Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συνταξιούχος τραπεζικός ο εγκέφαλος μεγάλης σπείρας που εξαπατούσε τράπεζες

Συνταξιούχος τραπεζικό στέλεχος φέρεται να είναι εγκέφαλος μεγάλης σπείρας που πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος ελληνικών τραπεζών. Η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο την Κάτω Αχαΐα χρειάστηκε πολλούς μήνες προετοιμασίας από αστυνομικούς και στελέχη ασφαλείας των τραπεζών. Συνολικά συνελήφθησαν 30 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ρομά.

 Στην κατοχή τους βρέθηκαν 302.145 ευρώ σε μετρητά, 600 χρυσές λίρες, 1 πλάκα χρυσού, 63 σφραγίδες υπηρεσιών και τραπεζών, 3 πιστόλια, 3 περίστροφά, 9 καραμπίνες και 400 φυσίγγια. Επιπλέον, στην κατοχή τους βρέθηκαν 17 αυτοκίνητα ΙΧ, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολυτελείας ( Porsche cayenne, Mercedes, BMW, κα), ενώ εντοπίστηκαν και 10 τριαξονικά φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα με εμπόρευμα το οποίο προέρχεται από την Κίνα.

Ειδικότερα το κύκλωμα χρησιμοποιώντας διεθνές σύστημα εμπορικών συναλλαγών ερχόταν σε επαφή με κινέζικες εταιρείες και βάζοντας ως διαμεσολαβητές της συναλλαγής μία κινεζική και μία ελληνική τράπεζα προέβαιναν σε παραγγελίες εμπορευμάτων πληρώνοντας προκαταβολές.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραλάμβαναν τα φορτωτικά έγγραφα που είχαν εντολή να παραδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αγνοούσαν πλήρως και τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τη φύση της συναλλαγής. Μέλη του κυκλώματος κατάφερναν σε κάποιες από τις περιπτώσεις να πείσουν τραπεζικά στελέχη (πρόκειται κυρίως για υπό καταστήματα της επαρχίας) να αποστείλουν τα συγκεκριμένα έγγραφα σε άλλο τραπεζικό υποκατάστημα.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, οι απατεώνες κατάφερναν να αποσπάσουν τα συγκριμένα έγγραφα με τα οποία το αναγραφόμενο σε αυτά πρόσωπα παραλάμβανε τα εμπορεύματα εκθέτοντας ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες.

Η συγκεκριμένη απάτη λάμβανε χώρα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ενώ όπως αποκαλύπτει στην «Κ» ανώτατη πηγή της ΕΛΑΣ, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών τραπεζών είχε πέσει έστω και μία φορά θύμα της εν λόγω απάτης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πρεσβεία το Πεκίνο, έκρουε προ πολλού τον κώδων του κινδύνου, καθώς η κινεζική πλευρά απειλήθηκαν οι ομαλές εμπορικές σχέσεις με την ασιατική υπερδύναμη εξαιτίας των κρουσμάτων της συγκεκριμένης απάτης. Οι έρευνες της αστυνομίας διεξήχθησαν σε κλίμα άκρας μυστικότητας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν εκατοντάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι συλλήψεις να γίνουν άμεσα και αναίμακτα. Οι έρευνες συνεχίζονται

Κώστας Ονισένκο / www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...