Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ των μυστηρίων της Μυκόνου δεν έχει τέλος. Ακόμη μία υπόθεση διαφθοράς στο κυκλαδίτικο νησί φέρνει σήμερα στο φως «Το Βήμα της Κυριακής» καθώς η νέα, τρίτη, πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών λογιστών που ελέγχουν τα έσοδα του δήμου της περιόδου 2002-2009 αποκαλύπτει την εμπλοκή αιρετών
στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης που ταλαιπωρεί το νησί.Σύμφωνα με το πόρισμα,περισσότερα από 300.000 ευρώ υπεξαιρέθηκαν από την εκμετάλλευση των παραλιών του νησιού με πρωταγωνιστές μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,αλλά και τον ίδιο υψηλόβαθμο υπάλληλο που κατηγορείται ότι πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των τελών παρεπιδημούντων από το 2002 ως το 2009, η οποία έχει στερήσει από το δημόσιο ταμείο εκατομμύρια ευρώ.
«Μετά τον ως 9.7.2010 έλεγχό μας και τις απαντήσεις που λάβαμε από τους εκμισθωτές των παραλιών, προέκυψε ότι 11 οφειλέτες συνολικού ποσού 303.240 ευρώ παρ΄ ότι δεν εμφανίζονται στα βιβλία του δήμου ότι οφείλονται ή εισπράχθηκαν τα μισθώματα, αυτοί προσκομίζουν επαρκή στοιχεία εξόφλησής τους» αναφέρεται στο νέο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Σύμφωνα με αυτό, το κύκλωμα που φέρεται να λυμαίνεται τα έσοδα του δήμου από την παραχώρηση των παραλιών μεταξύ 2002 και 2009, «έσπασε» το διπλογραφικό σύστημα της Ελλάδας. «Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις έχουν λάβει διπλότυπα είσπραξης από αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως “χαμένα”, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προσκομίζονται και σώματα επιταγών που εμφανίζουν τους οπισθογράφους και αυτούς που εισέπραξαν τα ποσά που δεν εισέρευσαν στο ταμείο του δήμου» σημειώνεται. Το πολυετές αλισβερίσι της υπεξαίρεσης φέρει τα ονόματα αρμοδίων για τα έσοδα της υπό εξέτασης περιόδου, καθώς και μέχρι πρότινος διευθυντή του δήμου, ο οποίος διώκεται παράλληλα για την υπεξαίρεση των τελών παρεπιδημούντων. Εν τω μεταξύ, νεότερο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για τα τέλη παρεπιδημούντων που υπεκλάπησαν από το δημοτικό ταμείο της Μυκόνου αποκαλύπτει κάτι τραγελαφικό. Οτι επιφορτισμένοι με τα έσοδα αιρετοί- δραστηριοποιούμενοι επιχειρηματικά στον τουρισμό- έκλεβαν και τον... εαυτό τους, καθώς έκρυβαν ποσά από τον τζίρο των επιχειρήσεών τους προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα τέλη προς τον δήμο τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν! Ετσι, ένας εκ των εμπλεκομένων απέκρυψε από το 2002 ως το 2009 έσοδα 72.050 ευρώ, γλιτώνοντας τέλη 1.441 ευρώ, ενώ ο δεύτερος δεν βεβαίωσε 2.358,75 ευρώ το 2004 και άλλα 1.929,58 ευρώ για το 2005.
Ο κ. Ν. Σαλάχας εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές με τον συνδυασμό του πρώην δημάρχου κ. Χρ.Βερώνη, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του 2009 και τη θέση ανέλαβε ο τότε αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας . Ο κ. Σαλάχας πρωτοστάτησε μαζί με την πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Μαριγούλα Αποστόλου και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Α.Φιορεντίνο στην αποκάλυψη του σκανδάλου υπεξαίρεσης. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι, καίτοι εκλεγμένοι με την πλειοψηφία, ανεξαρτητοποιήθηκαν καταγγέλλοντας αδιαφανή τρόπο διαχείρισης.
«Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, καταλάβαμε ότι ο δήμαρχος παρ΄ ότι γνώριζε δεν είχε κινητοποιηθεί εγκαίρως» λέει ο κ. Σαλάχας στο «Βήμα». «Το καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να επεκταθεί η έρευνα των ορκωτών λογιστών στα προηγούμεναχρόνια. Ο δήμαρχος καθυστέρησε να κινητοποιηθεί και κωλυσιεργούσε.Ηταν ανήκουστο να χάνονται πόροι και να μην έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. Επίσης, οι υπαίτιοι παρέμειναν στις θέσεις τους ως πρόσφατα. Ακόμη χειρότερα, υπήρξαν υπάλληλοι του δήμου που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και σήμερα διώκονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο στο μεσοδιάστημα συνεδρίαζε, αποφάσιζε και ταυτόχρονα κάποιοι ερήμην τουέδιναν βεβαιώσεις περί μη οφειλής, που τελικά εξέθεσαν το κύρος του δήμου.Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι χαμένοι πόροι και η Δικαιοσύνη να φωτίσει την υπόθεση».
Από τον έλεγχο προέκυψαν απίστευτα «λαβράκια». Στα ηλεκτρονικά αρχεία του δήμου μηδενίστηκαν οφειλές επιχειρήσεων, φάκελοι με τα έσοδα χάθηκαν και κρίσιμοι υπολογιστές περιέργως... κάηκαν. Τελικώς, τα μεν ηλεκτρονικά δεδομένα ανακτήθηκαν τόσο από το back up όσο και από το «ξήλωμα» του κρίσιμου σκληρού δίσκου από την Εισαγγελία. Οι δε φάκελοι των παραλιών εντοπίστηκαν ύστερα από καιρό!
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση του δήμου, ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος από τη διοίκηση ήταν προκλητικός. Οι δύο υπάλληλοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο τέθηκαν στο περιθώριο και διώκονται(!), ενώ στέλεχος της διοίκησης που κατηγορείται για την υπόθεση διατηρούσε μέχρι πρότινος διευθυντική θέση! Μάλιστα, οι χειρισμοί χαρακτηρίζονται από την αντιπολίτευση παντελώς αλλοπρόσαλλοι. Η πρώτη Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έγινε τα έδειξε «όλα καλά!», ενώ η δεύτερη έβαλε τους εργαζομένους που ανέδειξαν το σκάνδαλο στην ίδια θέση με τους φερόμενους ως δημιουργούς του. Μάλιστα, όπως έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση, το υπηρεσιακό συμβούλιο ΟΤΑ των Κυκλάδων δεν έχει ακόμη συνέλθει για να κρίνει την τύχη τους, λόγω παραλείψεων αποστολής των απαιτούμενων εγγράφων από τον δήμο. Ο δήμος απαντά ότι όλα έγιναν κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο και με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των δημοτών, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος τονίζει ότι επί των ημερών του δεν χάθηκαν έσοδα- και πάντως απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εφημερίδας παρά τις οχλήσεις.
«Αυτό που μας καίει αυτή τη στιγμή πέραν των σκανδάλων που ταλανίζουν τον τόπο μας είναι να βρεθούν και να επιστραφούν τα χρήματα. Και, φυσικά, πάνω απ΄ όλα να αποδοθεί δικαιοσύνη» σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Κουκάς, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του κ. Φιορεντίνου και είναι υποψήφιος με τη «Μυκονιάτικη Ανοιξη» του κ. Αντ. Κουσαθανά.
