Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Τα λεφτά σου ή πεθαίνεις"

ΠΩΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στιγμές τρόμου, εκβιασμοί, αρπαγές ατόμων, ξυλοδαρμοί, απειλές για τη ζωή τους αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους. Αυτά βίωναν σε καθημερινή βάση όσοι είχαν αναγκαστεί να δανειστούν χρήματα από τον 34χρονο επιχειρηματία που φέρεται να είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων που έδρασε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η «Εspresso» φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας καρέ-καρέ όλη τη δράση της αδίστακτης συμμορίας, αλλά και γεγονότα που σοκάρουν. Οι καταθέσεις που έδωσαν τα θύματα του κυκλώματος στους αστυνομικούς κόβουν την ανάσα. Ο 34χρονος και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν μαφιόζικους τρόπους προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τους δανειζόμενους. Οταν οι τελευταίοι δεν είχαν άλλα χρήματα να τους δώσουν, καθώς οι δυσβάσταχτοι τόκοι δεν τους επέτρεπαν να αποπληρώσουν το χρέος τους, τότε έβαζαν στο χέρι περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτοκίνητα, ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και κοσμήματα με πολυτελείς πέτρες περνούσαν στα χέρια του φερόμενου ως εγκεφάλου αλλά και της 29χρονης συζύγου του.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που δανείστηκαν χρήματα από τον 34χρονο, που το όνομά του είχε εμπλακεί και με την ΠΑΕ Ηρακλής, ήταν επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Ο τόκος που τους έπαιρνε ο αρχηγός της συμμορίας ήταν της τάξης του 10% μηνιαίως, ενώ το αρχικό κεφάλαιο δεν ξεπληρωνόταν ποτέ. Κάποιοι από τους δανειζόμενους υπέστησαν οικονομική καταστροφή όταν αναγκάστηκαν να πάρουν χρήματα από τους τοκογλύφους, κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όταν δεν κατέβαλαν τις... δόσεις για την αποπληρωμή των δανείων τους, ενώ υπήρξαν και αυτοί που ένιωσαν τις σφαίρες να περνούν δίπλα από το κεφάλι τους. 

Volkswagen TouaregImage via WikipediaΕνας 35χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από το καλοκαίρι του 2008 έως τα τέλη του 2009 δανείστηκε συνολικά από τον φερόμενο ως εγκέφαλο της συμμορίας το ποσό των 109.000 ευρώ.
Οπως κατέθεσε στους αστυνομικούς, για την αποπληρωμή του δανείου αναγκάστηκε από τον 34χρονο επιχειρηματία να του δώσει 40.000 χιλιάδες ευρώ, αλλά και τέσσερα πολυτελή οχήματα μάρκας Porsche Cayenne, Porsche Boxter, Subaru Impreza και VW Touareg. Η συνολική εμπορική αξία των αυτοκινήτων εκείνο τον καιρό ήταν της τάξης των 155.000 ευρώ. Ετσι, του επέστρεψε 195.000 ευρώ, ενώ οι τόκοι ανέρχονται για το χρονικό διάστημα των δεκαεφτά μηνών στο ποσό των 86.000 ευρώ.

Με τον φόβο για τη δική του ζωή αλλά και των μελών της οικογένειάς του ζούσε ένας 48χρονος επιχειρηματίας από τη Χαλκιδική ο οποίος είχε δανειστεί το ποσό των 84.000 ευρώ από τον φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Τα χρήματα αυτά ο επιχειρηματίας τα δανείστηκε σταδιακά (2008-2009) από τον 34χρονο αρχηγό της οργάνωσης και είχε την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 9.280 ευρώ, που αντιστοιχούσαν μόνο σε τόκους, ενώ το κεφάλαιο παρέμενε σταθερό. Εως τις 8/12/2010 ο παθών είχε δώσει 150.000 ευρώ, ενώ, όπως του ανέφερε ο «δανειστής» του, χρωστούσε ακόμα 180.000 ευρώ, τα οποία ήταν οι υπόλοιποι τόκοι και μέρος από το αρχικό κεφάλαιο.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 ο άτυχος επιχειρηματίας από τη Χαλκιδική δεν μπορούσε να του καταβάλει ούτε τους μηνιαίους τόκους. Τότε ξεκίνησε ένα μπαράζ από απειλές. Ο αρχηγός της συμμορίας εμφανιζόταν στον χώρο εργασίας του επιχειρηματία και τον απειλούσε, ενώ έστελνε συχνά άτομα της ομάδας να τον βρουν και να τον χτυπήσουν. Τον Μάιο του 2010 ο 48χρονος επιχειρηματίας δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μέλος της συμμορίας που βρίσκεται μέσα στις φυλακές. «Παίρνω μέσα από τη φυλακή, κοίτα να ξεχρεώσεις τον... (όνομα φερόμενου αρχηγού), αλλιώς θα στείλω άτομα να σε σκοτώσουν». Στη συνέχεια ο νονός τοκογλύφος ζητάει από τον επιχειρηματία από τη Χαλκιδική να του μεταβιβάσει δύο ακίνητα προκειμένου να τον ξεχρεώσει, ενώ ενημερώνει και κοινούς γνωστούς για το ποιες είναι οι προθέσεις του σε περίπτωση που δεν πάρει τα χρήματα.
 
Χειροπέδες και άγριο ξύλο 

Ενας 38χρονος πολιτικός μηχανικός από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης έζησε εφιαλτικές στιγμές στα χέρια του 34χρονου αρχηγού και τριών ακόμα μελών της συμμορίας του. Οπως κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές, ο 38χρονος άνδρας είχε δανειστεί δύο φορές από τον αρχηγό τα ποσά των 130.000 και 135.000 ευρώ αντίστοιχα. Για τον πρώτο δανεισμό, τον Μάρτιο του 2009, υπέγραψε προσύμφωνο ότι πήρε 150.000 ευρώ ενώ ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει κάθε μήνα 15.000 ευρώ ως τόκο χωρίς να μειώνεται το αρχικό κεφάλαιο.

Τον Ιούλιο του 2009 ο πολιτικός μηχανικός βίωσε τον τρόμο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος μαζί με τρεις συνεργάτες του τον επιβίβασαν σε ένα αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία. Εκεί ο αρχηγός της οργάνωσης του πέρασε χειροπέδες και άρχισε να τον χτυπά με ένα όπλο στο κεφάλι, ενώ οι υπόλοιποι τρεις τον χτυπούσαν σε όλο το σώμα.

Ανάγκασαν τον πολιτικό μηχανικό να επικοινωνήσει με τον αδερφό του και να του πει να πάει σε συμβολαιογράφο προκειμένου να υπογράψει νέο προσύμφωνο ως εγγύηση του ποσού που είχε δανειστεί. Με το προσύμφωνο που υπέγραψε ο αδερφός του πολιτικού μηχανικού, ένα ακίνητο 3.500.000 με 4.000.000 που είχαν στην κατοχή τους τα δύο αδέρφια θα πέρναγε στην κυριότητα της συζύγου του φερόμενου ως αρχηγού, η οποία έχει οδηγηθεί κι αυτή στη φυλακή. Οι τέσσερις άνδρες συνέχισαν να ξυλοκοπούν τον 38χρονο πολιτικό μηχανικό μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός του υπέγραψε το προσύμφωνο. Ο άτυχος άνδρας λιποθύμησε και όταν συνήλθε, βρισκόταν στο αρχικό σημείο όπου είχε συναντηθεί με τα μέλη της συμμορίας. Εκεί τον παρέλαβε αιμόφυρτο ο αδερφός του.

Οι σφαίρες έπεφταν... βροχή

Το καλοκαίρι του 2009 ένας κοσμηματοπώλης από τη Θεσσαλονίκη ένιωσε τον θάνατο να τον απειλεί. Ο 32χρονος άνδρας είχε δανειστεί από τον φερόμενο ως αρχηγό της συμμορίας το ποσό των 73.000 ευρώ και του είχε επιστρέψει 115.000 ευρώ σε χρήματα αλλά και διάφορα ρολόγια μεγάλης αξίας ως αποπληρωμή των κεφαλαίων και των τόκων. Ο αρχηγός, όμως, του ζητούσε ακόμα 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αστυνομικούς ο κοσμηματοπώλης, το καλοκαίρι του 2009 και ενώ βρισκόταν παρέα με έναν φίλο του συναντήθηκε με τον 34χρονο τοκογλύφο και το δεξί του χέρι. Τα δύο αρχηγικά μέλη της συμμορίας, αφού χτύπησαν τον κοσμηματοπώλη και τον φίλο του, στη συνέχεια άρπαξαν τον οφειλέτη τους και τον οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία στο Σέιχ Σου. Εκεί οι δύο κατηγορούμενοι τον απειλούσαν συνεχώς ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν πληρώσει τα χρήματα που υποτίθεται ότι τους χρωστούσε. Ο φερόμενος ως αρχηγός, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας που έχει στην κατοχή της η «Espresso», του έδεσε τα μάτια και πυροβόλησε πέντε φορές δίπλα από το κεφάλι του, προκαλώντας βλάβη στην ακοή του.

Επειτα επιβίβασαν τον κοσμηματοπώλη στο αυτοκίνητο και τον άφησαν σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Ο 32χρονος κοσμηματοπώλης πήγε μόνος του στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί εξέτασαν τα τραύματά του. Στους αστυνομικούς, όμως, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτός από τον κοσμηματοπώλη, κατέθεσαν ο φίλος του που ξυλοκοπήθηκε, αλλά και η μητέρα του. Η 55χρονη γυναίκα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι γνωρίζει τον άνθρωπο που χτύπησε τον γιο της.

Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε δώσει δικά της χρυσαφικά στον 34χρονο φερόμενο ως αρχηγό προκειμένου να πάρουν «δάνειο» ύψους 20.000 ευρώ. Η αξία των χρυσαφικών που πήρε ως εγγύηση το νούμερο ένα της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Το βάρος των χρυσαφικών άγγιζε τα 2,3 κιλά, ενώ κάποια από τα κοσμήματα περιείχαν διαμάντια, σμαράγδια και άλλους πολύτιμους λίθους.

Οταν η 55χρονη γυναίκα ζήτησε από τον φερόμενο ως εγκέφαλο να της επιστρέψει τα χρήματα, εκείνος της ζήτησε να του καταβάλει 4.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στους τόκους δύο μηνών. Μάλιστα, την απείλησε ότι αν δεν πληρωθούν οι τόκοι, θα λιώσει τα κοσμήματα και θα κρατήσει τον χρυσό. Τελικά, αφού δεν πληρώθηκαν οι τόκοι, ο κατηγορούμενος ως αρχηγός έλιωσε τα χρυσαφικά, με αποτέλεσμα η 55χρονη γυναίκα να πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...