Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Στην ίδια πτέρυγα με τους χουντικούς οι κατηγορούμενοι για τον «Επ. Αγώνα»


Στα ίδια κελιά που φιλοξενήθηκαν αρχικώς τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρατούνται από χθες πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Πρόκειται για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού, όπου το καυτό καλοκαίρι του 2002 διαμορφώθηκαν κελιά κράτησης των συλληφθέντων της «17Ν» και την οποία η διοίκηση των φυλακών μετονόμασε σε 6η Πτέρυγα.

Οκτώ χρόνια μετά, στους χώρους που φιλοξενήθηκαν στην αρχή τα «ιστορικά» ονόματα της Νο1 τρομοκρατικής οργάνωσης της χώρας μας, βρίσκονται -μετά την απόφαση της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτησή τους- οι Νίκος Μαζιώτης, Σαράντος Νικητόπουλος, Κώστας Γουρνάς, Ευάγγελος Σταθόπουλος και Χριστόφορος Κορτέσης.

Τα κελιά της 6ης Πτέρυγας όπου κρατούνται οι «φρέσκοι» της νεοτρομοκρατίας, όπως τους αποκαλούν τις τελευταίες ημέρες στον Κορυδαλλό, βρίσκονται ανάμεσα στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών και την εκκλησία. Στο ισόγειο κρατούνται τα πέντε φερόμενα ως μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», δύο σε κάθε κελί, ενώ τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι στον πρώτο όροφο της 6ης Πτέρυγας, η μοίρα τα έφερε έτσι να φιλοξενούνται οι υπερήλικες «απριλιανοί», Δημήτρης Ιωαννίδης και Νίκος Ντερτιλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την είσοδό τους στη φυλακή οι Μαζιώτης, Νικητόπουλος και Γουρνάς κράτησαν αρνητική στάση και δεν δέχθηκαν να υπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο ή καρτέλα παραλαβής ιματισμού που επιδίδεται στους κρατούμενους. Οι «φίλοι», οι «άνθρωποι», οι «κολλητοί», όπως φέρονται να αποκαλούνταν συνωμοτικά μεταξύ τους από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, προαυλίζονται μόνοι τους και όχι μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους του Κορυδαλλού, όπως και τα μέλη της «17Ν» πριν δημιουργηθούν τα επονομαζόμενα «λευκά κελιά» στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Στη Θήβα η Ρούπα
Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, η 42χρονη Παναγιώτα Ρούπα, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της δεν κρατήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνται οι υπόδικες κρατούμενες, αλλά μεταφέρθηκε με τις γυναίκες μωρομάνες στην ειδική πτέρυγα των φυλακών του Ελαιώνα Θηβών.

«Είμαι επαναστάτρια και δεν αναγνωρίζω τις διαδικασίες σας. Εγκληματίες και τρομοκράτες είστε εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε. Το κράτος και ο καπιταλισμός» είπε χαρακτηριστικά στην ανακρίτρια η γυναίκα που φέρεται ως μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Το ίδιο υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη αρνούμενος να απολογηθεί και ο επί πολλά χρόνια σύντροφός της Νίκος Μαζιώτης: «Είμαι επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον ενός άδικου και εγκληματικού καθεστώτος, όπως είναι ο καπιταλισμός και το κράτος. Εάν κάποιοι πρέπει να απολογηθούν είναι αυτοί που με κατηγορούν, όπως η Αστυνομία και οι δικαστές, οι οποίοι υπηρετούν τους πλούσιους. Εχω το δίκιο με το μέρος μου και δεν απολογούμαι» δήλωσε, προτού η ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας τού δείξουν τον δρόμο για τον Κορυδαλλό.

ΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ

Ο «παραλιακός», ο «ΟΚ» και ο «εργαλείος»
Ο «παραλιακός», ο «ΟΚ» και ο «εργαλείος» είναι πρόσωπα, και μάλιστα διάσημα, καθώς τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τις επικαιρότητας. Πρόκειται για τα φερόμενα ως μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» και για τις κωδικές ονομασίες που τους είχαν δώσει οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής στην αρχή των ερευνών τους.

Στην πρώτη φάση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με τον «υπερκοριό» τις Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι αστυνομικοί που άκουγαν τα τηλεφωνήματά τους και δεν γνώριζαν ακόμη τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, τους είχαν «βαφτίσει» με ονόματα-κλειδιά προκειμένου να τους ξεχωρίζουν μέχρι να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους.

Ετσι λοιπόν, στην πρώτη φάση των ερευνών ο Νίκος Μαζιώτης και η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα είχαν τα κωδικά ονόματα «παραλιακός» και «παραλιακή», διότι το στίγμα του καρτοκινητού «έβγαινε» στα Καλύβια που βεβαίως είναι παραθαλάσσια περιοχή.
Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς ήταν ο «καλλιεργημένος», παρατσούκλι καθόλου τυχαίο αφού ο Γουρνάς -ο οποίος, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύλληψή του, είναι απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής- είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την ευφράδειά του αλλά και τα πολύ καλά ελληνικά που χρησιμοποιούσε στις τηλεφωνικές συνομιλίες του.

Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος ήταν το «εργαλείο». Αυτή η κωδική ονομασία «γεννήθηκε» λόγω του πάθους του για τις μοτοσικλέτες και την ταχύτητα. Σε πολλές από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του με τον Νίκο Μαζιώτη και τους υπόλοιπους που κατηγορούνται για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» αναφέρει τις εμπειρίες του με διάφορες μοτοσικλέτες που έχει καβαλήσει και τα «τσίτα γκάζια»: «Ανέβηκα σε ένα εργαλείο τις προάλλες, άλλο πράγμα. Τσίτωσα το γκάζι και ανάψανε τα λάστιχα. Μεγάλη δύναμη, σου λέω».

Ο «ΟΚ» είναι το άτομο, του οποίου τα στοιχεία αναφέρονται τόσο στο διαβιβαστικό της Αντιτρομοκρατικής όσο και στη δικογραφία, πλην όμως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Πρόκειται για εργαζόμενο σε δημόσια υπηρεσία, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει πάρει την κανονική άδειά του. Το «ΟΚ» του το «κόλλησαν» οι αστυνομικοί, διότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους φερόμενους ως τρομοκράτες επαναλαμβάνει την έκφραση «ΟΚ, ΟΚ, κατάλαβα». Ετσι τον κωδικοποίησαν ως ο «ΟΚ».

Βέβαια, μόλις άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και να σταδιακά να γίνονται γνωστά τα στοιχεία των χρηστών των καρτοκινητών τηλεφώνων, τότε τα ψευδώνυμα και οι κωδικοί των φερόμενων ως μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» ρίχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και τη θέση τους πήραν τα κανονικά ονόματά τους.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟ
Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...