Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους και εκατοντάδες συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα

Εκτεταμένες επιχειρήσεις πραγματοποίησε η Αστυνομία την τελευταία εβδομάδα σε ολόκληρη την Επικράτεια με 7.489 αστυνομικούς και 2.602 οχήματα να λαμβάνουν μέρος, ενώ χιλιάδες ήταν οι προσαγωγές με εξακόσιες είκοσι δύο συλλήψεις.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συστηματικών ελεγχών, αλλά και ειδικών επιχειρήσεων.

Συνολικά ελέγχθηκαν 38.033 άτομα και 21.648 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 4.376 άτομα με τις συλλήψεις να φθάνουν τις 622.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 6 άτομα για ληστείες, 41 για κλοπές και διαρρήξεις, 349 για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, 55 διωκόμενοι με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα ή κακουργήματα, 11 για παραβάσεις που αφορούν στο λαθρεμπόριο, 112 για διάφορα ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, κ.λπ.

Συνελήφθησαν 48 άτομα για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά και κατασχέθηκαν 1 τόνος 128 κιλά και 158,95 γραμμάρια κάνναβης, 1,10 γραμμάρια κοκαΐνης και 0,45 γραμμάρια ηρωίνης. Κατασχέθηκαν επίσης 42 ναρκωτικά χάπια, το ποσό των 11.033 ευρώ, 11 όπλα, 788 φυσίγγια, 13 κινητά τηλέφωνα, 15 H/Y, 5 οχήματα και παραπάνω από 31.100 είδη παραεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Πηγή:| iefimerida.gr

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Διαφωνίες Παναγιωτόπουλου για τις αλλαγές στις στρατιωτικές σχολές.

Έμμεση απάντηση στους κυβερνητικούς εκείνους κύκλους που θεωρούν ότι πρέπει να '''στρατιωτικοποιηθεί'' περαιτέρω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων σε βάρος των ακαδημαϊκών και επιστημονικών δραστηριοτήτων έδωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας των Ευέλπιδων της 1ης τάξης "Υπτγος Ανδρέας Καλλίνσκης" .

Αυτή τουλάχιστον την ερμηνεία έδιναν παράγοντες που θεωρούν πως γνωρίζουν τι επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι έξω από τον ''χώρο'' των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πως ''αντιμετωπίζει'' και πως ''αντιδρά'' ο ίδιος ο υπουργός σε αυτές τις ''προσδοκίες και επιδιώξεις παρεμβάσεων''.

Το βασικό μοντέλο που επιδιώκουν όσοι θέλουν αλλαγές είναι, εκτός από την έξοδο των Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες, να υποβαθμιστεί ο ρόλος των Καθηγητών και να χάσουν τον έλεγχο. Αλλαγές και μάλιστα μεγάλες επιδιώκουν οι κύκλοι αυτοί και στον τρόπο λειτουργίας των Σχολών. Οι Καθηγητές, που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ουσιαστικά στη διοίκηση των σχολών, περνάνε σε δεύτερο πλάνο, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού για το οποίο πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει κριθεί δικαιολογημένα και αιτιολογημένα. Με δύο λόγια θέλουν ο έλεγχος των Σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους Καθηγητές να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο. Και όλα αυτά διότι θεωρούν ότι οι νέοι στρατιωτικοί πρέπει να είναι απολύτως ''στρατιωτικοποιημένοι'', πειθαρχικοί, άφωνοι και ουσιαστικά άβουλοι και ότι σήμερα η Σχολή και κατά συνέπεια οι απόφοιτοί της είναι εκτός των ''προδιαγραφών '' αυτών.

Όλα αυτά ο Υπουργός Άμυνας δεν φαίνεται να τα ασπάζεται τουλάχιστον στο βαθμό που οι ''κύκλοι'' τα διοχετεύουν προς τα έξω. Αυτό, λένε όσοι τον ερμηνεύουν, προκύπτει από το παρακάτω απόσπασμα της χθεσινής του ομιλίας με την οποία εξαίρει το κύρος της Σχολής, το εύρος των σπουδών, την δυσκολία εισαγωγής σε αυτή - ''με τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνται'',είπε- ενώ εγκωμίασε εξίσου το διδακτικό προσωπικό -στρατιωτικό και πολιτικό:

<< Η ημέρα αυτή επισφραγίζει κατά τον πλέον επίσημο και συμβολικό τρόπο τη μεγάλη σας επιτυχία, την είσοδό σας- με τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνται- σε μία από τις καλύτερες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.
Ξέρω, ότι για να το καταφέρετε και εσείς και οι γονείς σας χρειάστηκε να περάσετε από πολλά στάδια δοκιμασίας και καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες. Όπως θα διαπιστώσετε από τις σπουδές των 4 ετών που θα ακολουθήσουν στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, αυτές οι προσπάθειες άξιζαν τον κόπο.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, είναι η πρώτη Ανώτατη, Πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολή, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκε από τον Εθνικό Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 και το 1831, λίγα χρόνια μετά, ήταν ο ίδιος, ο οποίος πέρασε τις επωμίδες στους πρώτους Ανθυπολοχαγούς, που αποφοίτησαν από τη σχολή.

