Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Σχέδιο για τη σωτηρία της αμυντικής βιομηχανίας

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ /enet.gr

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) μπορούν να λειτουργήσουν εμφανίζοντας πρωτογενή πλεονάσματα έπειτα από διάστημα οχτώ μηνών από την επανεκκίνησή τους, αναφέρεται στη μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας.

Η οικονομική ακτινογραφία των ΕΑΣ, που προέκυψαν από τη συγχώνευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) και της ΠΥΡΚΑΛ το 2004, καθώς και οι προοπτικές της εταιρείας έχουν τεθεί υπ' όψιν του ανεξάρτητου συμβούλου (KPMG), που έχει προσλάβει η κυβέρνηση και μέχρι το τέλος του μήνα καλείται να καταθέσει πρόταση. Ο σύμβουλος ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει ανακοινώσει ότι στόχος είναι τα ΕΑΣ -όπως και η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ- να καταστούν βιώσιμα με στόχο την ιδιωτικοποίηση εντός του επόμενου έτους, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Οπως προκύπτει από τη μελέτη βιωσιμότητας, που δημοσιεύει σήμερα η «Ε», παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία ως αποτέλεσμα των αποφάσεων διοικήσεων προηγούμενων ετών, έχει δυνατότητες για να καταστεί βιώσιμη, καθώς διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και υπάρχουν πελάτες από το εξωτερικό, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανοιχτές γραμμές παραγωγής για τα επόμενα χρόνια.

30 εκατ. ευρώ

Ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της εταιρείας τίθεται η παροχή ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίων με πελάτες. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, που «καίγεται» για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών των «40/L60».

Το σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας προβλέπει ετήσιες λειτουργικές δαπάνες 35 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο αυτών προ τριετίας. Σταδιακή ενίσχυση του προσωπικού στις γραμμές παραγωγής με 200 εργαζομένους, χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός του προσωπικού, που σήμερα είναι περίπου 1.000. Ειδικά για το προσωπικό, προτείνεται η μετάταξη από θέσεις διοικητικού προσωπικού στις γραμμές παραγωγής (είχαν προσληφθεί για την παραγωγή και είχαν καταλήξει σε διοικητικές θέσεις), εθελούσιες αποχωρήσεις και στελέχωση με προσωπικό πρώτης γραμμής, είτε μέσω προσλήψεων είτε μέσω μετατάξεων από άλλες εταιρείες του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας. Εκτιμάται πως το κόστος ενός προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης θα είναι περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Ενα εξάμηνο μετά την επανεκκίνηση λειτουργίας και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των νέων συμβολαίων, θα μπορεί να προχωρήσει η λεπτομερής μελέτη για την αναδιάρθρωση παραγωγικών μονάδων σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αμυντική βιομηχανία γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...