«Για όλα φταίει ο ΠΑΟΚ». Αν το συμπέρασμα στενού συνεργάτη του ισχύει, τότε η επταετία του Γιώργου Μπατατούδη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης (1996-2003) αρκεί για να εξηγήσει την άνοδο και την πτώση του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Ο ΠΑΟΚ τον ανέβασε, ο ΠΑΟΚ τον κατέβασε»ισχυρίζονται άλλοι που έζησαν το «φαινόμενο Μπατατούδης». Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης - που ισχυρίζεται στα δικαστήρια ότι ξόδεψε 11 δισ. δρχ. (32 εκατ. ευρώ) για χάρη του Δικέφαλου-, από τα επίσημα του γηπέδου της Τούμπας, τα πολυτελή γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την παρουσία στα επιχειρηματικά και πολιτικά σαλόνια της χώρας, σήμερα αναμένει στο μπουντρούμι της Ιντερπόλ, στην Τρίπολη της Λιβύης, την έκδοσή του στην Ελλάδα- αν και θα προσπαθήσει για το αντίθετο.
Η πορεία του αυτή την 20ετία περιγράφει σχεδόν πιστά το μοντέλο του μέσου έλληνα επιχειρηματία που δοξάστηκε κατά τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου- και εξαφανίστηκε στη συνέχεια μεταξύ δικαστηρίων, φυλακής ή εξωτερικού: μετοχές-«φούσκες», μεγαλεπήβολα σχέδια, υψηλές γνωριμίες, εξαγορές, μεταξωτές κορδέλες συνεργασιών με κολοσσούς που αποδείχθηκαν φύκια, και στο μεσοδιάστημα, επενδυτής της μπάλας. Απέκτησε το προσωνύμιο «Μπάτμαν» από το λογοπαίγνιο με το επώνυμό του σε συνδυασμό με το γεγονός πως παρ΄ ότι συχνά βρισκόταν στην άκρη γκρεμού, κατόρθωνε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή. Κυρίως επειδή «από μηχανής θεοί» τον κρατούσαν εν (επιχειρηματική) ζωή.
Η ΕΡΓΑΣ, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, στη δεκαετία του 1990 ανοίγεται στο εξωτερικό. Αναλαμβάνει έργα στη Γερμανία, απ΄ όπου όμως έπειτα από χρόνια γυρίζει με μεγάλες ζημιές. Το γαλαντόμο Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μιμητές. Χάνει το τρένο των χρυσών ημερών για τις κατασκευές, του εκσυγχρονισμού και του ολυμπιακού οράματος. Αναγκάζεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στην Αττική Οδό (ήταν μεταξύ των 14 εργοληπτριών), αλλά και σημαντική ακίνητη περιουσία, όπως τη συμμετοχή στη Μεσογαία, που κατείχε το Κτήμα Καμπά- πουλήθηκε στην ΑΤΤΙΚΑΤ του Π. Πανούση, επίσης κατηγορουμένου για τις «φούσκες». Ο Γ. Μπατατούδης διεκδικεί τη ΔΕΘ, ξεπουλά οικόπεδα-φιλέτα στην Ελούντα της Κρήτης, αποκτά ως και το γνωστό κλαμπ «Αυτοκίνηση» της λεωφόρου Κηφισιάς. «Ο ΠΑΟΚ τον άφησε εκτός Αττικής Οδού και έργων του 2004» λένε σήμερα πρώην συνεργάτες του. «Αγόρασε αντί 360 εκατ.δραχμών την ΠΑΕ και αντί ενός δισ. δραχμών την ΚΑΕ. Για να φέρει τα δύο Κύπελλα, τον Μπάγεβιτς και παίκτες όπως ο Βρύζας,ο Οκκάς και άλλοι, ξόδεψε ό,τι είχε και δεν είχε. Οχι επειδή είχε... καψούρα με τον ΠΑΟΚ- ήταν άλλωστε βέροςΑθηναίος-, αλλά για να “τρέξει” άλλο μεγάλο σχέδιό του:την ψηφιακή τηλεόραση». Ούτε αυτό καρποφορεί. Παρ΄ ότι εν μια νυκτί καταφέρνει να υποσκελίσει εκδοτικά και επιχειρηματικά μεγαθήρια και να λάβει το 2000 μόλις τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης, δεν την εκμεταλλεύεται. Την εκχωρεί στον περίφημο Αlpha Digital αλλά βυθίζεται μαζί με τη φιλόδοξη τότε ψηφιακή πλατφόρμα.
