Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Τροπολογία για την βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής η τροπολογία για την βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου.

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να επαναφέρουμε την ισοτιμία και την δικαιοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και να σταματήσουμε τις διακρίσεις που προκαλούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για μέρος μόνο των στελεχών, όπως είναι στην περίπτωση των ΕΜΘ η διαφορετική αντιμετώπιση των γυναικών στελεχών σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, που προσλήφθηκαν με το ίδιο καθεστώς αλλά αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκότερα. Διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δεσμεύονται ότι θα θεραπεύσουν τις συγκεκριμένες αδικίες αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Η τροπολογία που κατατέθηκε αντιμετωπίζει αυτές τις αδικίες και δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος καθώς ούτως ή άλλως τα μισθολογικά κλιμάκια των ΕΜΘ αντιστοιχούν στους βαθμούς που διεκδικούν.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επιφυλάχθηκε να μελετήσει το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ και να επανέλθει με επόμενο νομοσχέδιο.

Την τροπολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, υποστήριξαν πέρα από την Δημοκρατική Αριστερά και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Βασίλης Οικονόμου, παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προτίθεται να θέσει προς ψήφιση την τροπολογία για την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ στην Ολομέλεια της Βουλής όταν και θα τεθεί σε ψηφοφορία η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά του χρόνου διενέργειας των κρίσεων του 2012 των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπου και θα αιτηθεί την δέσμευση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος εάν επιμείνει η κυβέρνηση να μην ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία τώρα.

Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής:

Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου:

Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συνεδρίαση καταπιάνεται με τις αδυναμίες, ανεπάρκειες και αστοχίες που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση, να τις θεραπεύσει.

Όταν ανεβλήθησαν οι τακτικές κρίσεις του Μαρτίου, είχα αναφέρει το ζήτημα στη Βουλή και είχα πει τότε χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται ζήτημα έκτακτης κατάστασης και λόγος αναβολής των τακτικών κρίσεων ενός ευρωπαϊκού κράτους οι κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Βέβαια, πρυτάνευσαν άλλες λογικές στην τότε κυβέρνηση και σήμερα ερχόμαστε να θεραπεύσουμε, μέσα από αυτή την κύρωση της νομοθετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, την προβληματική κατάσταση που έχουν περιέλθει σειρά και σωρεία στελεχών, χωρίς τη δική τους ευθύνη και δυστυχώς έτσι πρέπει να γίνει. Είναι φανερό ότι τις προβληματικές λειτουργίες και καταστάσεις δεν θα πρέπει να τις πληρώνουν τα στελέχη.

Υπό αυτή την έννοια, εμείς θα συμφωνήσουμε και θα υποστηρίξουμε την ψήφιση αυτής της κύρωσης. Είναι λογικό να γίνεται και νομίζω ότι εφόσον αυτή τη στιγμή μπορεί έτσι να λυθεί το ζήτημα, ας είναι ένα καλό μάθημα, για από εδώ και πέρα, το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Η ΔΗΜΑΡ με το δημόσιο λόγο της, μέσω των στελεχών της και των κειμένων της, θεωρεί ότι η αξιολόγηση, πρέπει να είναι βασική παράμετρος της λειτουργίας του δημοσίου τομέα και των στελεχών του. Η αξιολόγηση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει και υπήρχε πάντα, είναι γεγονός αυτό. Η ιδιαιτερότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι έχουν ενσωματωμένη μέσα στην λειτουργία τους την αξιολόγηση. Δεν θα μπούμε σε ιδιαίτερες πτυχές της αξιολόγησης των εκτάκτων κρίσεων, διότι δυστυχώς και στο παρελθόν υπεισήλθαν πολλοί παράγοντες πέρα και έξω από αντικειμενικά κριτήρια και σταθερούς κανόνες γι’ αυτή την αξιολόγηση. Βλέπε πολιτικές παρεμβάσεις κλπ.

Στις τελευταίες κρίσεις που τις παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον γιατί ήταν ένα πρώτο test της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά διότι ήταν σε κορυφαίο, μάλιστα, επίπεδο το test, του αν εννοούνται ιδέες, αξίες και θέσεις που λένε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση, ένα κόμμα ή κόμματα συνεργασίας να αντιμετωπίζουν τη Δημόσια Διοίκηση ή τομείς αυτής ως πεδίο λαφυραγώγησης και απονομής κομματικών και εκλογικών κερδών. Νομίζουμε ότι με μετριοπάθεια και σύνεση η πολιτική ηγεσία χειρίστηκε τα θέματα. Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν υπάρχουν επαναφορές αποστράτων διότι, όπως, καταλαβαίνετε, όχι γιατί η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν έχει «καβάντζα» αποστράτων για να ζητήσει την επαναφορά τους και να τακτοποιήσει πελατειακά τέτοια αιτήματα, αλλά διότι πιστεύουμε ότι πλέον πρέπει να σταματήσει αυτή η «φάμπρικα» και χαιρόμαστε πολύ, που ο κ. Υπουργός, άντεξε σε ισχυρές πιέσεις ώστε να μην περιπέσει στην πρόκληση και στη γοητεία του να ικανοποιήσει κομματικά και πελατειακά κοινά. Το λέω αυτό, παρόλο, που πιστεύω ότι ο χειρισμός της παραίτησης του Αρχηγού του Στρατού δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός και νομίζω ότι υπήρξε μια υπερβολή στο θέμα.

