Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

«Από ένστικτο κατάλαβα ότι κάποιος κινδυνεύει»

«Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις τουήταν να τρέξουμε να βρούμε τον συνάδελφό του». Τα λόγια του κ. Νίκου Λαμπράκου (φωτό), ο οποίος πρώτος έσπευσε και βρήκε τον πιλότο του ενός F-16 που κατέπεσε προχθές κοντά στο Γαϊδουρονήσι, αποτυπώνουν τις κρίσιμες στιγμές αμέσως μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας και τον τραυματισμό άλλων δύο- του ενός σοβαρά.

«Με ειδοποίησε ο γιος μου ότι είδε μια λάμψη. Από ένστικτο κατάλαβα ότι κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ». Ο 43χρονος Νίκος Λαμπράκος βρισκόταν από σύμπτωση στην περιοχή και έτρεξε προς βοήθεια.

Ο πιλότος του F-16 δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο τυχερός μέσα στην ατυχία του, αφού ο διασώστης του είναι από τους εμπειρότερους έλληνες αυτοδύτες με περισσότερες από 10.000 ώρες κατάδυσης στο ενεργητικό του, εκπαιδευτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας και εκπαιδευτής βατραχανθρώπων. « Βρισκόμουν στο Γαϊδουρονήσι για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τον πλούτο του βυθού του Λιβυκού πελάγους. Κατά τις 2 το μεσημέριακούσαμε έναν δυνατό κρότο, και μάλιστα ο γιος μου παρατήρησε μια λάμψη. Αμέσως κατάλαβα ότι κάτι έχει συμβεί και έβαλα μπρος το σκάφος μου, ταχύπλοο ειδικό για διασωστικές ενέργειες, ενώ παράλληλα ειδοποίησα το Κέντρο Ελέγχου Ερευνας και Διάσωσης » τονίζει στο «Βήμα».

Την ώρα της σύγκρουσης στο πέλαγος φυσούσε άνεμος έντασης 8 μποφόρ, κάτι που δυσκόλεψε τον εντοπισμό του πιλότου. « Ευτυχώς υπήρξε βοήθεια από τα αεροσκάφη που προσέγγισαν. Ανίχνευσαν εκ του ουρανού και έτσι σε 7 λεπτά είχαμε εντοπίσει τον πιλότο. Ηταν ημιλιπόθυμος, ευτυχώς γι΄ αυτόν όμως φορούσε μέσα από τη στολή το σωσίβιό του. Τον ανέβασα στο σκάφος και του πρόσφερα τις πρώτες βοήθειες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και που δείχνει τον χαρακτήρα του παιδιού αυτούείναι ότι μόλις συνήλθετο πρώτο πράγμα που μου ζήτησε με αγωνία ήταν να ψάξουμε για τον συνάδελφό του.
Του εξήγησα ότι ήδη είχαν καταφθάσει τα σωστικά μέσα στην περιοχή και ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να τον μεταφέρουμε γρήγορα και με ασφάλεια στην ακτή προκειμένου να εξεταστεί».
Τα ναυάγια των πλοίων «Σαμίνα» και «Δύστος» είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει ο κ. Λαμπράκος. « Αυτό που μου έχει δείξει η πείρα είναι ότι όλα είναι θέμα ταχύτητας. Ενα λεπτό αρκεί για να σώσεις ή να χάσεις κάποιον ». Στη συγκεκριμένη επιχείρηση πολύτιμος βοηθός του ίδιου και του πιλότου ήταν το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος του, που φτάνει ως τους 75 κόμβους ταχύτητας την ώρα. « Σημασία είχε επίσης το γεγονός ότι ο πιλότος, όπως είναι λογικό στο επάγγελμά του, ήταν ιδιαίτερα γυμνασμένος και με καλή φυσική κατάσταση. Με τον άνεμο και το κύμα που υπήρχαν πιθανόν ένας άλλος μπορεί να μην τα είχε καταφέρει».
Χθες το βράδυ ο κ. Λαμπράκος παρέδωσε στις αρμόδιες Αρχές υπολείμματα από την εξάρτυση του πιλότου που χάθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης πάνω από το Γαϊδουρονήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...