Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μιλούσαν χωρίς διευθύνσεις και ονόματα

Από καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας δεχόταν κλήσεις στο καρτοκινητό του τηλέφωνο ο φερόμενος ως «ηγετικό στέλεχος» του Επαναστατικού Αγώνα Νίκος Μαζιώτης, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες κατηγορουμένων που αποτελούν πλέον σώμα της δικογραφίας.
Ωστόσο για τις αρχές παραμένει «άγνωστος Χ» το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που στις επικοινωνίες καλούσαν από τα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ και μιλούσαν ακόμα και σε προχωρημένες ώρες τόσο με τον Ν. Μαζιώτη όσο και με τον συγκατηγορούμενό του Ευάγγελο Σταθόπουλο τηρώντας αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες ποτέ δεν αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το όνομά του επιλέγοντας την προσφώνηση «φίλε», ενώ ακόμα και όταν κανονίζουν ραντεβού για να βρεθούν από κοντά αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες που μπορεί να τους... προδώσουν για τα ακριβή σημεία των συναντήσεών τους. Πολύ περισσότερο αποφεύγουν να αναφέρονται στο περιεχόμενο των συναντήσεών τους.

Για την έκρηξη στα Πατήσια
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συνομιλία που έχει καταγραφεί (σ.σ.: και περιλαμβάνεται στη δικογραφία) λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου 2010, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 15χρονου Αφγανού Χαμιντουλά Νατζάφι στα Κάτω Πατήσια. Τότε άγνωστος καλεί στο κινητό του τον Ν. Μαζιώτη και συζητούν για το τραγικό γεγονός. «Το παιδί πέθανε;», ρωτά ο κατηγορούμενος τον συνομιλητή του. «Το παιδί αυτηνής, οικογένεια ήτανε, μαζέψανε από κάδο ή πεζοδρόμιο» του απαντά εκείνος δείχνοντας ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού ήταν τοποθετημένος ο εκρηκτικός μηχανισμός και τι ακριβώς είχε συμβεί.

Σταματούν στον Σεπτέμβριο του 2009
Ο επίμαχος διάλογος δεν φαίνεται να αποτιμάται ποινικά από τις αρχές και να συνδέεται με ενδεχόμενη γνώση των κατηγορουμένων για την έκρηξη που διαμέλησε το 15χρονο παιδί, καθώς στο κατηγορητήριο τα χτυπήματα που χρεώνονται στην οργάνωση σταματούν τον Σεπτέμβριο του 2009 (έκρηξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών), ενώ στην ασκηθείσα ποινική δίωξη δεν περιλαμβάνεται για κανέναν από τους εμπλεκομένους η κακουργηματική πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Επιπλέον, από την ανάγνωση των επίμαχων διαλόγων διαπιστώνεται ότι μόνο μία φορά αποκαλούν κάποιο μέλος της παρέας με την κωδική ονομασία «Χοντρός», ενώ άλλοτε πάλι ο ένας συνομιλητής παροτρύνει τον άλλον στην επικείμενη συνάντησή «να πάρεις και το μπιμπλίκι μαζί σου», που όπως ερμηνεύεται από την Αντιτρομοκρατική αφορά μεταφορά όπλων.

«Αυθαίρετες ερμηνείες»
«Οι αυθαίρετες ερμηνείες όμως, που δεν συνδέονται ευθέως με συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που αποδίδονται στα φερόμενα ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα», όπως λένε νομικοί εν αναμονή του επιμερισμού των αξιοποίνων πράξεων σε καθένα από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας καταγράφοντας τη διαφωνία τους με τα «συλλογικά κατηγορητήρια» και τη «συλλογική ποινική ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...