Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΟΑΣΥ: Αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν συναδέλφους σε αυτοχειρία


Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Κύριε Υπουργέ,


Με την υπ' αριθμ. 6024/5/15, από 11 Ιουλίου 2013, διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Νικολάου ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, με θέμα «Στήριξη προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας», σημειώνεται ένα πρώτο θετικό βήμα όσον αφορά την απόλυτη παραδοχή ενός μείζονος προβλήματος, που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπιζόταν όπως θα έπρεπε από την Ηγεσία μας.

Πρόκειται για τις απώλειες συναδέλφων μας, τις γνωστές αυτοχειρίες που εκδηλώνονται πλέον με ανησυχητικό ρυθμό, όπως αναφέρεται πλέον ξεκάθαρα από το ίδιο το Αρχηγείο, χωρίς να προσπαθεί να τις υποβαθμίζει, αφού τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δεν επιτρέπουν σε κανέναν, κανένα εφησυχασμό.

Από την πλευρά μας αντιμετωπίσαμε το μείζον αυτό ζήτημα με τη δέουσα διακριτικότητα, εκφράζοντας ωστόσο την μεγάλη αγωνία μας, προσβλέποντας στη διασφάλιση όλων των συναδέλφων μας, ιδίως στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, από την προαναφερόμενη εγκύκλιο, παρά τις θετικές της επισημάνσεις, δεν προκύπτουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των «ευάλωτων» συναδέλφων μας, πέραν της γενικής αναφοράς στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υγειονομικού και στα καθήκοντα των ψυχολόγων της όσο και σε αυτά των διοικητών αξιωματικών, που καλούνται να αναπτύξουν ψυχική επαφή και επικοινωνία με το προσωπικό, ώστε να προλαμβάνονται και εκτονώνονται πιθανά κρούσματα κατάθλιψης, επιθετικής συμπεριφοράς, το στρες και άλλες αρνητικές συνέπειες. Είναι σαφές ότι η δική μας προσπάθεια προσβλέπει σε μια ουσιαστικότερη διαδικασία ηθικής, υλικής και ψυχολογικής στήριξης όλου του αστυνομικού προσωπικού, με ιδιαίτερη έμφαση βεβαίως στους συναδέλφους που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Επιπλέον, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που επίμονα ζητούμε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα στην Ελληνική Αστυνομία, δεν σώζουν μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό της από κάθε πλευρά.

Κύριε Υπουργέ,

Προς τούτο, είναι θεμιτό και χρήσιμο να υπάρξει επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και έκθεση για τα αίτια του φαινομένου ώστε να είμαστε σε θέση αυτό να το αντιμετωπίσουμε και παρακαλούμε για την άμεση εκδήλωση ενεργειών από την δική σας πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...