Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έλληνες κομάντος στην επιχείρηση εντοπισμού του σεΐχη – επενδυτή από το Αμπού Ντάμπι.

ΟΜΑΔΑ οκτώ (8) επίλεκτων κομάντος- διασωστών της 31ης Μονάδας Επιχειρήσεων Έρευνας- Διάσωσης (ΜΕΕΔ) μετέβη στο Μαρόκο για να συνδράμει στις έρευνες που γίνονται για την ανεύρεση του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Αχμέντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. 
 
Οι κομάντος- διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό και μέσα κατάλληλα για αποστολές έρευνας- διάσωσης τόσο στην ξηρά όσο και στο νερό. Η ομάδα αναχώρησε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 Spartan από την Ελευσίνα. Στην Πολεμική Αεροπορία δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες για το είδος των ερευνών. Αναζητείται μέλος της βασιλικής οικογένειας που θα επενδύσει στον Σκαραμαγκά

Δεκάδες μαύρες Μερσεντές με διπλωματικές πινακίδες πέρασαν συνοδεία κρατικών οχημάτων τον κλοιό των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη λίμνη κοντά στο Ραμπάτ του Μαρόκου, με προορισμό το παλάτι που έχει εκεί η βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι.
 
Η επίσκεψη στο βασιλικό παλάτι όμως δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ούτε έγινε για να γιορταστεί κάποιο γεγονός. Η βασιλική οικογένεια ήθελε να βρίσκεται κοντά στη λίμνη στην οποία τις τελευταίες δύο ημέρες επικεντρώνονται οι έρευνες για τον 41χρονο σεΐχη Άχμεντ μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν, που κατέπεσε εκεί με το ανεμόπτερό του και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
 
Στα ιδιαίτερα συντηρητικά κράτη του Κόλπου, οι συζητήσεις για θέματα υγείας μελών βασιλικών οικογενειών είναι ελάχιστες και οι τοπικοί αξιωματούχοι συνηθίζουν να επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία αρνούμενοι να κάνουν το παραμικρό σχόλιο ή να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία προτού γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από το παλάτι. Το πλήγμα όμως από το συμβάν του 41χρονου σεΐχη, ο οποίος φέρεται πως ήταν τακτικός επισκέπτης της περιοχής, είναι μεγάλο, με συνέπεια να συγκεντρώνονται τα φώτα της δημοσιότητας από ολόκληρο τον κόσμο.
 
Ο σεΐχης Άχμεντ μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν, ο νεώτερος αδελφός του ηγέτη του Άμπου Ντάμπι και προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Χαλίφα Μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν, είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο- μάλιστα βρέθηκε στην 27η θέση της σχετικής λίστας του περιοδικού «Φορμπς» για το 2009. Είναι επίσης γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου (sovereign fund) στον κόσμο, του Αbu Dhabi Ιnvestent Αuthority (ΑDΙΑ), κρατώντας στα χέρια του τη διαχείριση κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 500-800 δισ. δολάρια, δηλαδή όσο δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, αν και το ακριβές ποσό δεν έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί.
 
Στενές επαφές με Ελλάδα
Η σύγκριση αυτή του κρατικού επενδυτικού fund με την Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Το ΑDΙΑ φέρεται ότι θα είναι το εφαλτήριο του εμιράτου, για την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής του διείσδυσης στη φίλη και σύμμαχο Ελλάδα.
 
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και άλλα «κανάλια» μέσω των οποίων το εμιράτο επιχειρεί τη διείσδυσή του στην ελληνική αγορά. Ένα από αυτά είναι η εταιρεία Αbu Dhabi Μar που αναμένεται να αποκτήσει, εκτός απροόπτου, το 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ελέγχεται κατά 70% από το κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι και κατά 30% από τον λιβανέζικης καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Ισκαντέρ Σαφά. Πρόσφατα, σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του διαδόχου-πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι, που συνοδευόταν από μια πλειάδα υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.
 
«Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία»
Σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει, ο σεΐχης Άχμεντ μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η οικονομία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο: «Η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη εύθραυστη και επομένως δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη θέτοντας εμπόδια στις επενδύσεις», είχε πει τον Ιανουάριο στη γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt». Ο ίδιος πάντως είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθής όσον αφορά τις επενδύσεις της ΑDΙΑ της οποίας ηγείται.
Π
ολιτική της ΑDΙΑ είναι να διασπείρει τον κίνδυνο των αποθεματικών σε ρευστό του Άμπου Ντάμπι, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...