Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τηλεφωνική κάρτα προκάλεσε το χάος στα αεροδρόμια


Η αστοχία μιας ειδικής τηλεφωνικής κάρτας προκάλεσε την Κυριακή το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι απογειώσεις για δύο ώρες και οι προσγειώσεις να πραγματοποιούνταν μόνο με το εφεδρικό σύστημα.

Λόγω της δυσλειτουργίας της κάρτας στο κέντρο Αθηνών, τα δύο εσωτερικά δίκτυα του συστήματος εμφανίζονταν μονίμως κατειλημμένα. Όπως επισημαίνει το πόρισμα, έπειτα από «... μελέτη των καταγραφών του συστήματος (περί τις 3000 εγγραφές) και ανάλυση αυτών ... το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την τηλεφωνική κάρτα JNT13/U05 (τηλεφωνική κάρτα της μονάδας 5 από τις 13 μονάδες που διαθέτει το σύστημα)».

«Μια τέτοια βλάβη σε ένα κέντρο ανάλογης τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του συστήματος» προστίθεται στο πόρισμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπου αναφέρεται ότι οι κατασκευαστές του υλικού δεν είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας βλάβης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στα 15 χρόνια λειτουργίας του συστήματος.

«Στις διαδικασίες που η κατασκευάστρια εταιρεία δίδει στα τεχνικά εγχειρίδια δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά που να προβλέπει διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιου είδους προβλημάτων» γράφουν οι συντάκτες του πορίσματος.

Το περίεργο είναι ότι στην κάρτα δεν εντοπίστηκε συγκεκριμένη βλάβη. «Δεν διαπιστώθηκε ουδεμία ειδική συνθήκη που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πρόκληση αυτού του προβλήματος» αναφέρει το κείμενο.

Η ΥΠΑ τονίζει ότι το εναλλακτικό σύστημα επικοινωνιών τέθηκε αυτόματα σε λειτουργία «και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε διακοπή επικοινωνίας των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροσκάφη και η ασφάλεια του εναερίου χώρου δεν διακυβεύτηκε στο ελάχιστον».

Ακόμα, επισημαίνει ότι τον φετινό Ιούλιο η ΥΠΑ ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές ενός νέου, σύγχρονου ψηφιακού συστήματος Επικοινωνιών Φωνής (VCS/RCS).

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας ενέκρινε τον Αύγουστο τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος με 8,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η έγκριση προωθείται τώρα στο Υπουργείο Οικονομίας για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού εντός του 2010 και παράλληλα εξετάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...