Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Άρχισε η απέλαση των ακτιβιστών



Οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν σήμερα να απελαύνουν τους ξένους ακτιβιστές που συνελήφθησαν στην διάρκεια της επιδρομής στο στολίσκο των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, καθώς οι διεθνείς πιέσεις να γίνει έρευνα για το επεισόδιο εντείνονται, όπως και η κατακραυγή.
Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο αραβικός κόσμος ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα και την απελευθέρωση των εκατοντάδων μελών του Στόλου της Ελευθερίας.

Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες. "Όλοι οι ξένοι που επέβαιναν στο στόλο και συνελήφθησαν θα απελαθούν από την Τρίτη το βράδυ", ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.

Νωρίς σήμερα Τετάρτη, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι μια πρώτη ομάδα ξένων, περίπου 50 Τούρκοι υπήκοοι, μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα απελαθούν.

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα. Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες. Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων.
Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για "τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια" όπλα.

Και το Rachel Corrie προς τη Γάζα
Η Γκρέτα Μπερλίν του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα δήλωσε ότι η προσπάθεια να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός θα συνεχιστεί. "Γνωρίζαμε τους κινδύνους και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων", δήλωσε. "Το πλοίο υπό σημαία Ιρλανδίας Rachel Corrie θα βρεθεί εκεί πιθανώς μέσα στην εβδομάδα". Το σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια, βρίσκεται ανοικτά της Ιταλίας. Πήρε το όνομά του από την εκλιπούσα Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι, η οποία συνεθλίβη το 2003 από εκσκαφέα του Ισραηλινού στρατού προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων. Η Γκ. Μπερλίν είπε ότι θα συγκροτηθεί και νέος στόλος, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Γάζα τον Ιούλιο.

Το Ισραήλ επέμεινε ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα σκάφος να περάσει. "Δε θα αφήσουμε κανένα πλοίο να φθάσει στη Γάζα και να μεταφέρει προμήθειες σε μια περιοχή που έχει γίνει τρομοκρατική βάση που απειλεί την καρδιά του Ισραήλ", δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Μάταν Βιλνάι.

Επαναπατρισμός Ελλήνων
Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν, κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν χθες από το Ισραήλ. Πρόκειται για επιβάτες των πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστινίους της Γάζας.

Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία "Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη". Οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό "Mavi Marmara". Όπως εξήγησε ο Παλαιστίνιος Ισμάτ Σάμπρι -που δεν ταξίδεψε με το πλοίο, αλλά εργάσθηκε σκληρά προκειμένου να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια- ό,τι φορτώθηκε στα πλοία πέρασε από αυστηρότατο έλεγχο και δεν έγινε η ελάχιστη παράβαση, πόσο μάλλον παρανομία. Άρα οι αξιώσεις των ισραηλινών αρχών περί ύπαρξης όπλων είναι έωλες.
Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γελαλής "έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα". Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές. Οι τέσσερις άνδρες καταλόγισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι "παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος", αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες. Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο. Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 460 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών.

Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν "πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...