Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αδεια ανατροφής παιδιών και σε ένστολους πατέρες σε ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστική

Ζητήματα που αφορούν τις άδειες ανατροφής παιδιών των ένστολων πατέρων, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία ρυθμίστηκαν μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.


Εκεί προσέφυγαν διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη πρόβλεψης για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής τέκνου και στους πατέρες, την αφαίρεση της εξάμηνης ειδικής αδείας μητρότητας του ΟΑΕΔ από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής και την επέκταση της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 6 του ν.4210/2013 και στο αστυνομικό προσωπικό.


Ο Συνήγορος είχε υποστηρίξει, ήδη από το 2009, με έγγραφά του προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ότι η προβλεπόμενη 14μηνη άδεια των μητέρων του Πυροσβεστικού Σώματος συνιστούσε άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων συναδέλφων τους, ενώ θα έπρεπε να έχει αναγνωριστεί ως ατομικό δικαίωμα και των δύο γονέων και ζήτησε να επεκταθεί το δικαίωμα λήψης εννεάμηνης άδειας ανατροφής και στους πατέρες.

Επίσης, ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία η εξάμηνη ειδική άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με την εννεάμηνη άδεια ανατροφής και δεν πρέπει να αφαιρείται από αυτήν.

Σε ανταπόκριση των προτάσεων της Αρχής, αναφορικά με το Πυροσβεστικό Σώμα, εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα 3/2014, το οποίο προβλέπει άδεια κύησης- τοκετού, διάρκειας πέντε μηνών, για τις γυναίκες που υπηρετούν εκεί και άδεια ανατροφής τέκνου, εννέα μηνών, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς ανήκει στο πυροσβεστικό προσωπικό, εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα έτος υπηρεσίας με αποδοχές.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα προβλέπονται και άλλες άδειες διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως η ειδική άδεια απουσίας για τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ξεκινήσει διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εξάλλου, ως προς την ΕΛ.ΑΣ, εκδόθηκαν δύο εγκύκλιοι, με τις οποίες ενημερώνονται όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες ότι άνδρας αστυνομικός δικαιούται να κάνει χρήση πλήρους εννεάμηνης αδείας ανατροφής, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η μητέρα του ανηλίκου έχει κάνει χρήση εξάμηνης ειδικής αδείας προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4210/2013 έχουν ισχύ και στο αστυνομικό προσωπικό.

Δηλαδή, χορηγείται άδεια ανατροφής στους πατέρες αστυνομικούς, ανεξαρτήτως του αν η μητέρα εργάζεται, καθώς και ένα επιπλέον εξάμηνο άδειας ανατροφής στους γονείς διδύμων και πολύδυμων, για κάθε τέκνο πέραν του ενός.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί σημαντικά τα μέτρα αυτά, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής και των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων και της ισότητας των φύλων στον χώρο του ένστολου προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...