Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

«Τσουνάμι περικοπών στους εν ενεργεία και απόστρατους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των ΕΔ»

«Τσουνάμι περικοπών στους εν ενεργεία και απόστρατους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των ΕΔ» αποκαλύπτει με ερωτησή του στη Βουλή  ο  Βουλευτής Νίκος Ι. Νικολόπουλος, Γεν. Γραμματέας του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κόμματος  Ελλάδος.

Η ερώτηση:

Διανύοντας  τον τέταρτο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής, διαπιστώνουμε πως η μετάβαση στην επονομαζόμενη «οικονομική εξυγίανση» περνάει μέσα από το δρόμο της φτωχοποίησης, των μεσαίων και κατώτερων οικονομικά εργαζομένων Ελλήνων. Ένα δρόμο που κάθε μέρα μοιάζει όλο και περισσότερο αδιέξοδος, πνίγοντας κάθε ελπίδα για έναν αξιοπρεπή βίο.

Στο κέντρο αυτής  της δίνης ως απλός βιοπαλαιστής βρίσκεται και ο Έλληνας στρατιωτικός, ο οποίος καλείται με θυσία και αυταπάρνηση να εκτελέσει την Υπηρεσία του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες! Το γεγονός ότι, η πολιτεία και συγκεκριμένα η τρικομματική κυβέρνηση της τρόϊκας υποτιμά το έργο που επιτελεί, αγνοώντας πως εκτός από στρατιώτης είναι και άνθρωπος και γονιός, γεμίζει με πίκρα και απογοήτευση την καθημερινότητά του.

Είναι ακατανόητη η εμμονή της Κυβέρνησης να συνεχίζει να παραγνωρίζει το κρίσιμο έργο των ΕΔ, αγνοώντας επιδεικτικά τις ιδιαίτερες συνθήκες και τον κίνδυνο κάτω από τις όποιες αυτό επιτελείται, αρνούμενη να ανταμείψει την αξία του, αλλά και τις ατέλειωτες ώρες υπερωριακής εργασίας!!!

Η στάση αυτή, παρακάμπτει κάθε κριτική αξιολόγηση των επιδράσεων που υφίστανται οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, οι οποίες μετακινούνται διαρκώς και κατά κανόνα σε περιοχές που από το Νομοθέτη χαρακτηρίζονται προβληματικές!!

Χάνουν κάθε έρεισμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες και κάθε δυνατότητα δημιουργίας ενός τόπου αναφοράς, αφού η κάθε μετάθεση συνοδεύεται αναπόφευκτα και από την ανεργία του/της συζύγου, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσπροσαρμογή των παιδιών στο νέο περιβάλλον.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός που δέχεται η οικογένεια του στρατιωτικού είναι υπαρκτός και μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων πέφτει θύμα της κερδοσκοπίας των τοπικών κοινωνιών, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη στρατιωτικών οικημάτων και την κατεπείγουσα ανάγκη των στελεχών για εξεύρεση νέας κατοικίας.

Οι συνημμένοι πίνακες καταρρίπτουν κατά απόλυτο τρόπο το μύθο του προνομιακού ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών και αποδεικνύουν καταφανώς το αδικαιολόγητο των επιβληθεισών περικοπών στις αποδοχές των Ελλήνων στρατιωτικών.

Το 48% των στρατιωτικών δεν μπορεί πλέον να βγάλει τα έξοδα  ούτε του μισού μήνα.

Τα αποτελέσματα εσωτερικής δημοσκόπησης που έκανε  ο ΣΥΣΜΕΔ είναι απογοητευτικά. Στην δημοσκόπηση ψήφισαν 3439 στρατιωτικοί το διάστημα από 22-5-2013 έως και 2-6-2013, με θέμα τις οικονομικές απολαβές των στελεχών.

Σύμφωνα με τα ερωτήματα  που είχαν τεθεί στην κατηγορία: «Οι οικονομικές απολαβές μου» δόθηκαν  οι παρακάτω απαντήσεις:


Οι  αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Η μελέτη που δημοσιοποίησε  ο ΣΥΣΜΕΔ απεικονίζει τη φτωχοποίηση στην οποία "καταδικάστηκαν" αναίτια οι στρατιωτικοί με αριθμούς.

Όσο και να θέλουμε  να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά  μας στην κραυγή απόγνωσης των  στρατιωτικών οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος.

Σύμφωνα, πάντα, με τη μελέτη οι μειώσεις που έχουν υποστεί  τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι  ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Παρατηρείται  το φαινόμενο πως, όσο αυξάνεται  ο αριθμός των μελών της οικογενείας, αλλά και τα χρόνια υπηρεσίας τόσο αυξάνονται οι περικοπές των πληρωτέων αποδοχών.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα  με τη μελέτη, κυρίως στις διαδοχικές μειώσεις των αφορολόγητων ορίων των παιδιών, μέχρι και της πλήρους κατάργησής των από 01/1/2013, αλλά και στην τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία εξομάλυνε προς τα πάνω τους συντελεστές φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Έτσι όσοι είχαν περισσότερα από δύο παιδιά, είδαν να θυσιάζονται δύο ολόκληροι μισθοί, στο βωμό της «φορολογικής μεταρρύθμισης και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Η δε κατάργηση των Παγίων Ημερών Εκτός Έδρας που δίδονταν ως αποζημίωση μέρους των δεδουλευμένων και πέραν των καθοριζομένων από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία υπερωριών, επέφερε μείωση του συνολικού ετήσιου εισοδήματος των στρατιωτικών κατά μέσο όρο 5%.

Μικρότερη ήταν η μείωση που προκλήθηκε από την κατάργηση  των δώρων και επιδομάτων αδείας η οποία όμως σε κάθε περίπτωση  ισοδυναμεί με έναν σημερινό μηνιαίο  μισθό.

Ιδιαίτερης προσοχής θα πρέπει να τύχουν οι επιπτώσεις που έχει στις μισθολογικές προαγωγές των αξιωματικών, η από 01/1/2012 εφαρμογή της νέας βαθμολογικής εξέλιξης, που επιβάλλει ο ν.3883/2010.

Επίσης, με το νομοθετικό πλαίσιο «Έγκριση της επικαιροποίησης  του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» προβλέπεται μεταξύ άλλων και νέες περαιτέρω περικοπές ειδικών μισθολογίων (μεταξύ των οποίων και των ένστολων) για το έτος 2013 της τάξης των 78 εκατομμυρίων ευρώ και νέο μισθολόγιο για ένστολους για το έτος 2014 της τάξης των 88,2 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Το Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε στις νέες περικοπές με τη σύσταση μίας επιτροπής που θα εξετάσει τις προτεινόμενες νέες περικοπές και αυτή θα εισηγηθεί στον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο για τα περαιτέρω.

Επικεφαλής στην Επιτροπή έχει ορισθεί ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ δικηγόρος Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει σαφές προς τα μέλη της επιτροπής, ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να “πετύχει το πρόγραμμα”.

Το ΧΡΙ.Κ.Ε  είναι σίγουρο ότι, ο Πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ δεν ασχολείται με τα πραγματικά – κυρίως οικονομικά – προβλήματα του ανθρώπινου δυναμικού που εποπτεύει, αλλά έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή «καταιγίδα» που δεν έχει προηγούμενο!

Το ΧΡΙ.Κ.Ε επειδή παρακολουθεί επισταμένα τις κατά καιρούς κυβερνητικές δηλώσεις – τοποθετήσεις και έχει παρατηρήσει τα εξής:

Την 15 Μαϊ 2013 σε ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου  Παναγιωτόπουλου κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη

«Η Ελλάδα δεν  θα είχε αποφύγει την πτώχευση αν οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ένα  εκλεκτό κομμάτι του Ελληνικού  Λαού δεν είχαν αναλάβει στις πλάτες τους, ένα μεγάλο μέρος από το βαρύ φορτίο των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ολόκληρος ο λαός μας προκειμένου να σωθεί η χώρα και να σταθεί στα πόδια της. Σήμερα τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και οι πρώτες ενδείξεις μόνο θετικές. Η Πολιτεία έχει απόλυτη συνείδηση της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αρχίσει να αποδίδει τα οφειλόμενα από τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης».

Επειδή έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι «τα στελέχη των ΕΔ έχουν αποσυνδέσει τα όποια προβλήματα μιας δύσκολης πραγματικότητας από την επιτέλεση του καθήκοντος».

Πέραν αυτών  μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του  ΚΥΣΕΑ για τη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ) του ΓΕΕΘΑ στο επικοινωνιακό παίγνιο συμμετείχε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός! Η “φωτοβολίδα” των απολύσεων ήταν στην λογική της πρωθυπουργικής “επίδειξης δύναμης”, την οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει κι άλλες φορές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και μέχρι σήμερα έχει βγει πολλαπλά ηττημένη.

Επιμένει όμως.

Ο κ. Σαμαράς ,ούτε λίγο ,ούτε πολύ είπε στους στρατιωτικούς “να είστε και ευχαριστημένοι που δεν απολυθήκατε”. Και πάντως πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έτσι το έχει καταλάβει.

Αν στόχος του ήταν να εκφοβίσει κάποιους που θα έχουν  την λογική “τουλάχιστον να έχω έναν μισθό, όποιος και όσος κι αν είναι” ,τότε ναι μπορεί να πιστέψει ότι κάτι πέτυχε.

Αλλά είναι  ελάχιστο μπροστά σ’ αυτό που κατέστρεψε.

Το ΧΡΙ.Κ.Ε πιστεύει όπως και πολλά στελέχη των Ε.Δ ότι, η «Βόμβα» των απολύσεων τοποθετήθηκε την κατάλληλη στιγμή και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

Με τη συνημμένη  απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών  που αναρτήθηκε στο Διαύγεια την 31 Μαϊου 2013 και με Αρ. Πρωτ 2/53593/ΔΠΓΚ και με θέμα «Κατάρτιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2014», αναγράφεται ρητά στην πρώτη σελίδα το εξής:

«Σημειώνεται ότι για να εξασφαλισθεί η επίτευξη των στόχων απαιτείται η εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν θεσπισθεί. Τα Υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία (ενημέρωση υπηρεσιών, έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων κ.λπ.) ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν περιληφθεί στο ν. 4093/2012 (τ.Α ΦΕΚ 222) και όσα έχουν επιπλέον συμφωνηθεί με τους εταίρους για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014».

Αυτό σημαίνει ότι, οι μειώσεις των 88,2 εκατ € που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο μέσω των μειώσεων από τη μισθοδοσία του προσωπικού, όχι μόνο θα εφαρμοσθούν, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει και μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έχει εγκρίνει η τρόϊκα!

Επομένως, η μειώση θα είναι τουλάχιστον 88 εκατ €, ενώ υπάρχει νέα οδηγία για αύξηση του ποσού στα 165 εκατ €.

Επίσης, ζητούνται  περικοπές 120 εκατ € στα λειτουργικά έξοδα, και 155 εκατ € σε ότι, έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς, οι οποίοι πλέον δεν αφορούν τίποτε άλλο εκτός από συντήρηση και ανταλλακτικά!

Οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν τα στελέχη των ΕΔ στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής και αρκετούς από αυτούς στα άκρα!

Ο θυμός και το αίσθημα  αδικίας είναι αυτό που οδηγεί στην έκφραση ακραίων θέσεων. Και τον θυμό τον δημιούργησε και τον συντηρεί η τρικομματική κυβερνητική πολιτική της φτωχοποίησης των Ελλήνων Στρατιωτικών. Η στρατιωτική λογική που είναι και πιο «τετράγωνη», ελπίζουμε ότι, θα επικρατήσει, Οι ΕΔ είναι ο βασικός πυλώνας αυτού του Κράτους, αυτής της χώρας, αλλά και ο πυλώνας διατήρησης των Ελληνοχριστιανικών παραδόσεών μας.

Το  ΧΡΙ.Κ.Ε με συνέπεια και χωρίς κομματική υστεροβουλία έχει εμπράκτως αποδείξει ότι, βρίσκεται δίπλα στα στελέχη των ΕΔ, φέρνοντας στο Κοινοβούλιο, όπως και όταν το ζητούν, «καυτά» και ζωτικής σημασίας» γι’ αυτούς, την Πατρίδα και τις ΕΔ ζητήματα. Κι αυτό, γιατί το ΧΡΙ.Κ.Ε πιστεύει ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ σ’ αυτό που ΟΛΟΙ οι ένστολοι έχουν ενστερνιστεί και υπερασπίζονται από την πρώτη ημέρα που εισήχθησαν στις Παραγωγικές Σχολές!

Πιστεύει στο  τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΔΑ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ –  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!! Τρίπτυχο που η σημερινή Κυβέρνηση έχει ρίξει στον Καιάδα!!!

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών :

Πώς περιμένετε, άραγε, από το προσωπικό απόδοση χωρίς να καλύπτονται στοιχειωδώς οι βιοποριστικές του ανάγκες και εγκαταλείποντας στη μοίρα της τη στρατιωτική οικογένεια;
Πότε έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για το Νέο Μισθολόγιο  - πλην της αρχικής συνεδριάσεως – και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της;
Πότε εκτιμάται ότι, θα παραδώσει την εισήγησή της;
Ποιο είναι το ακριβές ποσό που εξοικονομήθηκε από τη Νέα Δομή Δυνάμεων και γιατί δεν χρησιμοποιείται αυτό το ποσό για να μην γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς των στελεχών;
Συμμετέχει ή όχι το ΥΠΕΘΑ στις επερχόμενες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα;
 Ποια η πολιτική σας για τους μη Μονιμοποιημένους ΕΠΟΠ;
 Πως νοείτε την επιτυχία του κ. Οικονόμου; Συμμερίζεσθε τις απόψεις του Γραμματέα ο ΥΕΘΑ;
Μπορείτε να μας δώσετε σε ακριβή νούμερα, το ποσό που εξοικονομήθηκε από τη ΝΔΔ;
Εάν έχετε κάνει πλήρη μελέτη, όπως έχει επανειλημμένα γράψει στον ιστό κοινωνικής δικτύωσης  twitter, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, τότε θα έχετε το ακριβές ποσό. Ποιο είναι αυτό; Παρακαλώ να κατατεθεί η μελέτη ή ότι άλλο σχετικό έγγραφο, υπόμνημα, εισήγηση.
Να κατατεθεί η πλήρης πρόταση του ΓΕΕΘΑ στην οποία να απεικονίζεται ποσοτικά και ποσοστιαία, το επί της % ποσό που εξοικονομήθηκε από τη ΝΔΔ, καθώς και το ακριβές ποσό που εξοικονομείται από κάθε Υπηρεσία/ Σχηματισμό /Μονάδα – Μοίρα που καταργείτε.

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ
κόμματος  Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...