Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές στην λειτουργία των ΟΠΚΕ ενώ εξαγγελλόταν η νέα ΕΛ.ΑΣ.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας προανήγγειλε την «αναβάθμιση» των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). 


Αργά την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΠΔ.12 / Τεύχος Α / Αρ.Φύλλου 21) δημοσιεύονταν τροποποιήσεις διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των ΟΠΚΕ.


Μεταξύ άλλων αποφασίζεται «στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας δύνανται να συγκροτούνται Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες έχουν ως αποστολή τη συμβολή και παροχή ειδικής υποστήριξης στο έργο των υπηρεσιών των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος, την αντιμετώπιση ειδικών, αυξημένων ή ιδιαίτερη σημασίας αστυνομικών προβλημάτων και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Παράλληλα σημειώνεται πως «οι ΟΠΚΕ συγκροτούνται με διαταγή των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών, στελεχώνονται με αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας τους και υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά ως ακολούθως: α) Οι Ο.Π.Κ.Ε. που συγκροτούνται με διαταγή των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών Αττικής και Θεσσαλονίκης στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Ασφαλείας. Και β) Οι ΟΠΚΕ που συγκροτούνται με διαταγή των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών Περιφέρειας στο Τμήμα Ασφάλειας και Τάξης των Επιτελείων τους».

Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ακόμη πως «το προσωπικό με το οποίο στελεχώνονται οι ΟΠΚΕ υπόκειται σε κατάλληλη για την εκπλήρωση της αποστολής του εκπαίδευση και τακτική συντηρητική μετεκπαίδευση, οι οποίες συνίστανται ιδίως στη χρήση όπλων, τεχνικών συλλήψεων και αφοπλισμού, αυτοάμυνας, αστυνομικού ελέγχου ύποπτων ατόμων και οχημάτων και λοιπών συναφών μεθόδων και τεχνικών». Επιπλέον «το προσωπικό των ΟΠΚΕ αντικαθίσταται περιοδικά, ώστε να εξασφαλίζονται η επιχειρησιακή επάρκεια και το αξιόμαχο των Ομάδων».

Επίσης στο ΦΕΚ επισημαίνεται ότι «οι ΟΠΚΕ δύνανται να συγκροτούνται και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Νομών, με διαταγή των οικείων Διευθυντών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Οι Ομάδες αυτές υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στο Γραφείο Αστυνόμευσης - Ασφάλειας των Επιτελείων των Αστυνομικών Διευθύνσεων».

Επιπροσθέτως «οι ΟΠΚΕ δύνανται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, να διατίθενται και σε άλλες εκτός των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων περιοχές, προς ενίσχυση, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους, των κατά τόπον αρμοδίων Υπηρεσιών. Οι ΟΠΚΕ που συγκροτούνται στο πλαίσιο της προηγουμένης παραγράφου δύνανται, σε σοβαρές ή έκτακτες περιπτώσεις, να διατίθενται και σε άλλες εντός της οικείας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας περιοχές, με διαταγή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...