Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο περιουσίας πολιτικών για την υπόθεση Siemens

Nα διενεργήσουν την έρευνα που ζήτησε η Εξεταστική στα περιουσιακά στοιχεία πρώην κυβερνητικών στελεχών που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Siemens κατά την τελευταία 20εταία, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο σε συμβάσεις με την εταιρείαSiemens.
Κατά τα άλλα, την Πέμπτη κλήθηκαν από την Επιτροπή δύο ήδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση, στους οποίους έγινε η επισήμανση ότι μπορεί να τύχουν της εύνοιας των ευεργετικών διατάξεων που πρόσφατα ψηφίστηκαν για τους μάρτυρες ή κατηγορούμενους που συνεισφέρουν ουσιωδώς στην εξεύρεση της αλήθειας.
Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης επέμεινε και με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενώπιον της Εξεταστικής στην επίκληση της ιδιότητας του κατηγορουμένου προκειμένου να μην καταθέσει.
Μετά την άρνηση του τελευταίου, ακυρώθηκε και η πρωτοβουλία που είχε πάρει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης να εξεταστεί ο κ. Μαυρίδης κατ' αντιπαράσταση με τη γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που είχε ήδη κληθεί.
Αντιθέτως ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Διονύσης Δενδρινός ως δεύτερος μάρτυρας ήρθε αποφασισμένος να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής και το έπραξε. Ο μάρτυρας παρουσιάστηκε να έχει πλήρη άγνοια των συμπεριφορών Χριστοφοράκου. «Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στον όμιλο οι αποκαλύψεις. Η καθημερινή συμπεριφορά Χριστοφοράκου δεν παρέπεμπε σε αυτά που αποκαλύφθηκαν», είπε.
Στο μεταξύ, με νέα δήλωσή του στον Τύπο, επανέρχεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Βερελής, αναφορικά με τις αναφορές για το όνομά του στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου.
Ο ίδιος παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωσή του, ότι ήταν εκείνος που άσκησε ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών πιέσεις στη Siemens και μάλιστα εισηγήθηκε να αποκλειστεί κοινοπραξία που δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν έγινε τελικώς χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.

Σημειώνει ακόμη ότι ο ίδιος θεωρούσε μέρος της δουλειάς του και του καθήκοντός του να συναντά το Χριστοφοράκο, ενώ αναρωτιέται «τι δουλειά είχαν όλοι οι υπόλοιποι που αναγράφονται» και σημειώνει ότι «όποιος είχε λόγους να μη καταγράφεται στα ημερολόγια κι από ενδιάμεσους γραμματείς, υπήρχαν πιο πρόσφοροι τρόποι επικοινωνίας, αφού την εποχή εκείνη υπήρχαν και καρτοκινητά».

Εξάλλου στην τρίτη εξέτασή της η γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου διέψευσε τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια ότι «η ίδια έβλεπε βουλευτές από όλα τα κόμματα». «Ήταν μια λανθασμένη υπενθύμιση», απάντησε η κ. Τσακάλου και το θέμα έκλεισε.
Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφ όσον συναινέσει- και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...