Η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, όπως είπα πριν, είναι μια από τις καλύτερες Στρατιωτικές Ακαδημίες. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από το πολύ υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών και στρατιωτικών γνώσεων που παρέχει και από το πολύ υψηλού επιπέδου προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που διδάσκει στη σχολή>>.

Δεν χωρά αμφιβολία πως είναι σε άλλο μήκος κύματος με όσα διέρρευσαν ότι κάποιοι άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι επιδιώκουν. Όπως δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάποιοι παλαιοί απόστρατοι (των κλαδικών κλπ ) θέλουν μια στείρα νοοτροπία να επιστρέφει ξανά στις Στρατιωτικές Σχολές. Αυτοί οι κύκλοι - καλυπτόμενοι πίσω από έναν ιδιόμορφο και στρεβλό ''πατριωτισμό''. θεωρούν ότι το ... πρόβλημα είναι πχ οι Καθηγητές που δήθεν έχουν το πάνω χέρι έναντι των π.χ. συνταγματαρχών που κάνουν την στρατιωτική εκπαίδευση .Η νοοτροπία αυτή ''διαποτίζει'' πολλούς μεγάλους σε ηλικία στρατιωτικούς: Για παράδειγμα στην Ημερήσια Διαταγή του ο σημερινός Διοικητής υποστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης , ανέφερε τους εκπαιδευτές Αξιωματικούς με ''Α'' ( κεφαλαίο¨και τους καθηγητές ( που δεν είναι στρατιωτικοί ) με ΄΄κ'' ( πεζό- μικρό) . Να το σχετικό απόσπασμα από το σάιτ της ΣΣΕ:

'''Οι καθηγητές σας θα σας διδάξουν τις επιστήμες, ενώ οι Αξιωματικοί σας και οι Ευέλπιδες των αρχαιοτέρων τάξεων θα σας μυήσουν στη στρατιωτική αγωγή και τέχνη''.

Ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνει, καλλιεργημένη ''νοοτροπία'' ...Γιατί η Σχολή Ευελπίδων μπορεί - και έχει - ''χίλια μύρια προβλήματα'' ( όπως ενδεχομένως χουντικά καταλοιπα που ανέχτηκαν τον Ευελπι με τα χουντικά ..παρατράγουδα), ωστόσο δεν παύει να είναι ( για κάποιους τουλάχιστον) μέσα στις 10 καλύτερες στρατιωτικές Ακαδημίες στον κόσμο... Αυτό δεν πρέπει να το καταστρέψουν κάποιοι λίγοι και να ξαναφέρουν τη δεκαετία του '50...

Στο Υπουργείο - στην πολιτική ηγεσία- υπάρχουν και δύο στρατιωτικοί, ό ένας μάλιστα με κομματική ( γαλάζια) προϋπηρεσία ως απόστρατος: Ας τους ρωτήσουν οι ''κύκλοι''....

Στα τελετουργικό τώρα ΅Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία, εκτός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Γκίνη, των μελών του ΑΣΣ καθώς και αξιωματικών, συγγενών, φίλων των ορκιζομένων Ευέλπιδων. Συνολικά ορκίστηκαν 250 Ευέλπιδες της Iης Τάξης. Από αυτούς 210 είναι από την Ελλάδα (188 άνδρες, 22 γυναίκες), 31 από την Κύπρο (30 άνδρες, 1 γυναίκα) και 9 αλλοδαποί.


 onalert.gr/Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και ψωρίασης στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής

Υπόμνημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, μέσω του οποίου ζητάει από τον πρώτο την απομάκρυνση των μεταναστών από τη Σχολή Αστυφυλάκων και τη μετατροπή της σε Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος για το όσο διάστημα αυτή παραμένει κλειστή λόγω μη εισαγωγής άλλων δόκιμων αστυφυλάκων.

Επιπλέον, η Ένωση Αστυνομικών κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για περιστατικά φυματίωσης και ηπατίτιδας που έκαναν την εμφάνιση τους στους μετανάστες ενώ ζητάει παράλληλα, την ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με επιπλέον 200 αστυνομικούς.