Ο επί 18ετία δήμαρχος του νησιούκ. Χρ. Βερώνης θεωρεί ότι αν το περιστατικό συνέβαινε επί των ημερών του θα το χειριζόταν διαφορετικά. «Οταν αποκαλύπτεται η απάτη, είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τα νόμιμα αμέσως και όχι να περιμένεις το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή τον εισαγγελέαπότε θα ασκήσουν διώξεις. Αποψή μου είναι ότι ο δήμαρχος καθυστέρησε τις διαδικασίες. Εγώ θα τους είχα πιάσει και θα τους είχα πετάξει στη θάλασσα» λέει. « Το να λέμε “εγώ ήμουν δήμαρχος” ή “υπεύθυνος ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών” ή ο αντιδήμαρχος που είναι σήμεραδήμαρχος να λέει “δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος, ήταν ο δήμαρχος” δεν λέει τίποτε» σημειώνει. Ο πρώην δήμαρχος απορεί πώς στον «πιο τακτοποιημένο δήμο της Ελλάδας», όπως λέει, παρέμενε μέχρι πρότινος στη θέση του ο κατηγορούμενος διευθυντής και εκλάπησαν οι φάκελοι των παραλιών! Ωστόσο, απαντώντας στην εύλογη ερώτηση αν είναι δυνατόν ένας επί 18ετία δήμαρχος να μην αντιλαμβάνεται ότι γίνεται υπεξαίρεση δημοτικών πόρων, αναφέρει: «Το να γίνονται τέτοια πράγματα γιατί κάποιος έπαιρνε επιταγές- και ήταν αρμόδιος γι΄ αυτό- και χάνονταν τα χρήματα προτού φθάσουν στα ταμεία δεν μπορούσε να το ανακαλύψει κανένας έλεγχος,ούτε οι αιρετοί». Ωστόσο προσθέτει με λύπη: «Εμείς αγωνιστήκαμε και δώσαμε τα καλύτερά μας χρόνια για την ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα της Μυκόνου (λιμάνι, περιφερειακός, μαρίνα, αποχέτευση,βιολογικός καθαρισμός κτλ.) και την ίδια στιγμή κάποιοι φαίνεται ότι καταχράστηκαν δημόσια έσοδα».
Εδώ και λίγες ημέρες ο Δήμος Μυκόνου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκκινήσει διαδικασίες αλλαγής του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές των οικονομικών υπηρεσιών του. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει σοβαρότατες ανησυχίες σε όσους ενδιαφέρονται να διαλευκανθεί το οικονομικό σκάνδαλο, και αυτό διότι οι βασικοί υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας έχουν απομακρυνθεί και αντικατασταθεί από άπειρους εργαζομένους που δεν έχουν την πλήρη εικόνα των οικονομικών του δήμου, η εισαγγελική έρευνα για τις ατασθαλίες συνεχίζεται, κυρίως, γιατί σε τρεις εβδομάδες έρχονται δημοτικές εκλογές, στις οποίες αρκετοί πρωταγωνιστές διεκδικούν την επανεκλογή τους. Ετσι, είναι διάχυτος ο φόβος για τυχόν «μαγειρέματα» καθοριστικών στοιχείων για τη διαλεύκανση των ατασθαλιών.
Το κύκλωμα φέρεται να έσπασε το- υποτίθεται αδιάβλητο- διπλογραφικό σύστημα,πηγαίνοντας απευθείας στην πηγή των εσόδων: η είσπραξη από τους επιχειρηματίες γινόταν εκτός οικονομικής υπηρεσίας,τους δινόταν ψευδής βεβαίωση μη οφειλής,χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου,χωρίς αντίγραφο σύμβασης και με απόδειξη από τα θεωρούμενα ως «χαμένα» διπλότυπα.
Ετσι,φαινόταν ότι ο επιχειρηματίας ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του προς τον δήμο,ο οποίος με τη σειρά του εμφανιζόταν ότι είχε εισπράξει τα χρήματα.Είναι ενδεικτικό ότι,σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές,η γραμματοσειρά των διπλοτύπων που χρησιμοποιούσαν,και τα οποία θεωρούνταν...εκτός κυκλοφορίας,είναι διαφορετική από αυτή των υπηρεσιών του δήμου.
