Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Στην ΕΛ.ΑΣ. η Δημοτική Αστυνομία

Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών στέκονται δίπλα στα νέα ποδήλατα του Δήμου Αθηναίων,στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, εμφανίζεται θετική στη σχετική πρόταση που έχει υποβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κινητικότητας.

Λύση στον γόρδιο δεσμό μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο ζήτημα της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάταξη του συνόλου των δυνάμεων της Δημοτικής Αστυνομίας, που υπολογίζονται σε 4.000 ανά την επικράτεια, στην ΕΛ.ΑΣ. Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες.

Thn Πέμπτη οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο όλες οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση συμφωνίας Αθήνας και τρόικας κινείται, άλλωστε, και η τοποθέτηση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών θα είναι θετική για την Ελλάδα.

Συμφωνία ακόμη και σήμερα με την τρόικα στο ζήτημα της κινητικότητας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση ώστε στην τελική ζυγαριά της αξιολόγησης να μπορέσει να διασώσει κρίσιμα ανοικτά θέματα, όπως η ειδική εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις ή η εκ των προτέρων δέσμευση για λήψη νέων μέτρων στο μέλλον. Η αποφυγή λήψης νέων μέτρων, άλλωστε, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση των κυρίων Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου μόλις πριν από μερικές ημέρες, με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε –και να έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την τρόικα– τη μετάταξη του συνόλου των δυνάμεων της δημοτικής αστυνομίας (σ.σ. περίπου 4.000) στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αυτόν τον τρόπο, κατόπιν συνεννόησης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημοσίας Τάξεως, έρχονται να καλυφθούν και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ανδρών - γυναικών της να απορροφείται από δράσεις όπως τα σχέδια «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα» (σ.σ. φύλαξη συνόρων), αλλά και για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο παρεμπιπτόντως βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων.

Με την υπαγωγή και των δημοτικών αστυνομικών στην κινητικότητα, μετά τους καθηγητές του υπουργείου Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που θέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για ολοκλήρωση των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα, και στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (παρουσία των κ. Γ. Στουρνάρα, Κυρ. Μητσοτάκη, Χ. Αθανασίου), όσο και σε αυτήν των εκπροσώπων των πιστωτών με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα υλοποιήσει και τη δέσμευσή της για απολύσεις επιπλέον 2.000 εργαζομένων μέχρι τα τέλη του έτους, πιθανόν από την ανασυγκρότηση των αμυντικών βιομηχανιών, την οικονομική κατάσταση των οποίων περιέγραψε με μελανά χρώματα χθες στη Βουλή ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Πριν από τις διαδοχικές τους συναντήσεις με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους, ενώ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να σημείωσε προς τους εκπροσώπους των πιστωτών ότι η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα και ότι θα πρέπει να αναδεικνύονται τα θετικά της ελληνικής προσπάθειας και όχι ενδεχόμενες αστοχίες, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα και την Πορτογαλία προκειμένου να επιχειρηματολογήσει ότι η συνεχής πίεση λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό σκηνικό.

Η τρόικα έχει το πρωί της Παρασκευής νέα συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, στο δεύτερο μέρος της οποίας αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Εν συνεχεία, το σύνολο της... διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούσαν πιθανή την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, ενδεχομένως και του συνόλου, της δόσης.

Στην κατεύθυνση συμφωνίας συνηγορούν άλλωστε και όσα είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική για την Ελλάδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...