Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Tora Tora Tora από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο

( Για όσους δεν γνωρίζουν , Tora Tora Tora  ήταν το σύνθημα της  πιο αιφνιδιαστικής επίθεσης  που έγινε ποτέ στη στρατιωτική ιστορία. Αυτής   των γιαπωνέζων στο Πέρλ Χάρμπορ )
 
Του Πέρη Χαλάτση / now24.gr

Πριν από μερικούς μήνες μια μητέρα που ήταν άνεργη μας έστειλε ένα γράμμα. Μας είπε ότι δεν έχει χρήματα να στείλει στο γιό της που υπηρετεί. Αλλά το πρόβλημα της δεν ήταν αυτό. Ήταν ότι εκεί που υπηρετούσε το παιδί της τους έδιναν συνέχεια άδειες δύο ωρών  για να μην είναι μέσα  στο στρατόπεδο την ώρα του βραδινού φαγητού. Τα παιδιά – οι στρατιώτες- που δεν είχαν οικονομική άνεση δεν έβγαιναν από το στρατόπεδο αλλά οι υπεύθυνοι δεν τους έδιναν και φαγητό λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μερίδες αφού είναι σε δίωρη άδεια.
Το γράψαμε στο  . Ο  υπουργός  Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενημερώθηκε  και πρέπει να ομολογήσουμε ότι  αντέδρασε αστραπιαία. Εντόπισε που γινόταν το «κόλπο»  με τις μερίδες των φαγητών και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.

Πριν από μερικές ημέρες πήραμε κάποιες άλλες καταγγελίες για το στρατό . Δεν έχουν να κάνουν με το συσσίτιο  αλλά με την καθαριότητα. Για να πούμε την αλήθεια είχαμε κάπως παραμελήσει τις καταγγελίες αυτές των γονέων μέχρι που διαβάσαμε τις νέες οδηγίες που έδωσε ο υπουργός την περασμένη βδομάδα. Να τι έλεγαν :
« Μετά τις πρόσφατες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα των Διοικήσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, με επείγουσα διαταγή του, καλεί τους Διοικητές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού και να εποπτεύσουν προσωπικά την, κατά γράμμα, εφαρμογή των ακολούθων:
α.    Συνεχή υποστήριξη των στρατευσίμων σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οικογενειακών και προσωπικών προβλημάτων.
β. Ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας, που αφορά σε τυχόν προβλήματα που αναφέρονται από Μονάδα σε Μονάδα ή σε Ανεξάρτητη Υπομονάδα.
γ. Συνεχή έλεγχο των υπηρεσιών του προσωπικού και των βαρδιών, ώστε να υπάρχει ορθολογική και δίκαιη κατανομή αυτών.
δ. Επιβολή ποινών εκεί που χρειάζεται, με αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά και με απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών. Πνεύμα επιείκειας και κατανόησης, εκεί που κρίνεται απαραίτητο.
ε. Συνεχή μέριμνα για την ποιότητα του συσσιτίου και γενικότερα της διατροφής καθώς και τη διευθέτηση-συντήρηση ζητημάτων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις υποδομές (θάλαμοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.).
στ. Συνεχή μέριμνα για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, που αφορούν στην καθημερινή διαβίωση των στρατευσίμων.
ζ. Επαναλαμβανόμενες συνεχείς προσωπικές συνεντεύξεις (ουσιαστικές και όχι τυπικές) για το σύνολο του προσωπικού, για την ανάδειξη των ουσιαστικών προβλημάτων.
η. Συνεχή επαφή και ενημέρωση των οικογενειών των στρατευσίμων για τα ανακύπτοντα προβλήματα που παρουσιάζονται (υγείας, συμπεριφοράς κ.α.).
θ. Επιβράβευση του προσωπικού, όπου απαιτείται, για ανύψωση του ηθικού του και παραδειγματισμό προς μίμηση.
ι. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για στρατευσίμους με παιδιά και στρατευσίμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καθώς και για στρατευσίμους που δεν έχουν στη ζωή έναν από τους δύο ή και τους δύο γονείς.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη διαταγή του υπογραμμίζει με έμφαση, ότι όλοι οι Διοικούντες -ακριβώς επειδή η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλον τον Ελληνικό Λαό- οφείλουν να ασκούν τη διοίκηση και να συμπεριφέρονται προς τους υφισταμένους τους και ιδιαίτερα προς τους στρατευσίμους με πνεύμα που να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα, την πειθαρχία και τη διακλαδικότητα με τη φροντίδα, την προσοχή και τον σεβασμό προς τον ανθρώπινο παράγοντα.»
Αυτά είπε ο κ. Πάνος  Παναγιωτόπουλος. Και για να τα πει αυτά και μάλιστα με εγκύκλιο, κάποιους λόγους θα είχε. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε κάποιους.
Διαβάζοντας τα παραπάνω επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στις παραγράφους  Ε , ΣΤ , Ζ, Η.
Ο υπουργός ζητάει απλά πράγματα. «Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής».
Στις καταγγελίες που είχαμε ένας πατέρας μας έγραψε.
«Να πείτε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μην κάνει επισκέψεις στα στρατόπεδα αλλά να κάνει εφόδους. Και να κάνει εφόδους χωρίς να το ξέρει κανένας. Να πάει εκεί όπου κοιμούνται οι στρατιώτες ή  εκεί όπου πλένονται.
Το ξέρετε ότι στα στρατόπεδα δεν έχουν ζεστό νερό για όλους; Πλένονται 50 και οι άλλοι 450 έχουν μόνο κρύο νερό;  Το ξέρετε ότι στις ντουζιέρες τους το πάτωμα είναι πράσινο από τη μούχλα; Πού να πατήσουν τα παιδιά μας. Δεν είναι ζώα. Από σπίτια πολιτισμένα έφυγαν .»
Σε αρκετά στρατόπεδα οι συνθήκες υγιεινής είναι τριτοκοσμικές. Στρατιώτες αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία για να πλυθούν.
Πηγαίνουν τέσσερις -τέσσερις , δίνουν 20 ευρώ, δηλαδή πέντε ευρώ από το υστέρημά του ο καθένας για να κάνουν μέσα σε δύο ώρες ένα μπάνιο και να φορτίσουν τα κινητά τους. Φυσικό, όταν στο στρατώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό  αλλά κυρίως όταν τα μπάνια είναι γεμάτα με λιμνασμένα επικίνδυνα νερά λόγω κακού αποχετευτικού.
Προτείνουμε κ. υπουργέ έναν  αιφνιδιαστικό έλεγχο σε μερικά στρατόπεδα. Όχι στα γραφεία. Στα μαγειρεία, στους κοιτώνες , στα αποχωρητήρια, στα μπάνια. Θα φρίξετε.  Αν το κάνετε δυο- τρείς φορές να είστε σίγουρος ότι πολλά θα διορθωθούν.
Και μόνο στην ιδέα του πιθανού αιφνιδιασμού , οι διοικητές θα βρουν τρόπους να καλυτερέψουν τις συνθήκες υγιεινής.
Μην ξεχνάτε ότι όταν οι συνθήκες είναι κακές  , οι γονείς δεν λένε «καλά τι κάνει ο διοικητής;;;» αλλά «τι κάνει ο υπουργός;;;;».
ΥΓ Οι γονείς των στρατιωτών μας ζήτησαν , για λόγους που όλοι φανταζόμαστε να μην αναφερθούν τα ονόματα τους.

http://now24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...