«Ηθελα να βγάλω άδεια για την επισκευή δύο κτιρίων που είχα κληρονομήσει. Κατέθεσα την πρώτη αίτηση και για εννέα μήνες πηγαινοερχόμουν στην Πολεοδομία:είτε ο υπάλληλος δεν ήταν εκεί, είτε δεν μπορούσε να με εξυπηρετήσειλόγω φόρτου εργασίας» λέει στο «Βήμα»ο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων και μέλος της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου» (ΚΕΠΟΜ) κ. Ηλ. Αθυμαρίτης που βίωσε το τι εστί να πηγαίνεις στην Πολεοδομία με τον σταυρό της νομιμότητας. « Επί εννέα μήνες κανείς δεν είχε ανοίξει τον φάκελο για να μου πει τι λείπει. Και επειδή ο φάκελος επιστρέφεται ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα, αναγκάστηκα να το καταγγείλω παντού, ακόμη και στο γραφείο του Πρωθυπουργού,όμως απάντηση έλαβα μόνο από τον Συνήγορο του Πολίτη. Στη συνέχειαο κ. Μπουντούρης, πρώην διευθυντής Πολεοδομίας, μου ζήτησε να αποσύρω την καταγγελία γιατί αλλιώς δεν θα έπαιρνα ποτέ άδεια. Τελικάπήρα τον φάκελο πίσω και ζήτησα να κάνω καινούργιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Ενώ το οικόπεδό μου είναι τέσσερα στρέμματα,από το Κτηματολόγιο μου έδωσαν ένα χαρτί που έλεγε ότι ήταν 3.860 τετραγωνικά. Εκανα αίτηση προς τον δήμο για να πιστοποιήσει ότι η οικογένειά μου είχε παραχωρήσει150 μέτρα για τη διάνοιξη δημόσιου δρόμου.Ο δήμος απάντησε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ότι οι πρόγονοί μου είχαν δώσει γη στο κράτος,αν και ο δρόμος δόθηκε προ 30 ετών. Πήγα στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού,πήρα αεροφωτογραφίες της εποχής καιανέθεσα την υπόθεση σε μηχανικό. Τελικώς το οικόπεδο απεδείχθη 4.200 τ.μ.! Κατέθεσα τη μελέτη και ο δήμαρχος, ο κ. Βερώνης,υπέγραψε τελικά και έλαβα την αρτιότητα.Τότε ήρθε ο κ. Μπουντούρης και μου είπε ότι “εγώ θα αναλάβω την άδειά σου”. Εγινε νέος φάκελος, ο οποίος “γειώθηκε” για τρία χρόνια!Τελικώςη υπόθεση δεν προχώρησε ποτέ.Με εντυπωσίαζε πάντωςπου έβλεπα τους μεγαλοεργολάβους να πίνουν καφέ στα γραφεία της Πολεοδομίας!» καταγγέλλει.
Τα μέλη της ΚΕΠΟΜ επισημαίνουν ότι αυτά που μαθαίνουμε σήμερα ήταν γνωστά στο νησί και υπογραμμίζουν ότι ουδείς εξεπλάγη όταν το απόστημα έσπασε. «Η δομική κοινωνική ανισότητα, το έλλειμμα δημοκρατίας και ισονομίας και η στρεβλή και άλογη ανάπτυξη εις βάρος των πολλών είναι το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε τη Μύκονο σε αυτό το αδιέξοδο» σχολιάζει η επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ, λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρία Δέσποινα Νάζου.
Το κλίμα στη περιοχή είναι δηλητηριασμένο καθώς είναι ακόμη νωπές οι «πληγές» από το σκάνδαλο της Πολεοδομίας Σύρου- αρμόδιας για τη Μύκονο -, για το οποίο ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις κατά στελεχών της που κατηγορούνται ότι έκαναν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις, ενώ στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνταν από τους μισθούς τους. Επίσης, ελέγχονται αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου γιατί φέρονται να «κουκούλωναν» χρηματικά πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ φαίνεται ότι συνεργάζονταν με αιρετό του νησιού.
Καλά πληροφορημένες πηγές ομολογούν ότι καμία δουλειά δεν προχωρούσε στη Μύκονο αν δεν εδίδετο το «αντίτιμο» σε στελέχη της Πολεοδομίας, ενώ ο ίδιος ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλας έχει ομολογήσει ότι «στη Μύκονο υπάρχει ομερτά». Η ξέφρενη οικοδόμηση στηρίχθηκε σε μια παγκόσμια πατέντα. Στα επικλινή εδάφη γινόταν η προβλεπόμενη από τον νόμο δόμηση και στο υπόγειο η παράνομη, η οποία στη συνέχεια μπαζωνόταν. Με το κλείσιμο του πολεοδομικού φακέλου και τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, αποκάλυπταν το μπαζωμένο κομμάτι και έτσι τα σπίτια των 80 τετραγωνικών γιγαντώνονταν στα 1.000 τ.μ. με τη βεβαιότητα ότι ουδείς θα τα ήλεγχε εκ νέου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=361208&dt=17/10/2010#ixzz12bmuOBfR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά