Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκαν 150 «ορφανά» κλειδιά

Τον πραγµατικό αριθµό των ακινήτων που κατάφερε να αποκτήσει µέσω εκβιασµών και πλειστηριασµών το κύκλωµα του νέου παραδικαστικού σκανδάλου προσπαθεί να εντοπίσει η Ελληνική Αστυνοµία. Μέχρι στιγµής φέρονται να έχουν εντοπιστεί ακίνητα στην Αττική: δύο στο Παλαιό Ψυχικό, άλλα δύο στην Καλλιθέα κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, στην Ηλιούπολη, τη Βούλα, την Παλλήνη, τον Πειραιά, τη Νίκαια και την Κηφισιά.

Στα δύο διαµερίσµατα που βρίσκονται στην ίδια οικοδοµή στην Καλλιθέα το κύκλωµα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι διωκτικές αρχές, είχε µεταφέρει µεγάλο µέρος από το αρχείο της εγκληµατικής του δραστηριότητας.

Σε ένα από αυτά τα σπίτια η δίωξη του οργανωµένου εγκλήµατος εντόπισε µεταξύ των άλλων περισσότερα από 150 κλειδιά, τα οποία οι αστυνοµικοί εκτιµούν πως ανήκουν σε σπίτια και γραφεία που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του κυκλώµατος. Από τις µέχρι τώρα αστυνοµικές έρευνες προέκυψε πως το κύκλωµα των δικηγόρων, τραπεζικών, εφοριακών µετέφερε το αρχείο της οργάνωσης στα δύο αυτά σπίτια, τα οποία χρησιµοποιούνταν ως κρησφύγετα, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διαρροές για τη δράση τους το χειµώνα.

«Δεν έχουµε καταφέρει ακόµη να αντιστοιχίσουµε τα κλειδιά µε συγκεκριµένα ακίνητα.

Από έγγραφα όµως και υλικό που εντοπίστηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανθρώπων που εκτιµούµε πως ανήκουν στο κύκλωµα, έχουµε βρει αρκετά χρήσιµα στοιχεία για την προέλευση τους», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. Στην Ασφάλεια θεωρούν βέβαιο πως η δράση του κυκλώµατος είχε επεκταθεί και σε άλλα µέρη της Ελλάδας. «Απλά στην πρωτεύουσα φαίνεται πως είχαν καταφέρει να ελέγξουν το σύστηµα των πλειστηριασµών, άλλες φορές µε νοµότυπους τρόπους και άλλες φορές µε εκβιασµούς», υποστηρίζει αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. που συµµετέχει στην έρευνα.

Ενα από τα πιο προκλητικά σηµεία της υπόθεσης, σύµφωνα µε τους αστυνοµικούς, είναι πως «το κύκλωµα των πλειστηριασµών ξεκίνησε τη δράση του όταν κορυφώνονταν οι έρευνες για το παραδικαστικό κύκλωµα». Σύµφωνα µάλιστα µε τις διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. µεταξύ των δύο υποθέσεων υπάρχει τουλάχιστον ένας συνδετικός κρίκος.

Εικονικά τιµολόγια
Σύµφωνα µε έγγραφα που έχουν βρεθεί, ορισµένες από τις συνολικά 150 εταιρείες που είχε συστήσει το κύκλώµα έχουν ηµεροµηνία δηµιουργίας το 1997. Πολλές από αυτές που είχαν πάρει κανονικά ΑΦΜ είχαν εκδώσει σειρά πλαστών και εικονικών τιµολογίων τα οποία στη συνέχεια τα είχαν πουλήσει σε νόµιµες εταιρείες. Μόνο από τα εικονικά τιµολόγια η φοροδιαφυγή εκτιµάται πως ξεπερνάει τα 500 εκατοµµύρια ευρώ. Η αστυνοµική έρευνα στρέφεται και σε δύο µεγάλα δικηγορικά γραφεία, µια κατασκευαστική και µια εταιρεία real estate οι οποίες φαίνεται να είχαν αναπτύξει έντονη επιχειρηµατική δραστηριότητα µε εταιρείες του κυκλώµατος Η αστυνοµία δίνει µάχη µε τον χρόνο για να εµποδίσει πιθανή διαφυγή των υπόπτων στο εξωτερικό, όπου στη συνέχεια θα δυσκολέψει η σύλληψή τους, όπως συνέβη στο παρελθόν µε άτοµα που καταδικάστηκαν για τη συµµετοχή τους στο πρώτο παραδικαστικό κύκλώµα. Σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ασκούνται πιέσεις στην εισαγγελία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έκδοση εντάλµατος σύλληψης εις βάρος του 53χρονου πολιτικού µηχανικού Στ. Γ. που φέρεται ως ο εγκέφαλος του κυκλώµατος.

Μάρτυρες - κλειδιά
Παράλληλα εξετάζονται µάρτυρες - κλειδιά, ορισµένοι για δεύτερη και τρίτη φορά, που κατήγγειλαν τη δράση του κυκλώµατος από τον περασµένο Νοέµβριο. Σύµφωνα µε ανώτερο αξιωµατικό της ΕΛ.ΑΣ., η πρώτη πληροφορία για τη δράση του κυκλώµατος ήρθε από κληρονόµο ακινήτου στα βόρεια προάστια, ο οποίος όταν πήγε να δει το κληροδότηµά του συνάντησε µέσα σε αυτό εγκατεστηµένη µια από τις εταιρείες του κυκλώµατος. Η καταγγελία του άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων, καθώς ακολούθησαν και καταγγελίες από νοµικά τµήµατα τραπεζών που αίφνης ανακάλυψαν πως τα ακίνητα για τα οποία πελάτες τους είχαν πάρει δάνεια είχαν αλλάξει δικαιούχους εν µια νυκτί.
ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ
Το κύκλωµα των πλειστηριασµών εγκαινίασε τη δραστηριότητά του την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το παραδικαστικό κύκλωµα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...