Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Φαβορί ο Γερμανός υπ. Αμυνας για το τιμόνι του ΝΑΤΟ

Φαβορί στην κούρσα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ της Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ντε Μεζιέρ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, προστίθεται στο περιοδικό.

Ωστόσο άλλοι υποψήφιοι --ανάμεσά τους ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο βέλγος υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντε Κρεμ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι-- αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για να εξασφαλίσουν την έγκριση και των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει το περιοδικό.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Η Μέρκελ και το υπουργείο Άμυνας, καθώς και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έχουν δώσει σιωπηρά την έγκρισή τους για να ανακοινώσει ο ντε Μεζιέρ την υποψηφιότητά του μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσθέτει.

Ο 59χρονος ντε Μεζιέρ, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας από το Μάρτιο του 2011, βρέθηκε αντιμέτωπος με σκάνδαλα, ανάμεσα στα οποία τα ερωτήματα για ένα διαγωνισμό προμήθειας ελικοπτέρων, τα προβλήματα με το μαχητικό Eurofighter Typhoon και η δαπανηρή ακύρωση του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροπλάνων Euro Hawk.

Αν επιλεγεί, ο ντε Μεζιέρ θα είναι μόλις ο δεύτερος Γερμανός που θα ηγηθεί της συμμαχίας αφότου αυτή ιδρύθηκε το 1949. Ο πολιτικός της CDU Μάνφρεντ Βέρνερ είχε διατελέσει γενικός γραμματέας από το 1988 ως το 1994.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ είναι γιος του εκλιπόντος στρατηγού Ούλριχ ντε Μεζιέρ, αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Δυτικής Γερμανίας από το 1966 ως το 1972. Είναι επίσης εξάδελφος του Λόταρ ντε Μεζιέρ, του τελευταίου και μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της Ανατολικής Γερμανίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά ή... διαφημιστικά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...