Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Παναγιωτόπουλος: Η ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας

Δήλωση υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας κ. Ζαν Υβ Λε Ντριάν στο Παρίσι.

Όλα τα θέματα διμερούς Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Ο Έλληνας υπουργός βρέθηκε στη Γαλλική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, στο περιεχόμενο των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της ενοικίασης από την Ελλάδα των δύο φρεγατών τύπου «FREMM», αλλά και η ενοικίαση αεροσκαφών Ναυτικής συνεργασίας τύπου «ATLANTIQUE» από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις είχαν ληφθεί στην Αθήνα, σε επίπεδο κορυφής, κατά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τον καλό μου φίλο, υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας τον κ. Ζαν Υβ Λε Ντριάν είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη πολύ θερμή και πολύ γόνιμη συνάντηση εδώ στο Παρίσι.

Κάναμε μια ευρύτατη ανασκόπηση όλων των διμερών σχέσεων σε θέματα Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο θέμα της ενοικίασης των δύο φρεγατών και στο θέμα της ενοικίασης επίσης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Αποφασίσαμε, μέσα στον Ιούλιο να έρθει στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη -για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες- ο αρχηγός του Ναυτικού, ο ναύαρχος ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και παράλληλα να προχωρήσουν οι εργασίες της Μεικτής Επιτροπής μεταξύ των δύο υπουργείων, που θα επιληφθεί αυτών των θεμάτων, των σχετικών λεπτομερειών αλλά και άλλων θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος.

Εκτός αυτών, συζητήσαμε ενδεχόμενες κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας που θα ξεκινήσει, όπως είναι γνωστό, από το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Κάναμε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στο πρόβλημα της Συρίας.

Συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι όπου πιστεύω ότι ο κ. Λε Ντριάν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση μου να έρθει για λίγες ημέρες στην Αθήνα».

Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε, για αρκετές ώρες, από τους διοργανωτές στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού και Στρατιωτικού Υλικού στο Λε Μπουρζέ, όπου είχε την ευκαιρία, μεταξύ των άλλων, να επισκεφθεί πολλά περίπτερα εκθετών, όπως της ΕΑΒ αλλά και της εταιρίας DCNS, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Πατρίκ Μπουασιέ.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...