Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Αυγενάκης: H εγκληματικότητα "θερίζει" ζωές, κλείνει επιχειρήσεις

Το ζήτημα της αναγκαίας λήψης συγκεκριμένων μέτρων κατά της αύξησης της εγκληματικότητας έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής η Δημοκρατική Συμμαχία με επερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, η οποία συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγκαία λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και την εμπέδωση αισθήματος δημόσιας ασφάλειας στην κοινωνία. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρνητικές οικονομικές συνέπειες στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η πτώση που καταγράφεται την τελευταία τριετία στα ξενοδοχεία είναι πρωτοφανής, ενώ η αγορά έχει ήδη χάσει το 22% του δυναμικού των κλινών, δηλαδή περίπου 2.800 κλίνες και ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με το 2008. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους καταγράφεται πτώση του τζίρου άνω του 28% σε σχέση με το 2010, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η πτώση περιορίζεται στο 10%, ενώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας χάνονται εξαιτίας της γιγάντωσης του παραεμπορίου πάνω από 1 δις Ευρώ έσοδα. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ του κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

«(…) Το ζήτημα που θέτει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και άπτεται άμεσα της ομαλής λειτουργίας κάθε ευνομούμενης κοινωνίας. Αφορά την ελεύθερη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αφορά την ίδια τη Δημοκρατία. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν δράσουμε τώρα, άμεσα και εάν δεν συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν κατόπιν θα μπορούμε να ανασχέσουμε το κύμα έξαρσης της εγκληματικότητας.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι οι κάθε είδους κακοποιοί θεωρούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή για την επιβίωσή τους. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι πιστεύουν πως δεν πρόκειται να συλληφθούν και να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Αυτήν ακριβώς την πεποίθηση, ότι δηλαδή δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και αποτελεσματικός έλεγχος για την αποτροπή αξιόποινων πράξεων, πρέπει να καταρρίψετε κύριε Υπουργέ, με συγκεκριμένα μέτρα, με οργανωμένο σχέδιο και αποτελεσματική δράση.

Τα συγκριτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα που δημοσιεύει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το Λεκανοπέδιο είναι συγκλονιστικά. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010, το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουμε, εντός Αττικής, αύξηση των κλοπών – διαρρήξεων στα Ι.Χ.Ε. κατά 181%, αύξηση των ληστειών σε σπίτια κατά 117%, σε ταχυδρομικούς διανομείς κατά 266,6%, σε οδηγούς ταξί κατά 90%, σε περίπτερα κατά 50%, σε πρατήρια υγρών καυσίμων κατά 44,4%, ενώ κατά 22,2% έχουν αυξηθεί οι «τσαντάκηδες». Επιτρέψτε να σας καταθέσω στα πρακτικά τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Εξίσου δραματικό είναι ότι τα περιστατικά με θύματα ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς αδίστακτοι κακοποιοί μπορούν εύκολα να τους αποσπάσουν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα, ενώ είναι ολοένα και συχνότερα τα περιστατικά διαρρήξεων σπιτιών ηλικιωμένων. Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε πλήθος δημοσιευμάτων την τελευταία περίοδο, αλλά και από συχνές καταγγελίες των πολιτών και αναφορές της αστυνομίας, οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία, προκαλώντας μάλιστα κατά περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο των εν λόγω συμπολιτών μας. 

Εκτός όμως, από την ουσιαστική αύξηση τoυ αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες των Αθηνών, υπάρχουν και αρνητικές οικονομικές συνέπειες στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ξενοδοχεία των Αθηνών και γενικότερα της Αττικής, υποφέρουν από την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της συνεχούς υποβάθμισης και της αύξησης της εγκληματικότητας ιστορικών περιοχών της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, η πτώση που καταγράφεται την τελευταία τριετία στον κλάδο είναι πρωτοφανής, ώστε ήδη 18 ξενοδοχειακές μονάδες των Αθηνών έχουν βάλει λουκέτο. Αναμενόμενο είναι ότι η υποβάθμιση του κέντρου των Αθηνών θα οδηγήσει και σε νέα λουκέτα, ενώ θέμα ημερών είναι να κλείσει και το 19ο ξενοδοχείο, καθώς η αγορά έχει ήδη χάσει το 22% του δυναμικού των κλινών, δηλαδή περίπου 2.800 κλίνες. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους καταγράφεται πτώση του τζίρου άνω του 28% σε σχέση με το 2010, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η πτώση περιορίζεται στο 10%. Παράλληλα, μόνο στο κέντρο της Αθήνας χάνονται εξαιτίας της γιγάντωσης του παραεμπορίου πάνω από 1 δις Ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με το 2008.

(…) Για αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα κύριε Υπουργέ. Και δεν θέλουμε πάλι σήμερα να μας μιλήσετε για καλές προθέσεις και το γενικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Αντίθετα, θέλουμε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να περιοριστεί το φαινόμενο που έχει ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες, όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θέλουμε λοιπόν να μας πείτε ξεκάθαρα ποιος είναι ο κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. και με ποια συγκεκριμένα μέσα θα εξασφαλίσετε την προστασία των πολιτών και την εμπέδωση αισθήματος δημόσιας ασφάλειας στην Αττική, με ιδιαίτερη βαρύτητα το κέντρο των Αθηνών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...