Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ενα τοστ και ζεστό νερό, το μενού στους πυροσβέστες

Ελλειψη συντονισμού και ταλαιπωρία στη μετάβαση από και προς τη Ρόδο καταγγέλλουν οι άνθρωποι που κλήθηκαν να παλέψουν με τις φλόγες


Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ / enet.gr

Ενα τοστ και ένα μπουκάλι ζεστό νερό το πρωί, ένα τοστ και ένα μπουκάλι ζεστό νερό το βράδυ! Αυτό ήταν το φαγητό που είχε προβλέψει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη σίτιση των πυροσβεστών που ταξίδεψαν από διάφορες υπηρεσίες της Ελλάδας και, έπειτα από 19 ώρες ταξίδι, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες της Ρόδου, που κατέκαιγαν για περισσότερα από τρία 24ωρα το νότιο κομμάτι του νησιού.

Πρόκειται για τη φωτιά της 27ης Ιουλίου, που ξεκίνησε από ένα μπάρμπεκιου στην περιοχή Ιστριος, και έκαιγε ανεξέλεγκτη για περισσότερα από τρία 24ωρα, αποτεφρώνοντας -σύμφωνα με την αποτύπωση της καμένης έκτασης της Inforest Ερευνητικής- 35.950 στρέμματα (σκληροφυλλική 62%, μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις 29% και 9% καλλιεργειών).

Τα απίστευτα και όμως ελληνικά -που ξεπερνούν την κοινή λογική, αλλά και όλες τις δημοσιογραφικές απόπειρες να καταγραφούν στο σύνολό τους οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τη φετινή αντιπυρική περίοδο- αποκάλυψε η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, με δισέλιδη ανακοίνωση-καταγγελία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ).

Επαίτες

Το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 6 Αυγούστου, το οποίο μεταξύ άλλων κοινοποιείται και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Δένδια, μαρτυρά ότι οι πυροσβέστες έγιναν... επαίτες για τα αυτονόητα στο νησί των Ιπποτών. Με φιλότιμο και αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη με τη φωτιά ξεπερνώντας τους εαυτούς τους και παράλληλα έχοντας να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων, πέρα από τα υπάρχοντα (έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής), για τη μετακίνησή τους στο νησί, τη σίτισή τους, τη διαβίωσή τους, αλλά και τις αλλαγές των πληρωμάτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία:


* Από τον Πειραιά κιόλας το πλήρωμα των πυροσβεστικών οχημάτων διαπίστωσε πως ούτε πρόβλεψη για καμπίνα υπήρχε στο πλοίο της γραμμής ούτε πρόβλεψη για τη σίτισή τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ταξίδι 19 ωρών και τα πληρώματα είχαν διανύσει ήδη μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν από την έδρα τους στον Πειραιά.


* Μόλις τα πληρώματα έφτασαν στη Ρόδο, παρελήφθησαν από περιπολικό της Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο για να διευθετηθεί η διαμονή των μισών εξ αυτών.

* Στη συνέχεια τα οχήματα οδηγήθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς συνοδεία του Στρατού και κατανεμήθηκαν σε διάφορες περιοχές από τον υπαρχηγό του Σώματος, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση. Για τα πληρώματα που εργάζονταν στο συμβάν είχαν προβλέψει ένα τοστ και ένα μπουκάλι ζεστό νερό, τόσο για το μεσημέρι όσο και για το βράδυ, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια -και έπειτα από αντιδράσεις- υπήρξε μέριμνα για κανονικό φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό που δίνεται με το σταγονόμετρο δεν έγινε μόνο στην περίπτωση της Ρόδου. Οι καταγγελίες είναι πολλές για τους πυροσβέστες που εργάζονται κάτω από απίστευτα επικίνδυνες συνθήκες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσουν οι φωτιές να «χτυπούν» κόκκινο και χωρίς να διαθέτει ο οργανισμός τους τα στοιχειώδη «καύσιμα», όπως είναι το νερό και το φαγητό. Ευτυχώς το πρώτο, όπως οι ίδιοι λένε, τους το προσφέρουν οι πολίτες.

* Οι αλλαγές των πληρωμάτων στο σημείο της πυρκαγιάς γίνονταν κατόπιν πρωτοβουλίας των ίδιων των πυροσβεστών σε συνεργασία με στελέχη του Στρατού. Δεν υπήρχε κάποιος από τη φυσική ηγεσία να μεριμνήσει προκειμένου να γίνονται οι ενέργειες άμεσα, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος και να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το προσωπικό.

Ούτε να πλυθούν

* Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των πυροσβεστικών πληρωμάτων στα στρατόπεδα ήταν τριτοκοσμικές: κοριοί τσίμπησαν πολλούς πυροσβέστες, ενώ τα μπάνια δεν επαρκούσαν προκειμένου να πλυθούν όσοι γυρνούσαν από την πυρκαγιά.

* Μετά την τέταρτη ημέρα τα πυροσβεστικά οχήματα άρχισαν να αποδεσμεύονται, προκειμένου να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. Δεν έγινε όμως «ορθολογική διαχείριση κατά την αποχώρηση των οχημάτων, με αποτέλεσμα τα οχήματα των περιφερειών "υψηλής επικινδυνότητας", αντί να φύγουν πρώτα, να φύγουν τελευταία» και συγκεκριμένα την 6η ημέρα.

* Και το κερασάκι στην τούρτα; Κατά την αποχώρηση των οχημάτων έγινε έλεγχος σε όλα τα οχήματα για το ενδεχόμενο να έχουν παραπάνω υλικά και εργαλεία από τα προβλεπόμενα. Υποβάλλοντας τους πυροσβέστες σε νέα ταλαιπωρία.

«Ο πυροσβέστης αποδεικνύει σε καθημερινή βάση την προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο, με γνώμονα το φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια και σε καμία περίπτωση δεν του αρμόζει τέτοια συμπεριφορά», καταλήγουν. Ρίχνουν τα πυρά τους στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μέριμνα με το σταγονόμετρο και καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να «μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα τριτοκοσμικής και πρωτόγονης αντιμετώπισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...