Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες ζητούν προστασία

Πληθαίνουν μετά το χτύπημα των εκτελεστών της «Σέχτας» στον Σωκράτη Γκιόλια τα αιτήματα για προστασία από φερόμενους ως πιθανούς στόχους (δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιχειρηματίες κτλ). Το καρτέρι θανάτου στον 37χρονο δημοσιογράφο και κυρίως η υλοποίηση των απειλών της οργάνωσης σε προηγούμενες προκηρύξεις τους, ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα αιτήματα για προστασία.
Σήμερα αναμένεται να καταθέσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, την ώρα που η Αντιτρομοκρατική περιμένει την προκήρυξη της οργάνωσης για περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η σύζυγος του Σ. Γκιόλια ήταν αυτή που απάντησε πρώτη στο θυροτηλέφωνο όταν χτύπησαν το κουδούνι οι δολοφόνοι του, ενώ φέρεται να είδε τους τρεις δράστες βγαίνοντας στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της μετά τους πυροβολισμούς.
Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι στο κουδούνι του διαμερίσματος δεν αναφερόταν το επώνυμο του δημοσιογράφου, αλλά της συζύγου του, στοιχείο που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είχαν παρακολουθήσει μέρες και με μεγάλη λεπτομέρεια τις κινήσεις του στόχου τους.
Αξιόπιστη θεωρείται μαρτυρία γείτονα του 37χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος είχε αντιληφθεί τις τελευταίες δέκα μέρες την παρουσία άγνωστου μοτοσικλετιστή στην περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο μοτοσικλετιστής περνούσε διαφορετικές ώρες της μέρας από την οδό Δαιδάλου 21, στην Ηλιούπολη, έσβηνε τα φώτα της μηχανής του και έκοβε ταχύτητα, προκειμένου να μην κάνει θόρυβο και να μην τραβάει την προσοχή.
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε ο ισχυρισμός του δικηγόρου του Σωκράτη Γκιόλια, Γιάννη Μαρακάκη, ότι ήθελαν για κάποιο λόγο να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο οπωσδήποτε τη Δευτέρα. «Ο Σωκράτης δεν ήταν αφελής», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι του κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος κατέβηκε στις 5.20 το πρωί μόλις του χτύπησαν το κουδούνι, αφήνοντας έτσι νέα ερωτηματικά για τις συνθήκες της δολοφονίας του.
Από την αστυνομία επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της οργάνωσης «Σέχτας Επαναστατών» χρησιμοποιούν κλεμμένο όχημα, το οποίο μάλιστα και έκαψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Κύριο χαρακτηριστικό, επίσης, των εκτελεστών, η αγριότητα με την οποία σκοτώνουν -πυροβολώντας πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένη στόχευση- και «αποτελειώνουν» το θύμα τους -ρίχνοντας χαριστικές βολές για να σιγουρευτούν ότι είναι νεκρός ο στόχος τους.
Την ίδια ώρα ερευνάται εξονυχιστικά το ηλεκτρονικό αρχείο του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ εξετάζονται όλες οι απειλές που κατά καιρούς είχε δεχθεί ο δημοσιογράφος -κυρίως σε blog αντεξουσιαστών- με αφορμή την αρθρογραφία του για τη δράση τέτοιων ομάδων και την τρομοκρατία γενικότερα.
Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και η διαδικτυακή κόντρα του με αντεξουσιαστές πυροδότησε και πάλι τη συζήτηση για τη λειτουργία ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου μέσω server που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πολυτεχνείου δέχθηκαν νέο μπαράζ επικρίσεων για το γεγονός ότι επιτρέπουν τη λειτουργία της ιστοσελίδας και την αναπαραγωγή αναρτήσεων με «εμπρηστικό» περιεχόμενο, προσωπικές απειλές κτλ. Από την πλευρά της, η πρυτανεία του Ιδρύματος, επικαλούμενη την ελευθερία στη διακίνηση ιδεών, παραπέμπει το θέμα στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως είναι θέμα εισαγγελέα να παρέμβει αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...