Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO - Επιτυχημένη η δοκιμή των S-300


Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η σημερινή δοκιμή των πυραύλων S-300PMU-1 αφού ο πύραυλος 48Ν6Ε έπληξε το στόχο σε απόσταση 35 χλμ...


Μετά από 14 χρόνια αφότου παραλήφθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη με σκοπό την κάλυψη του εναέριου χώρου μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η σημερινή δοκιμή των S-300PMU-1 ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ένταξη των ρωσικών συστημάτων στην ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα.


Το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε σήμερα αποτελεί ένα από τα τέσσερα βλήματα 48Ν6Ε που πιστοποιήθηκαν το περασμένο Καλοκαίρι από Ρώσους τεχνικούς. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να ακολουθηθεί αφού το 2008 διαπιστώθηκε ότι το όριο ζωής των βλημάτων είχε λήξει.

Το ρωσικό σύστημα μέχρι και το 2007 τυπικά ανήκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το λόγο αυτό δεν είχε ενταχτεί επίσημα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αναφορικά με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των ρωσικών συστημάτων ήταν η διασύνδεση τους και ολοκλήρωση τους στο ελληνικό-ΝΑΤΟικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης/αεράμυνας αφού σημαντικό τμήμα του ελληνικού συστήματος βασίζεται σε ΝΑΤΟικές υποδομές.

Έτσι αν και τα συστήματα είχαν αφιχθεί στην Κρήτη από το 1999 δεν είχαν διασυνδεθεί με το ελληνικό σύστημα αεράμυνας αλλά λειτουργούσαν αυτόνομα.

Για την επίλυση αυτού του ζητήματος ελληνική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα διασύνδεσης που επιτρέπει στο ρωσικό σύστημα να ανταλλάσει δεδομένα με το ελληνικό σύστημα αεράμυνας χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με τα ΝΑΤΟικά πρωτοκόλλα ασφαλείας επικοινωνιών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Ρώσο ομόλογο του την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πρόβλεψη για την τεχνική υποστήριξη των S-300PMU-1 και την παροχή ανταλλακτικών μέσω μιας συμφωνίας για “Follow on Support”.

Ουσιαστικά με τη σημερινή δοκιμή και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία και υποστήριξη του συστήματος που μετά από ορισμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης θα μπορεί να προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων το στην ελληνική αεράμυνα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...