Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Εντονες αντιδράσεις για τη μεταφορά τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία 132 χρήστες ναρκωτικών μεταφέρθηκαν από διάφορα σημεία της Αττικής στο κέντρο κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα, μόλις μία ημέρα μάλιστα μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι τα 132 άτομα «έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης» και στην Αμυγδαλέζα «τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες με νερό». Η ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί ότι «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας».

Το ΠαΣοΚ αντέδρασε έντονα, κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να δώσει εξηγήσεις και προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Οπως ανέφερε:

«Λίγη ώρα μετά την συναινετική υπερψήφιση από την Βουλή ενός νέου νόμου που αποτελεί στροφή από την μέχρι τώρα κατασταλτική αντίληψη για τους χρήστες τοξικοεξαρτησιακών ουσιών στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία των χρηστών, η Αστυνομία εξαπέλυσε επιχείρηση "περισυλλογής" χρηστών και μεταφοράς τους στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. Η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία.  Ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ». 


Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), δηλώνει απόλυτα αντίθετος «σε κάθε είδους εξαναγκασμό και σε οποιεσδήποτε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και καταγραφής τους σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που αδυνατούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους "διώκτες" ή τους "σωτήρες" τους». Παράλληλα, με αφορμή δημοσίευμα για την εν εξελίξει επιχείρηση της αστυνομίας, ο ΟΚΑΝΑ ζητεί εξηγήσεις από τους επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που συνεργάζονται με την αστυνομία.

Ο ΟΚΑΝΑ, μεταξύ άλλων, δηλώνει: «Σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου ισχύουν Σύνταγμα και νόμοι και όπου μόλις χτες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή Νόμος για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων, ακριβώς επειδή είναι εξαρτημένα, δεν υπάρχει χώρος για καμία εξήγηση που να δικαιολογεί τη μαζική συγκέντρωση ατόμων».
Αμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα: «Η ΟΕΝΓΕ πιστεύει πως το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελεί βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής». Ο ίδιος ζήτησε να σταματήσει η «επιχείρηση - σκούπα» και να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με προσωπικό, υποδομές και πόρους.

Κατηγορηματικά αντίθετο, και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «τιμωρητική πολιτική», ενώ προσθέτει πως «η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνεται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης».

Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του, το ΚΕΘΕΑ, «ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο».


Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την αστυνομική επιχείρηση εναντίον χρηστών στο κέντρο της Αθήνας

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ελληνική αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας κατά χρηστών ναρκωτικών και ακολούθως... η μεταφορά τους στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Ο νέος νόμος της βουλής για τα ναρκωτικά αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη απέναντι σε κατασταλτικές αντιλήψεις για τους χρήστες.

Η προοδευτική στροφή της Πολιτείας στα θέματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιες επιδείξεις αυταρχισμού εις βάρος εξαρτημένων ατόμων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Επιχείρηση «Θέτις»: Νέο ναζιστικού τύπου πογκρόμ

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μετά τον «Ξένιο Δία» με τις χιλιάδες προσαγωγές μεταναστών που συλλήβδην χαρακτηρίστηκαν ως «δημόσιος κίνδυνος», ο Δένδιας και η ΕΛΑΣ προχωρούν σε ένα νέο ναζιστικού τύπου πογκρόμ, αυτή τη φορά εναντίον τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων, που αργοπεθαίνουν αβοήθητοι στο κέντρο της Αθήνας.

Κάτω από το όνομα «Θέτις», οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ μαζί με τους αιώνια πρόθυμους συνεργάτες της αστυνομίας ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, απήγαγαν κυριολεκτικά 132 άτομα χτες το βράδυ και τα μετέφεραν στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας για υποχρεωτική καταγραφή και ιατρικές εξετάσεις. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια καταπατά κατάφωρα τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς άνθρωποι κρατούνται χωρίς καμία κατηγορία ή υποψία εις βάρος τους, με μόνο κριτήριο την όψη τους, ενώ εξευτελίζονται δημόσια, υποβαλλόμενοι σε εξετάσεις και έλεγχο, με τα δεδομένα να καταλήγουν στη βάση δεδομένων της ΕΛΑΣ, χωρίς την συναίνεσή τους.

Μετά την δημόσια διαπόμπευση των οροθετικών στον HIV/AIDS εκδιδομένων γυναικών, άλλη μια «υγειονομική βόμβα» ανακαλύπτεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, που εφαρμόζει την απάνθρωπη ανάλγητη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης με τις ευλογίες και την αγαστή συνεργασία της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση ποινικοποιεί για μια ακόμα φορά την ασθένεια και θεωρεί ότι άνθρωποι που ζούνε στο περιθώριο, αποκλεισμένοι από στοιχειώδεις παροχές και με τη ζωή τους σε κίνδυνο, είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι «η Ελληνική Αστυνομία ούτε έχει αρμοδιότητα στην απεξάρτηση εθισμένων ατόμων από τα ναρκωτικά ούτε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, έχει αρμοδιότητα όμως στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο να σταματήσουν οι αποκρουστικές σκηνές της δημόσιας χρήσης τους».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα απεξάρτησης και συκοφαντεί τους εργαζόμενους σε αυτή (πρόγραμμα 18 Άνω), δείχνει ξανά το αποκρουστικό της πρόσωπο και τις πραγματικές προθέσεις απέναντι σε όσες κοινωνικές ομάδες «χαλάνε την εικόνα της χώρας». Πρώτα οι μετανάστες, τώρα οι τοξικοεξαρτημένοι, αύριο ίσως οι Τσιγγάνοι και οι κομμουνιστές.
Η καταδίκη της αστυνομικής τρομοκρατίας και η υπεράσπιση των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι υπόθεση της αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ενώ η συνεργασία φορέων του Υπουργείου Υγείας με τα Τάγματα Εφόδου της ΕΛΑΣ έχει ήδη καταδικαστεί απερίφραστα από τους συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...