Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Οι ληστές μετακομίζουν στην περιφέρεια

«Μην ανησυχείτε. Το γνωρίζω. Θα περιμένω να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο».  Εκπληκτοι οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας άκουγαν τον καλοντυμένο ληστή, ο οποίος με το«καλημέρα» εισέβαλε οπλισμένος και ζήτησε όσα χρήματα υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο. Μάταια ο ταμίας προσπαθούσε να τον αποτρέψει λέγοντάς του ότι θα πρέπει να περιμένει λόγω του συστήματος της χρονοκαθυστέρησης. Αδιαφόρησε, δεν φοβήθηκε μήπως τον πιάσουν και περίμενε. Η λεία άγγιξε τελικά τις 150.000 ευρώ και για να ξεφύγει μαζί με τον συνεργό του δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αστυνομικού, ο οποίος έφθασε έξω από την τράπεζα και ανταπέδωσε τα πυρά χωρίς να σταματήσει τους δράστες. Το σκηνικό εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων που ήταν εκείνη την ώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται και το τραπεζικό κατάστημα. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να προστατευτεί στα γύρω μαγαζιά την ώρα που οι ληστές έριχναν με Καλάσνικοφ πάνω από είκοσι βολές εναντίον του αστυνομικού.

Το επεισόδιο της Μαλεσίνας δεν ήταν το μοναδικό χθες. Τα ίδια, ευτυχώς εκεί χωρίς πυροβολισμούς, έγιναν και στα Τρίκαλα. Τις προηγούμενες ημέρες αντίστοιχες σκηνές έχουν εκτυλιχθεί σχεδόν παντού στην περιφέρεια. Λάρισα. Καλάβρυτα, Ρόδος, Διακοφτό, Χαλκιδική, Πάργα, Ναύπλιο, Ναύπακτος είναι μερικές μόνο από τις πόλεις τραπεζικά καταστήματα των οποίων έγιναν στόχος την ώρα που στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν σημειώνονταν παρά οι μισές ληστείες τραπεζών.

Η «μετακόμιση» των ληστών στην περιφέρεια οφείλεται σύμφωνα τόσο με τις αστυνομικές αρχές όσο και με παράγοντες του τραπεζικού χώρου σε δύο κυρίως αλλαγές. Την εγκατάσταση σε όλο και περισσότερα καταστήματα των αστικών κέντρων θυρών ασφαλείας, που δεν διαθέτουν ακόμα τα αντίστοιχα καταστήματα στην επαρχία, αλλά και στις περιπολίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των εποχούμενων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Εκτοτε οι ληστές στράφηκαν σε άλλες περιοχές όπου η φύλαξη είναι ασθενέστερη και οι κινήσεις τους ευκολότερες.

Η περίπτωση της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα είναι χαρακτηριστική. Ο περιοριορισμός της ομάδας ΔΙΑΣ στα όρια της πρωτεύουσας του νομού, στη Λαμία, βολεύει τους ληστές, που είχαν πρόσφατα χτυπήσει ξανά το ίδιο κατάστημα στη Μαλαισίνα, όπως και αυτό της Αγροτικής Τράπεζας το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα. Χθες η Αγροτική τη «γλίτωσε» όταν βρέθηκε μπροστά τους το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Αταλάντης.

Το κύμα ληστειών μάλιστα εμφανίζει τέτοια έξαρση στην περιφέρεια, έτσι που οι αρχές φοβούνται ότι ως το τέλος της χρονιάς μπορεί να «σπάσει» ξανά το περυσινό πρωτόγνωρο ρεκόρ των 365 ληστειών τραπεζών σε όλη τη χώρα. Ηδη κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2010 το οποίο συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες έχουν σημειωθεί 264 ληστείες, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στις 293 του 2007.

Η παρουσία των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ έχει μειώσει σημαντικά τις ληστείες των τραπεζών στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όπως παραδέχονται όμως οι κακοποιοί σταδιακά «άπλωσαν τα πλοκάμια» τους σε γύρω νομούς και γι΄ αυτό από τον περασμένο μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε αυτές τις περιοχές, αλλά όχι ακόμη σε τέτοιον βαθμό ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιοχές.

«Ο ληστής πλέον το σκέφτεται σοβαρά να “χτυπήσει” μια τράπεζα σε περιοχή που περιπολούν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣκαθώς γνωρίζει πως είτε έξω από αυτήν ή πολύ κοντά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι σε πολλά υποκαταστήματα μέσα στις πόλεις πλέον έχουν τοποθετηθεί πόρτες ασφαλείας και θωρακισμένα τζάμια ενώ και στα συρτάρια των ταμείων οι υπάλληλοι έχουν περίπου το 1/3 των χρημάτων που είχαν παλαιότερα» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., προσθέτοντας ότι «από την έρευνα πλέον έχουμε διαπιστώσει πως τις τράπεζες τις προτιμούν μέλη συμμοριών που εμφανίζονται αδίστακτα και όχι “ερασιτέχνες” ληστές». TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...