Εκμεταλλεύεται όμως τον νόμο Βενιζέλου (2947/2001) για τα χρέη των ΠΑΕ- αρκετοί κραυγάζουν τότε ότι ο νόμος μόνο που δεν είχε την υπογραφή του Μπατατούδη. Συμμετέχει, εκτός του ΠΑΟΚ, σε ομάδες όπως η Λάρισα, ο Πανιώνιος, ακόμη και ο Ορφέας Αλεξανδρούπολης! «Σβήνει» τα χρέη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ (21 εκατ. ευρώ), του Πανιωνίου (13 εκατ. ευρώ) και της Λάρισας (3,5 εκατ. ευρώ), τάζει συνεργασία του Δικέφαλου με τη Γιουβέντους αλλά και τον Αλ Σαάντι Καντάφι, γιο του λίβυου προέδρου και ποδοσφαιρόφιλο, παρουσιάζει αργεντινούς επενδυτές αγνώστων λοιπών στοιχείων αλλά και συνεργασία με τη μεταλλευτική εταιρεία ΤVΧ που δεν προχωρεί. Κάνει περιοδείες στην Ασία για επενδυτές, αναζητεί δουλειές σε Ρωσία, Κουβέιτ και Κίνα, λοιδορείται στο τέλος, βλέπει καμένα γραφεία εταιρειών του και αυτοκίνητα συνεργατών του, δέχεται απειλές και γράμματα με σφαίρες. Συνεργάζεται με τον κ. Δημήτρη Αγγελόπουλο, της γνωστής οικογενείας βιομηχάνων, σε εταιρεία του οποίου, τη Laborg Ηellas, φέρεται σε ΦΕΚ να ανέλαβε προσφάτως- και παρ΄ ότι καταζητούμενος- αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Αφήνει χρέη, σύμφωνα με τους διαδόχους του στον ΠΑΟΚ, αλλά και δύο Κύπελλα Ελλάδας στις άδειες τροπαιοθήκες του Δικέφαλου. Θρυλείται μάλιστα ότι οι κύπριοι παράγοντες της Ανόρθωσης έφυγαν με συναλλαγματικές δολαρίων από το γραφείο του για τη μεταγραφή του κ. Γιαννάκη Οκκάστον ΠΑΟΚ. Στο αεροδρόμιο μόνο ανακάλυψαν ότι οι συναλλαγματικές δολαρίων είχαν επάνω τους ποσά σε... δραχμές.
Κάποιοι αναρωτιούνται πώς έφθασε στη Λιβύη. Στο βιογραφικό του αποδεικνύεται μετρ των διαβατηρίων. Τον Ιούλιο του 2001, και ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου, παρακολουθεί φιλικά του ΠΑΟΚ στη Γερμανία. Τότε λέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε διαβατήριο της Νότιας Κορέας, αν και εκείνος το διέψευδε. Οπως αποδεικνύεται, το ελληνικό διαβατήριό του έφθανε για να ξεπερνά σύνορα και νόμους...
Δύο ταλαίπωρες για τις περιοχές υποθέσεις καταδεικνύουν την πρακτική του κατασκευαστή Μπατατούδη. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Κατερίνης και Κέρκυρας τα οποία είχε αναλάβει να κατασκευάσει η ΕΡΓΑΣ. Το πρώτο ξεκίνησε το 1986, όμως 12 χρόνια μετά τα έργα σταμάτησαν οριστικά. Το 1997, παρά την κακή προϊστορία με την Κατερίνη, ανέλαβε την ανέγερση του νοσοκομείου της Κέρκυρας, με χρόνο παράδοσης το 2001. Το 2003 τελικά η επιβλέπουσα αρχή έλυσε με... φιλικό διακανονισμό τη σύμβαση. Αμφότερα τα νοσοκομεία κατασκευάζονται πλέον από άλλους εργολήπτες.