Από κει και πέρα νομίζω κ. Υπουργέ, η υπόθεση των κριτηρίων, καταρχάς κρίσεων για την ηγεσία, προαγωγών και μεταθέσεων πρέπει να μπει μέσα σε κανονιστική αυστηρότατη λειτουργία και να πούμε ότι πρέπει «να πηγαίνει το πράγμα μόνο του» και βάσει κανονισμών όπου κανένα χέρι δεν θα μπορεί να επεμβαίνει. Υπό αυτή την έννοια περιμένουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που να διασφαλίζουν αυτή την κανονιστική λειτουργία τέτοιου τύπου ώστε να εξασφαλίζουν στη συνείδηση του μέσου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν μπορεί να πέσει θύμα αδικιών, πολιτικών προτιμήσεων ή και άλλων προτιμήσεων, διότι δεν είναι μόνο πολιτικές οι προτιμήσεις, οι «παρέες» λειτουργούν παντού. Χαίρομαι πολύ που άκουσα καταρχάς τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά. Νομίζω κ. Υπουργέ, ότι η τροπολογία για την βαθμολογική εξέλιξη και πολύ σωστά το είπε ο κ. Δρίτσας, αυτών των 18.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση διότι όπως γνωρίζετε μισθολογικά, τουλάχιστον, τα στελέχη αυτά φτάνουν μέχρι το βαθμό του Λοχαγού να παίρνουν τον ανάλογο μισθό και κατά συνέπεια το ζήτημα είναι ηθικό. Μην έρθει στο τραπέζι η συζήτηση περί μισθολογικού κόστους διότι απλά δεν υπάρχει. Ήδη πληρώνονται ως Υπολοχαγοί και Λοχαγοί στελέχη αυτής της τάξεως, της σειράς του 1985. Το θέμα είναι ηθικό διότι πρώτον, αντίστοιχα στελέχη τέτοιας τάξεως είναι αξιωματικοί αυτή τη στιγμή και αναφέρομαι στις γυναίκες. Χαριστικές διατάξεις του παρελθόντος που εγώ προσωπικά τις έχω καταγγείλει και στο παρελθόν. Δεν έχει σημασία ότι είναι 30 περιπτώσεις, είναι ίδιας ποιοτικής στάθμης. Πρέπει να αποκατασταθεί, λοιπόν, η τάξη των πραγμάτων σε αυτόν τον πολυπληθή χώρο διότι μιλάμε για 18.000 στελέχη και κύριε Υπουργέ θα ήθελα μια πολύ συγκεκριμένη δήλωσή σας. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί άνετα να περάσει η τροπολογία, όμως θέλω να ακούσω και τις απόψεις των υπόλοιπων κομμάτων για το ποια είναι η θέση τους. Πολλοί Βουλευτές έχουμε φέρει τα θέματα αυτά υπό μορφής κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πάντα είναι θετικές στην απάντησή τους. Έχω υπόψη μου την απάντηση που δώσατε στον κ. Κακλαμάνη, όπου το πνεύμα σας ήταν θετικό κ. Παναγιωτόπουλε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθούν οι ΕΜΘ και καλώ τα Επιτελεία και τους Στρατηγούς να δείξουν κατανόηση διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο οι υψηλόβαθμοι ή τα στελέχη των Παραγωγικών Σχολών. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα στελέχη!

Όπως και να έχει πάντως κ. Υπουργέ, την τροπολογία θα την συζητήσουμε και στην Ολομέλεια.

Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου:

…… Κύριε Οικονόμου, όσον αφορά την τροπολογία θα επιφυλαχθώ, δεν θα την συζητήσουμε με την αφορμή της κυρώσεως της συγκεκριμένης πράξεως νομοθετικού περιεχομένου. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την δική σας επιχειρηματολογία, που είχατε την σχετική πρωτοβουλία και των συναδέλφων και όπως είπα επιφυλάσσομαι να την ξαναδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...