία «πρωτοσυστήθηκε» με το λογισμικό που είχε αναπτυχθεί από τη Σκότλαντ Γιαρντ το 2001, όταν το κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας που ήρθε στην Αθήνα για να συμμετάσχει και να συντονίσει τις έρευνες για τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς το έφερε μαζί του. Η χρήση του τότε στην εξάρθρωση της 17Ν θεωρήθηκε κομβικής σημασίας διότι γρήγορα ένωσε τα κομμάτια του παζλ της τρομοκρατίας.

Η νεώτερη έκδοση του Ι2 αγοράστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτιο του 2009 όταν είχε αποφασισθεί η εκ νέου πρόσκληση της Σκότλαντ Γιαρντ για την αναδιοργάνωση της διαλυμένης Αντιτρομοκρατικής. Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε η αναβάθμισή του στην πιο σύγχρονη έκδοση που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τη δυνατότητα συσχετισμού στοιχείων για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η κεντρική μονάδα επεξεργασίας είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ψηφιακό όπλο της Σκότλαντ Γιαρντ έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να συσχετίζει κινήσεις ατόμων, οχημάτων, δικύκλων και τηλεφωνικές συνομιλίες. Η πρώτη εγχώρια επιτυχία του Ι2 καταγράφηκε με τον εντοπισμό της γιάφκας στο Χαλάνδρι και των κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε συνδυάστηκαν τηλεφωνήματα από κινητά. Στην περίπτωση του Επαναστατικού Αγώνα οι συνθήκες ήταν πιο σύνθετες καθώς οι φερόμενοι ως τρομοκράτες είχαν πολύ αυστηρούς κανόνες επικοινωνίας, αλλά το Ι2 βρήκε το σπίτι του Μαζιώτη και του Σταθόπουλου, και έγινε επίσης δυνατή η σύλληψη του Γουρνά στον δρόμο.

Λογισμική αναβάθμιση όμως πραγματοποιήθηκε και στον σούπερ κοριό της ΕΥΠ, ο οποίος αγοράστηκε το 2006 από γερμανική εταιρεία. Μάλιστα η πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., του διοικητή και του υποδιοικητή της ΕΥΠ, του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής στο Βερολίνο αλλά και του γερμανού ομολόγου του Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη σηματοδότησαν μια πιο στενή συνεργασία των γερμανικών αρχών, που φαίνεται ότι γνώριζαν χρήσιμα στοιχεία για την εγχώρια τρομοκρατία. TA NEA
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...