Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

AIR LIQUIDE 2009: Αύξηση καθαρών κερδών, διατήρηση απόδοσης κεφαλαίου, βαθμιαία επάνοδος σε αναπτυξιακή πορεία

Σε ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων  για το 2009 προχώρησε πρόσφατα ο Διεθνής Όμιλος Air Liquide, σύμφωνα με την οποία κατά το συγκεκριμένο έτος εμφανίζει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 0,8%, διατηρώντας την αναπτυξιακή του πορεία.

Συγκεκριμένα, κατά το 2009, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 0,8%, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ 16,3% - αυξημένο κατά 140 μονάδες βάσης - χάρη σε κέρδη ύψους € 335 εκατ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προήλθε από αύξηση της απόδοσης, σαν συνέπεια διαρθρωτικών αλλαγών. Το καθαρό χρέος εμφάνισε μείωση περίπου € 600 εκατ., ποσοστό ίσο με το 63% του μετοχικού κεφαλαίου. Η απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου διατηρήθηκε στο 11,6%. Τα έσοδα του 2009 ανήλθαν σε € 11.976 εκατ., μειωμένα κατά 4,8%* στον τομέα των Αερίων & Υπηρεσιών. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνέχισαν να ανακάμπτουν από τρίμηνο σε τρίμηνο, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ χαρακτηρίστηκαν από αειφόρο ανάπτυξη στον κλάδο «Υγεία», προσαρμοστικότητα στον κλάδο «Μεγάλες Βιομηχανίες» καθώς και βαθμιαία ανάκαμψη στους κλάδους «Βιομηχανικές Πωλήσεις – Εμπόριο» και «Ηλεκτρονική». 

* εξαιρουμένων των επιδράσεων από τις συναλλαγματικές διαφορές και το φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας  τα αποτελέσματα του 2009, ο Benoît Potier, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Air Liquide, δήλωσε:

"Εν  μέσω μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής ύφεσης, η Air Liquide έδειξε για ακόμα μία φορά την προσαρμοστικότητα που διακρίνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και την ικανότητά της να διατηρεί την ομαλή λειτουργία της.

Ο Όμιλος πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για το 2009, με τα έσοδα να αγγίζουν τα επίπεδα του 2008, με αύξηση των καθαρών κερδών και ενισχυμένο ισολογισμό, παρέχοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις και αξιοποίησης των αναπτυξιακών ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Η Air Liquide συνέχισε να επεκτείνεται σε αναδυόμενες οικονομίες, ενώ παράλληλα, οι οικονομικά αναπτυσσόμενες αγορές στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος απέδειξαν τις δυνατότητές τους: Εφαρμογές και λύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου προσφέρουν επιπλέον ευκαιρίες, ιδίως στις ώριμες οικονομίες. Οι κλάδοι Υγείας και Υψηλής Τεχνολογίας συνεχίζουν να επεκτείνονται, βασιζόμενοι κυρίως την καινοτομία και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες. Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες τάσεις, το 2010 ο Όμιλος θα αναπροσαρμόσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους του, στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος ALMA.

Βραχυπρόθεσμα, είναι προφανές ότι  θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων, σταδιακά και ανάλογα με τις περιοχές ή τις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, και αποκλειομένης οποιασδήποτε μείζονος οικονομικής ανάκαμψης, η Air Liquide αναμένει συνεχή αύξηση των καθαρών κερδών της για το 2010, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της. Ο Όμιλος παραμένει πεπεισμένος για την ικανότητά του να δημιουργεί μια στέρεα και βιώσιμη ανάπτυξη"

Στην επόμενη  Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Air Liquide θα προτείνει καταβολή μερίσματος € 2,25 ανά μετοχή,  παραμένοντας στα περσινά επίπεδα. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 17 Μαΐου 2010. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει μία δωρεάν μετοχή για κάθε 15 υπάρχουσες μετοχές στις 28 Μαϊου 2010.  Και οι δύο αυτές προτάσεις θα τεθούν προς ψηφοφορία κατά την προσεχή Ετήσια Γενική Συνέλευση των

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...