Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Στη Σκότλαντ Γιαρντ ο Δένδιας- «Άψογη η συνεργασία με τη Μ. Βρετανία»

Συναντήθηκε με αξιωματούχους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Θέματα μετανάστευσης και δημόσιας ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στο Λονδίνο, που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Ο κ Δένδιας συναντήθηκε μεταξύ των άλλων με την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μαρκ Χάρπερ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Κέιθ Βαζ.

Επίσης, σε συνάντηση που είχε στα κεντρικά γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ με αξιωματούχους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Επιπλέον, επισκέφτηκε το Κέντρο Επαναπροώθησης Μεταναστών στο Colnbrook και την SOCA (Serious Organised Crime Agency), την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη στη Βρετανία για την αντιμετώπιση των σοβαρών εγκλημάτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών τύπου Α', λαθρεμπόριο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ηλεκτρονικό έγκλημα κ.λπ.

Ο κ. Δένδιας λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, δήλωσε για την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα:

«Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επίσκεψη μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταρχήν από τις επαφές με την υπουργό κα Τερέζα Μέι και τον υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα Μετανάστευσης Μαρκ Χάρπερ. Τόσο με την κα Μέι όσο και με τον κ. Χάρπερ συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες, αφενός μεν του μεταναστευτικού, αφετέρου δε των θεμάτων δημόσιας ασφάλειας. Εκεί βεβαίως που υπάρχει μια διαφωνία με το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Μάλτας, είναι στο ότι η χώρα δεν προτίθεται πλέον να ψηφίζει τις ρυθμίσεις του Δουβλίνου, αυτό το οποίο είναι γνωστό ως Δουβλίνο ΙΙΙ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνυπογράψει πλέον το ότι αυτή θα είναι αρμόδια για να χειριστεί τα θέματα ασύλου όλων των παρανόμων μεταναστών που εισέρχονται μέσω της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από εκεί και πέρα είχα την ευκαιρία να δω το σύνολο των ανθρώπων που ενεργοποιούνται στο χειρισμό του προβλήματος των παράνομων μεταναστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Να δω τις εγκαταστάσεις, να δω τα συστήματα και τελικά να σχηματίσω μια πλήρη εικόνα ώστε να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τα θετικά από αυτό το σύστημα και στη χώρα μας. Με την Αγγλία βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Σαν μια πολύ μεγάλη απειλή για τον ευρωπαϊκό χώρο και την ευρωπαϊκή οικογένεια που πρέπει να τύχει άμεσης και σοβαρής αντιμετώπισης».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, επεσήμανε μεταξύ άλλων τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την άψογη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Έχουμε δύο θέματα. Δύο πλαίσια συνεργασίας με τους Βρετανούς. Το ένα έχει να κάνει με τα θέματα της έννομης τάξης και της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών και το δεύτερο με τη μετανάστευση. Ιδιαίτερα με την παράνομη μετανάστευση. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικά καλές και στα δύο επίπεδα. Τόσο σε επίπεδο κατανόησης όσο και σε επίπεδο πρακτικής συνεργασίας» είπε ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συζήτησε με τους συνομιλητές του διεξοδικά το θέμα του «τράφικινγκ». Όπως υπογράμμισε «κύριο σημείο το οποίο τρέχουμε αυτό το διάστημα είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ» Ακόμα τόνισε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, τόσο παρέχοντας της υλικοτεχνική υποδομή όσο και τεχνογνωσία. «Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το τράφικινγκ κατ' ουσία και εκτός Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Έλληνα υπουργό ήταν η παράνομη μετανάστευση. Η Βρετανία φαίνεται πως όχι απλώς συμμερίζεται τις απόψεις της Ελλάδος, άλλα είναι διατεθειμένη, όπως τόνισε ο υπουργός, «να τις προβάλλει από κοινού και ίσως και με άλλους όπως π.χ. οι Ολλανδοί στην Ε.Ε. και στα ευρωπαϊκά όργανα».

Μιλώντας για την επίσκεψη του στο προαναχωρησιακό κέντρο, ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε «εντυπωσιακό», αλλά όπως τόνισε «η διαφορά είναι ότι το κόστος κατά άτομο είναι περίπου δέκα φορές πιο πάνω απ’ ό,τι μας κοστίζει εμάς ένας παράνομος την ημέρα. Και βέβαια δεν έχουμε δέκα φορές περισσότερα χρήματα». Με άλλα λόγια, διευκρίνισε, «η υποδομή είναι πάρα πολύ καλή και εντυπωσιακή αλλά είναι πανάκριβη».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...