1994 Ιούνιος. Η ΕΡΓΑΣ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
1995 Αποκτά την εισηγμένη Οίνων και Οινοπνευμάτων. 1995 Δημιουργείται η Οινέργα.
1998 Συγχωνεύεται η Οινέργα με την Αθλος που κατέχει το 70% μετοχών του ΠΑΟΚ.
Μετονομάζεται σε Ιntersat. 1999 Ιούνιος. Ανακοινώνει ότι δημιουργεί σχήμα κατασκευαστικών εταιρειών για την ανάληψη ολυμπιακών έργων.
1999 Ιούλιος. Αποκτά τη Νηματεμπορική,προκειμένου να βάλει μέσω αυτής τον ΠΑΟΚ στο ΧΑΑ.Λίγο μετά την πουλάει στον Πανούση της ΑΤΤΙΚΑΤ.
2000 Ιούλιος. Ανακοινώνει από την Αθήνα,σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη,ότι θα ει σαγάγει τις εταιρείες του στον Νasdaq.
2000 Σεπτέμβριος. Η θυγατρική της Ιntersat, Ιnteractive,αποκτά άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.
2000 Νοέμβριος. Ανακοινώνει ότι δέχτηκε πρόταση εξαγοράς της Αθλος από αγγλική εταιρεία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
2000 Δεκέμβριος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απο καλύπτει κερδοσκοπικά παιχνίδια με την Ιntersat.
2001 Ιανουάριος. Απολογείται για τις μετοχές-«φούσκες» στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.
Αφήνεται ελεύθερος αντί εγγύησης 130 εκατ.δρχ.και απαγόρευσης εξόδου.
2001 Μάρτιος. Κατηγορείται για εικονικές αγοραπωλησίες μετοχών σε βαθμό κακουργήματος.
2002 Νοέμβριος. Η ψηφιακή άδεια ανακαλείται λόγω μη υλοποίησης των δεσμεύσεων.
2003 Φεβρουάριος. Το ΣΔΟΕ διαπιστώνει ότι υπεξαίρεσε 24 εκατ.ευρώ από την εταιρεία του.
2003 Ιούνιος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί διαχειριστικό έλεγχο στην Ιntersat.
2003 Η ΑΤΕ αποκτά τις ενεχυ ριασμένες μετοχές του τηλεοπτικού Seven Χ λόγω χρεών του Μπατατούδη.
2004 Ιανουάριος. Η Ιntersat πτωχεύει και αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής της.
2006 Απρίλιος. Ο Seven Χ πωλείται από την ΑΤΕ στον σημερινό Σκάι.
2007 Η ΕΡΓΑΣ χάνει το εργοληπτικό πτυχίο Στ΄ τάξεως.
Ενσαρκώνοντας πιστά τον μέσο έλληνα «εισηγμένο», ο Γ. Μπατατούδης «νοικοκυρεύτηκε» εν χλιδή τον Οκτώβριο του 2001 (φωτογραφία).
Παντρεύτηκε με... μητροπολίτη και με κουμπάρο την επιχειρηματία κυρία Κέλλυ Χρυσοχόου, στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, έχοντας προηγουμένως λάβει την ευλογία του Πατριάρχη. Χοροστατούντων των μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Απόστολου και Κωνσταντινουπόλεως κ.Δημήτριου, δεν παρέλειψε να κάνει επίδειξη πλούτου: ένα τσάρτερ παρέλαβε τους καλεσμένους του από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταφέροντάς τους στην Πόλη, όπου διέμειναν άπαντες στο πολυτελές «Χίλτον», ενώ η γαμήλια δεξίωση δόθηκε στο ακόμη πολυτελέστερο και μόλις τότε ανακαινισμένο ξενοδοχείο-παλάτι «Ciragan».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=337252&dt=13/06/2010#ixzz0qj9lsH00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά