Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Καταργείται η φυλάκιση για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου
Φωτογραφία
Ο ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ περιορισμός του χρόνου προσωρινής κράτησης των ανήλικων παραβατών και η μείωση των προβλεπόμενων σήμερα ποινών, σηματοδοτούν τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την ποινική αντιμετώπιση νεαρών δραστών. Με άξονα την επιεικέστερη αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σειρά βελτιώσεων της ποινικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με την ίδρυση ενός δικτύου για τον συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων και στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων.
Καθήκοντα δικαστή ανηλίκων θα αναλάβει πρόεδρος Πρωτοδικών, αντί του πρωτοδίκη που εκτελεί σήμερα τα σχετικά καθήκοντα.
Επίσης καθιερώνεται το δικαίωμα ακρόασής τους κατά τη διαδικασία εξέτασης από το δικαστήριο της αίτησής τους για απόλυση από τις φυλακές με περιοριστικούς όρους, καθώς και ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου σε περίπτωση που δεν έχουν.
Σημαντική μείωση ωστόσο επέρχεται στον χρόνο προσωρινής κράτησης, καθώς από τους 18 μήνες- όπως ισχύει σήμερα- καθιερώνεται το εξάμηνο ως ανώτατο όριο. Μείωση επίσης σημειώνεται και στις προβλεπόμενες ποινές. Μόνο σε περίπτωση τέλεσης ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων (που επισύρουν ισόβια) θα επιβάλλεται κάθειρξη έως 15 ετών. Σε κάθε άλλη περίπτωση το ανώτατο όριο προσδιορίζεται στα 10 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...