Αναλυτικά, στο Υπόμνημα της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει :

«To Δ.Σ. της Ένωσής μας με το παρόν υπόμνημα επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσής μας, με κυρίαρχα αυτά που ανέκυψαν από την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» στην περιοχή της Α.Δ. Ροδόπης και από τη μετατροπή του Τ.Δ.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ σε Κέντρο Φύλαξης παράνομων μεταναστών, συγκεκριμένα :

Επιζητούμε την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τους συγκεκριμένους χώρους, καθότι το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής είναι Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και ως τέτοιο οφείλουμε ναπεριφρουρήσουμε τη λειτουργία του.

Αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη να στεγαστούν, βάση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, οι μετανάστες σε κάποιους χώρους. Όμως οι χώροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργούνται με το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους φιλοξενούμενους σ΄ αυτούς μετανάστες, αλλά επίσης και το δικαίωμα της ασφάλειας στην εργασία των αστυνομικών που θα αναλάβουν την φύλαξή τους.

Απ΄ όσο γνωρίζουμε σε καμία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κλείσει ένα σχολείο (ή μέρος αυτού) προκειμένου να στεγαστεί μία φυλακή. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν εξαρχής για το σκοπό αυτόν και μόνο. Αποτελούν πρότυπο εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο ανά τη χώρα υλικοτεχνικό εξοπλισμό και η εκπαίδευση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο ήταν διαχρονικά αναβαθμισμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της θεωρητικής εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων έχουν αναλάβει καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Με δεδομένο τη μη πρόσληψη αστυνομικών κατά τα έτη 2013 και 2014, αλλά και τις άριστες από κάθε άποψη εγκαταστάσεις, προτείνουμε την αξιοποίησή τους προκειμένου για λειτουργία της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι στις εγκαταστάσεις της Βέροιας δεν υπάρχουν κλίνες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα οι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται εκεί να κοστίζουν στον προϋπολογισμό μας πολλές χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη αναγκών στέγασης και σίτισης των εκπαιδευομένων. Στην περίπτωση που η πρότασή μας γίνει αποδεκτή, θα εξοικονομηθούν όλα αυτά τα κονδύλια.

Επισημαίνουμε την αδυναμία ασφαλούς φύλαξης των παράνομων μεταναστών λόγω της εγκατάστασής τους σε χώρους που δεν έχουν εξαρχής τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλειας.

Επίσης, ο αριθμός της δύναμης που διατίθεται για τη φρούρηση είναι αρνητικά δυσανάλογος με τον αριθμό των φυλασσόμενων μεταναστών , καθιστώντας επισφαλή και επικίνδυνη για τους συναδέλφους μας τη φύλαξη. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Α.Δ. Ροδόπης κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής είχε ενισχυθεί με 240 περίπου αστυνομικούς, ενώ το δεύτερο δίμηνο με 50 μόνο και τώρα που διανύουμε τον τρίτο κύκλο σχετικών αποσπάσεων προσωπικού, ενισχύθηκε με μόνο 60 αστυνομικούς (παρότι ο αριθμός των μεταναστών παραμένει στους 520 και βιώσαμε όλοι μας τα επακόλουθα της πρόσφατης εξέγερσης).

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από το γεγονός του τραυματισμού πέντε συναδέλφων μας, κατά την προσπάθεια διαχείρισης της εξέγερσης που έλαβε χώρα την 23-11-2012 στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι 14 συνάδελφοί μας που είχαν διατεθεί στη φρούρηση 520 μεταναστών, επέδειξαν περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση αποτρέποντας την απόδραση, την περαιτέρω καταστροφή των κτιριακών υποδομών αλλά και τον τυχόν τραυματισμό Δοκίμων Αστυφυλάκων. Όμως δυστυχώς, ο παράγοντας τύχη δεν μπορεί να μας ακολουθεί πάντα.

Επιπλέον, συντελείται περαιτέρω αποδυνάμωση της αστυνόμευσης της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, καθότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη αναγκάζεται να παραμένει στο χώρο του Κ.Φ.Α. προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των μεταναστών, τη μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για ιατρικούς λόγους, αλλά και να διαχειριστεί τις σχεδόν καθημερινές εξεγέρσεις.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την περαιτέρω ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με 200 αστυνομικούς, τονίζοντας ότι αυτή ήδη αιμορραγεί από θέμα στελέχωσής της με ανθρώπινο δυναμικό καθότι λειτουργεί με 140 αστυνομικούς λιγότερους από το οργανόγραμμά της.

Οφείλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον, οι αστυνομικοί που διατίθενται στη φρούρηση του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής .

Υπήρξαν ήδη κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας Α και Β και δείγματα ψωρίασης, στους μετανάστες. Οι συνάδελφοι που διατίθενται στη φρούρηση δεν υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο για τις ανωτέρω ασθένειες, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν αντισώματα ή σε διαφορετική περίπτωση να υποβληθούν σε εμβολιασμό, κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 παρ. 3α του Π.Δ. 45/2008.

Αιτούμαστε μόνιμη εγκατάσταση στο χώρο, Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΛΠΝΟ πλήρως επανδρωμένη από ιατρούς και απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου για την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών που θα ανακύψουν, καθότι το Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής. Η σχετική μονάδα που υπήρχε, δεν υφίσταται πλέον από 30-11-2012.

Εκτελούν υπηρεσία εκτεθειμένοι απόλυτα στις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Δεν έχει διαμορφωθεί εδώ και τέσσερις μήνες, ένας χώρος όπου θα μπορούν υποτυπωδώς έστω να προστατευτούν από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις, όσοι διατίθενται στην εξωτερική φρούρηση.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία τέτοιου χώρου, έστω για το διάστημα της προσωρινής λειτουργίας του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής..

Τελειώνοντας θα αδράξουμε της ευκαιρίας της συνάντησής μας, προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας, την καταστρατήγηση του προβλεπομένου ωραρίου εργασίας αστυνομικούπροσωπικού με μη χορήγηση δικαιουμένων ημερησίων αναπαύσεων, την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ακινητοποιημένα ή επικίνδυνα προς χρήση περιπολικά, ληγμένα αλεξίσφαιρα κλπ), την υπερφόρτωση των αστυνομικών κρατητηρίων με παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα ποινικών κρατουμένων σ΄ αυτά, κατά παρέκκλιση των κατά Νόμο προβλεπομένων σχετικά, την σε καθημερινή βάση διάθεση δέκα αστυνομικών συνολικά και ενός οχήματος για φύλαξη του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κατάργηση του Α.Τ.Π. Κομοτηνής χωρίς ταυτόχρονη μέριμνα για δημιουργία ενός τουλάχιστον Α.Τ. , το οποίο να χαρακτηριστεί ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία και στην αρμοδιότητά του να υπαχθεί η αστυνόμευση των περιοχών που υπαγόταν στο Α.Τ.Π. Κομοτηνής με παράλληλη κατάργηση των τριών Αστυνομικών Σταθμών Ιάσμου, Ν. Καλλίστης και Ξυλαγανής».

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Συντονισμού των πτητικών μέσων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας


Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία συντονιστικού φορέα για τα πτητικά μέσα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τις διαδικασίες προμήθειας ελικοπτέρων

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει αποκτήσει ελικόπτερα διαφόρων τύπων για τις ανάγκες  της Ελληνικής Αστυνομίας, του  Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι κοινά αποδεκτό ότι χρειαζόμαστε ελικόπτερα για το σύνολο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, πέραν αυτών που προορίζονται αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια συνολική καταγραφή τόσο των αναγκών όσο και των υπαρχόντων πτητικών μέσων. Μια τέτοια καταγραφή των επιχειρησιακά αξιοποιήσιμων πτητικών μέσων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και γιατί όχι η συγκέντρωσή τους σε ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο που θα μεριμνά για την κατάλληλη διάθεσή τους θα εξασφάλιζε οικονομίες κλίμακας τόσο σε οικονομικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους. Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Συντονισμού των πτητικών μέσων θα περιορίσει κατά τη γνώμη μας τις ανάγκες προμήθειας νέων ελικοπτέρων καθώς και του αναγκαίου προσωπικού. Παράλληλα μέσω ενός τέτοιου φορέα θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε κατάλληλα τις μελλοντικές ανάγκες αλλά και να καθορίσουμε καλύτερα και με διακομματικό έλεγχο μέσα από την Βουλή τους όρους των μελλοντικών διαγωνισμών και ειδικά των τεχνικών προδιαγραφών, ώστε τα ελικόπτερα που θα αποκτηθούν στο μέλλον να ανταποκρίνονται σε πιο σύνθετες αποστολές, δηλαδή να είναι κατάλληλα για περισσότερες χρήσεις από όσες προβλέπονται σήμερα. Ειδικά μάλιστα για τις τεχνικές προδιαγραφές των διαγωνισμών που αφορούν σε προμήθειες ελικοπτέρων από το ελληνικό κράτος θα επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, θα επιταχύνουμε τις όλες διαδικασίες που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν καθυστερήσει λόγω ενστάσεων των ανταγωνιστικών εταιριών και κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχουμε καλύτερες τιμές με την συγκέντρωση όλων των αναγκών σε μια διαγωνιστική διαδικασία. Ο εν λόγω φορέας μάλιστα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές και για τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για την συντήρηση των ελικοπτέρων αφού η αύξηση της ποσότητας των ανταλλακτικών σε μια προμήθεια θα επιφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις. Τέλος με την καλύτερη εποπτεία στα πτητικά μέσα θα καταστεί δυνατή και η αξιοποίηση πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που μόνο για τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό όπως καταδεικνύεται και από τις απαντήσεις που λάβαμε σε σχετική ερώτησή μας (Αρ. Πρωτ. 1029/27.08.2012) προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τα έτη 2007 – 2011 δαπανήθηκαν για την μίσθωση πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης περισσότερα από 166 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ήταν πολύ μικρότερο εάν αξιοποιούνταν οι δυνατότητες των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να αποδεχτείτε  την πρότασή μας για την  δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα  Συντονισμού των πτητικών μέσων  για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας  που διαθέτει η χώρα μας;

