Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

O Κόκκαλης στην εξεταστική της SIEMENS

Την κλήτευση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και των πρώην στελεχών του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη και Πέτρου Λάμπρου αποφάσισε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Οι τρεις αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σήμερα, Πέμπτη, εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Πρόδρομος Μαυρίδης και ο πρώην τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Διονύσης Δενδρινός. Και οι δύο αρνήθηκαν να καταθέσουν οτιδήποτε επικαλούμενοι το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Στη συνέχεια για άλλη μια φορά ενώπιον της Επιτροπής εμφανίστηκε η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Κ.Τσακάλου.

Επίσης, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων τρία μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής (πιθανότατα οι κ.κ. Θ.Παφίλης, Π. Καμμένος και η κ. Τσόνογλου) αναμένεται να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να λάβουν καταθέσεις από τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και, εάν δεχθεί να καταθέσει, από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Επιστολή Βερελή

Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ουδέποτε είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αν και κάτι τέτοιο επιδιώχθηκε από την πλευρά του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, ούτε καν σε κοινωνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρει ότι ουδέποτε δέχθηκε δώρα από τη Siemens, παρά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο από αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στο υπουργείο με επικεφαλής τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο κ. Βερελής επισημαίνει με νόημα στο τέλος της ανακοίνωσής του ότι, εάν κάποιος ήθελε να έρθει σε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, χωρίς να το μάθουν τρίτοι ή η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, θα μπορούσε εύκολα να το πράξει, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχαν ήδη τα καρτοκινητά τηλέφωνα, τα οποία τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι επώνυμα.

Εν τω μεταξύ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Χρήστος Παπουτσής και Κώστας Μαρκόπουλος, επικρότησαν από το βήμα της Βουλής τις ομόφωνες αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση της πολιτείας, ώστε να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, για τα οποία υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και να καταλογιστούν ευθύνες στους πραγματικούς ένοχους.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να μην παγιδευτούν σε εντυπωσιασμούς. 

Ο κ. Παπουτσής κάλεσε το ΛΑΟΣ να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό στην Εξεταστική Επιτροπή, για να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Από την πλευρά του, ο Κ.Μαρκόπουλος δήλωσε: «Τα ΜΜΕ πρέπει να κρατήσουν την ουσία. Να πετάξουν τις οικοσυσκευές. Η αλήθεια βρίσκεται στο 99% και στα μεγάλα και όχι στο 1% που βρήκαμε μέχρι σήμερα. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε να βρούμε τα υπόλοιπα 99%. Ψάχνουμε το βηματισμό της νέας μεταπολίτευσης, στα πλαίσια μιας αταλάντευσης διαφανούς λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και αυτές είναι εξετάσεις για όλους μας».

Αρση τηλεφωνικού απορρήτου
Στην αξιολόγηση σημαντικού υλικού, που κατασχέσθηκε από τη Siemens με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, προχωρούν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης.

Οι δύο εφέτες έχουν κατασχέσει από τα γραφεία της εταιρείας 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και έναν φορητό υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε ο Μ.Χριστοφοράκος, αλλά και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της έως πρότινος γραμματέως του, Κ.Τσακάλου, υλικό που δεν είχε κατασχεθεί σε προηγούμενες εφόδους δικαστικών στη Siemens. 

Για την αξιολόγηση των νέων στοιχείων οι εφέτες θα εκδόσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επίμαχων τηλεφώνων και θα ζητήσουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «σπάσει» τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.

Στους δύο εφέτες που χειρίζονται την πολύπλοκη υπόθεση αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμη, κατ' εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...