2. Προτίθεστε να αναθέσετε σε  αυτόν τον Φορέα τον προγραμματισμό  όλων των μελλοντικών αναγκών  και την κατάρτιση των τεχνικών  όρων που θα διέπουν απαρέγκλιτα  όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς  ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες  για φωτογραφικές προκηρύξεις  όπως υπήρξαν κατά το παρελθόν, τεχνικοί όροι που θα πάρουν την τελική έγκριση από διακομματική επιτροπή;

3. Προτίθεστε να αναθέσετε σε  αυτό τον Φορέα την συγκέντρωση  όλων των αναγκών για ανταλλακτικά  των ελικοπτέρων ώστε να επιτευχθούν  μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι;

         ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ"

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Υπέρογκα ποσά για τα μισθώματα ακινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός για τα υπέρογκα ποσά για τα μισθώματα ακινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και καταγγέλει περιπτώσεις όπου η Ελληνική Αστυνομία πληρώνει υπέργοκα ενοίκια.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με το νόμο 4002/2011 τα ενοίκια όλων των κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου μειώθηκαν κατά 20%.

Παρ όλα αυτά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την απάντηση του τότε Υπουργού στην ερώτηση με αριθμό 2306-5/12/2011,στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, δαπανά για ενοίκια κτηρίων που στεγάζουν αστυνομικές υπηρεσίες στην Αττική ποσό μεγαλύτερο του 1.000.000,00€ μηνιαίως. Στον αναλυτικό πίνακα που επισυνάπτεται στην απάντηση του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε και τα παρακάτω:

Μόνο για τις αστυνομικές υπηρεσίες του Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα, το ενοίκιο ανέρχεται στο ποσό των 156.383,79€ το μήνα.

Για τα αστυνομικά τμήματα Καλλίπολης, Καμινίων, Δραπετσώνας και Κορυδαλλού τα ποσά είναι 5.141, 8.499, 14.944 και 12.103 αντιστοίχως ενώ για τα συγκεκριμένα ακίνητα, σύμφωνα με ειδήμονες της αγοράς, κάποιος ιδιώτης ενοικιαστής δεν θα έδινε περισσότερα από 2.000- 2.500€ το μήνα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ενοίκιο του αστυνομικού σταθμού Αγκιστρίου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό 1.952€ το μήνα τη στιγμή που το ενοίκιο του αστυνομικού τμήματος Αίγινας είναι 880€ ενώ των υπολοίπων αστυνομικών σταθμών των νησιών του αργοσαρωνικού κυμαίνονται μεταξύ 200 έως 700€.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Ισχύουν και σήμερα τα ίδια ποσά ενοικίων με τα προαναφερόμενα και, αν ναι, πότε πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούν;
  • Θεωρούνται από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προκλητικά υψηλά τα μισθώματα ενοικιαζόμενων κτηρίων της και, αν ναι, τι σκοπεύει να κάνει γι αυτό;
  • Με ποιά κριτήρια συμφωνείται μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτη το εκάστοτε αντίτιμο των ενοικιαζόμενων από αυτήν ακινήτων;
  • Λαμβάνονται υπ’ όψιν εισηγήσεις ειδικών για την ενοικίαση τους και, αν ναι, πώς δικαιολογούνται οι τεράστιες προαναφερόμενες αποκλίσεις;
  • Έχει σκοπό το Ελληνικό Δημόσιο να επαναδιαπραγματευθεί το προκλητικά μεγάλο ποσό του ενοικίου για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος και, αν ναι, πότε;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...